3. Άνοιγμα εικόνων

Υπάρχουν πολλοί τρόποι ανοίγματος μιας υπάρχουσας εικόνας στο GIMP:

Άνοιγμα διαλόγου εικόνων

Ο πιο προφανής τρόπος για να ανοίξετε μια υπάρχουσα εικόνα είναι το παράθυρο διαλόγου Άνοιγμα εικόνας. Χρησιμοποιήστε το ΑρχείοΆνοιγμα…, ή Ctrl+O για να ανοίξετε τον διάλογο Άνοιγμα εικόνας. Αυτό το παράθυρο διαλόγου σας επιτρέπει να πλοηγηθείτε στην εικόνα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε, να επιλέξετε το όνομά της και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε το πλήκτρο Άνοιγμα για να φορτώσετε την εικόνα. Για λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο χρήσης αυτού του διαλόγου, ανατρέξτε στον παραπάνω σύνδεσμο.

Το παράθυρο διαλόγου Άνοιγμα εικόνας παρέχει διάφορες λειτουργίες για να σας βοηθήσει να περιηγηθείτε γρήγορα σε ένα αρχείο. Ίσως η πιο σημαντική είναι η δυνατότητα δημιουργίας «σελιδοδεικτών», για τους φακέλους που χρησιμοποιείτε συχνά.

Άνοιγμα τοποθεσίας

Μπορείτε να ανοίξετε απευθείας μια εικόνα από μια διαδικτυακή τοποθεσία, εάν γνωρίζετε το URI (δηλαδή, μια διεύθυνση ιστού ή δικτύου) για την εικόνα. Επιλέξτε ΑρχείοΆνοιγμα τοποθεσίας… από το κύριο μενού. Για περισσότερες λεπτομέρειες, ανατρέξτε στην τεκμηρίωση Άνοιγμα τοποθεσίας….

Άνοιγμα πρόσφατου

Για να ανοίξετε μια εικόνα που χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα στο GIMP, επιλέξτε ΑρχείοΆνοιγμα πρόσφατου από το κύριο μενού. Αυτό εμφανίζει ένα υπομενού από τις πιο πρόσφατα ανοιχτές εικόνες που μπορείτε να πατήσετε για να ανοίξετε την επιθυμητή εικόνα. Στο κάτω μέρος αυτού του υπομενού υπάρχει η εντολή Ιστορικό εγγράφου, εάν χρειαστεί να ξανανοίξετε μια εικόνα πριν από περισσότερο χρόνο. Δείτε επίσης Άνοιγμα πρόσφατου.

Διαχειριστής αρχείου

Εάν έχετε συσχετιστεί έναν τύπο αρχείου εικόνας με το GIMP, είτε όταν εγκαταστήσατε το GIMP, ή αργότερα, τότε μπορείτε να περιηγηθείτε στο αρχείο χρησιμοποιώντας ένα διαχειριστή αρχείων (όπως Nautilus ή Konqueror στο Linux, ή Windows Explorer στα Windows), και όταν το βρείτε, διπλοπατήστε στο αρχείο. Εάν ρυθμίστηκε κατάλληλα, η εικόνα θα ανοίξει στο GIMP. Οι περισσότεροι διαχειριστές αρχείων υποστηρίζουν επίσης τη μεταφορά και απόθεση (δείτε παρακάτω).

Σύρσιμο και απόθεση

Μπορείτε με «μεταφορά και απόθεση» μιας ή περισσότερων εικόνων στην Εργαλειοθήκη, ή εάν δεν έχετε ανοίξει ακόμα εικόνες, στο κενό παράθυρο εικόνας, να ανοίξετε τις μεταφερόμενες εικόνες.

Μπορείτε επίσης να μεταφέρετε μία ή περισσότερες εικόνες σε μία ανοικτή εικόνα του GIMP. Η αποτιθέμενη εικόνα ή οι εικόνες θα προστεθούν στην ανοιχτή εικόνα ως νέα στρώση ή σύνολο στρώσεων.

Πολλές εφαρμογές υποστηρίζουν σύρσιμο και απόθεση μιας εικόνας στο GIMP, όπως για παράδειγμα, σύρτε μια εικόνα από το Firefox και αποθέστε την στην εργαλειοθήκη του GIMP.

Αντιγραφή και επικόλληση

Χρησιμοποιήστε το ΑρχείοΔημιουργίαΑπό το Πρόχειρο (δείτε Από το πρόχειρο)για να δημιουργήσετε μια νέα εικόνα από το πρόχειρο. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ΕπεξεργασίαΕπικόλληση ωςΕπικόλληση ως νέα εικόνα (δείτε Επικόλληση ως νέα εικόνα). Πολλές εφαρμογές υποστηρίζουν την αντιγραφή μιας εικόνας στο πρόχειρο που μπορεί στη συνέχεια να επικολληθεί στο GIMP. Πολλά λειτουργικά συστήματα υποστηρίζουν την αντιγραφή περιεχομένου της οθόνης στο πρόχειρο.

Η Εκτύπωση οθόνης αντιγράφει τυπικά το περιεχόμενο της οθόνης στο πρόχειρο. Η οθόνη εκτύπωσης δεν υποστηρίζεται παγκοσμίως και μόνο επειδή το λειτουργικό σας σύστημα μπορεί να αντιγράψει μια εικόνα στο πρόχειρο, δεν σημαίνει ότι το GIMP μπορεί να χρησιμοποιήσει την εικόνα από το πρόχειρο. Το καλύτερο είναι να το δοκιμάσετε και να δείτε αν λειτουργεί.

Περιηγητής εικόνας

Υπάρχουν πολλές εφαρμογές διαχείρισης εικόνων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να περιηγηθείτε και να διαχειριστείτε τις εικόνες σας. Συνήθως λειτουργούν παρόμοια με ένα κανονικό πρόγραμμα περιήγησης αρχείων, καθώς μπορείτε να διπλοπατήσετε τις εικόνες για να τις φορτώσετε στην προεπιλεγμένη εφαρμογή τους. Ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μεταφορά και απόθεση για να αφήσετε μία ή περισσότερες εικόνες στην εργαλειοθήκη του GIMP.

Παραδείγματα εφαρμογών στο Linux είναι: gThumb. Δείτε τον ιστότοπο του gThumb [GTHUMB]. Μια άλλη παρόμοια εφαρμογή είναι η Geeqie [GEEQIE].