Dit gereedschap vult het geselecteerde gebied standaard met een kleurverloop met de voor- en achtergrondkleuren, maar er zijn nog veel meer opties. Sleep, om een kleurverloop te maken, de cursor in de richting waar u het kleurverloop wilt laten gaan en laat de muisknop los als u volt dat u de juiste positie en grootte voor uw kleurverloop heeft. De zachtheid van het kleurverloop is afhankelijk van hoe ver u de cursor sleept. Hoe korter de gesleepte afstand, hoe scherper het zal zijn.
Als u buiten de selectie klikt of sleept, wordt slechts een deel van het kleurverloop in de selectie weergegeven.
Er zijn verbazend veel dingen die u met dit gereedschap kunt doen en de mogelijkheden zouden er op het eerste oog overweldigend uit kunnen zien. De twee meest belangrijke opties die u hebt zijn het Kleurverloop en de Vorm. Klikken op de knop Kleurverlopen in de Gereedschapsopties brengt een venster voor het selecteren van kleurverlopen naar voren, dat u in staat stelt te kiezen uit een variëteit aan kleurverlopen die met GIMP zijn meegeleverd; u kunt ook aangepaste kleurverlopen maken en opslaan. Meer informatie over kleurverlopen is te vinden in Paragraaf 6, “Kleurverlopen” en Paragraaf 3.5, “Dialoogvenster Kleurverlopen”.
Voor Vorm zijn er 11 opties: Lineair, Bilineair, Radiaal, Vierkant, Conisch (symmetrisch), Conisch (asymmetrisch), Naar vorm (hoekig), Naar vorm (rond), Naar vorm (putjes), Spiraal (met de klok mee) en Spiraal (tegen de klok in); deze worden hieronder in detail beschreven. De opties voor Naar vorm zijn het meest interessant: zij zorgen ervoor dat het kleurverloop de vorm van de grens van de selectie volgt, het maakt niet uit hoe bochtig die is. Anders dan de andere vormen worden kleurverlopen Naar vorm niet beïnvloed door de lengte of richting van de lijn die u tekent: voor hen, net als voor elke ander type kleurverloop waar u in de selectie moet klikken en de muis verplaatsen, maar een Naar vorm verschijnt hetzelfde, het maakt niet uit waar u klikt of hoe u beweegt.
![]() |
Tip |
---|---|
Bekijk de opties zoals Verschil in het menu Modus, waarmee u met dezelfde actie (zelfs met volledige dekking) fantastische wervelende patronen en veranderingen kan bewerkstelligen, elke keer dat u de muis sleept. |
U kunt het gereedschap op verschillende manieren activeren:
Vanuit het hoofdmenu:
→ → .Door te klikken op het pictogram van het gereedschap
in de Gereedschapskist.
Door te drukken op de sneltoets G.
Normaal gesproken worden gereedschapsopties weergegeven in een venster dat is gekoppeld onder de Gereedschapskist, zodra u een gereedschap activeert. Als dat niet zo is, kunt u er toegang toe krijgen vanuit het hoofdmenu met
→ → , dat het venster met de gereedschapsopties voor het geselecteerde gereedschap opent. De beschikbare gereedschapsopties kunnen ook worden bereikt door te dubbelklikken op het corresponderende pictogram van het gereedschap in de Gereedschapskist.Een variëteit aan patronen voor kleurverlopen kan uit de keuzelijst worden geselecteerd. Het gereedschap zorgt voor een schaduwpatroon met overgangen van voor- naar achtergrondkleur of introduceert andere kleuren, in de richting die door de gebruiker wordt bepaald door een lijn in de afbeelding te tekenen. Voor het doel van het tekenen van het kleurverloop, zal klikken op de knop
de richting van het kleurverloop omdraaien, met het effect, bijvoorbeeld, van het wisselen van de voor- en achtergondkleuren.Rechts daarnaast staat de knop om het dialoogvenster Kleurverloopbewerker te openen.
Perceptueel RGB: Als deze optie is gekozen, is Kleurruimte mengen de sRGB. Dit is de standaard.
Lineair RGB: Als deze optie is gekozen, is de Kleurruimte mengen gelineariseerd sRGB (gedefinieerd door de primairen van de sRGB en een lineaire toonreproductie-boog). Dat resulteert in kleurverlopen die het fysieke gedrag van licht nabootsen. Deze optie zou moeten worden gebruikt als de kleur, zoals die wordt gemeten met een colorimeter, lineair zou wijzigen met de afstand van de kleurstoppen binnen het kleurverloop.
CIE Lab: Als deze optie is gekozen, is de Kleurruimte mengen CIE L*a*b*. Deze perceptueel uniforme kleurruimte wordt gebruikt om de menselijke perceptie van kleuren mengen te modelleren.
GIMP verschaft 11 vormen, die kunnen worden geselecteerd uit de keuzelijst. Details voor elk van de vormen worden hieronder .
Dit kleurverloop begint met de voorgrondkleur op het beginpunt van de getekende lijn en gaat lineair over naar de achtergrondkleur op het eindpunt.
Deze vorm gaat door in beide richtingen vanuit het beginpunt, over een afstand die wordt bepaald door de lengte van de getekende lijn. Het is, bijvoorbeeld, nuttig voor het geven van een uiterlijk aan een cilinder.
Dit kleurverloop geeft een cirkel, met voorgrondkleur in het midden en achtergrondkleur buiten de cirkel. Het geeft het uiterlijk van een bol, zonder licht uit een bepaalde richting.
Afbeelding 14.55. Voorbeelden vierkante kleurverlopen
Vierkant
Naar vorm (hoekig)
Naar vorm (rond)
Naar vorm (putjes)
Er zijn vier vormen die een soort variant van een vierkant zijn: Vierkant, Naar vorm (hoekig), Naar vorm (rond) en Naar vorm (putjes). Zij plaatsen allemaal de voorgrondkleur in het midden van een vierkant, waarvan het middelpunt het beginpunt van de getekende lijn is en waarvan de halve diagonaal de lengte is van de getekende lijn. De vier opties verschaffen een variëteit aan manieren waarop het kleurverloop wordt berekend; experimenteren is de beste manier om de verschillen te zien.
De vorm Conisch (symmetrisch geeft het gevoel naar beneden te kijken naar de punt van een kegel, die lijkt te worden verlicht door de achtergrondkleur vanuit een richting die wordt bepaald door de richting van de getekende lijn.
Conisch (asymmetrisch) (kegelvormig) is te vergelijken met Conisch (symmetrisch), behalve dat de "kegel" een rand lijkt te hebben waar de lijn is getekend.
Afbeelding 14.57. Voorbeelden Spiraal kleurverlopen
Spiraal (met de klok mee)
Spiraal (tegen de klok in)
De vorm Spiraal zorgt voor spiralen waarvan de breedte van de herhalingen wordt bepaald door de lengte van de getekende lijn.
Geen (uitgebreid) als standaard.
Geen (afgebroken): gebieden voor en achter de eindpunten worden afgebroken.
Zaagtandgolf: het patroon Zaagtandgolf wordt bereikt door te beginnen met de voorgrond, gaat over naar de achtergrond en dan opnieuw te beginnen met de voorgrond.
Driehoekgolf: begint met de voorgrond, gaat over naar de achtergrond en gaat dan weer over naar de voorgrond.
De waarde Verschuiving maakt het mogelijk de “helling” van het kleurverloop te vergroten. Het bepaalt hoe ver vanaf het aangeklikte punt het kleurverloop zal beginnen. Vormen Naar vorm worden niet beïnvloed door deze optie.
Afbeelding 14.58. “Kleurruimte mengen”: voorbeeld van verloop
Boven, Verschuiving = 0 ; Onder, Verschuiving = 50%
Rasteren wordt uitgelegd in de woordenlijst
Dit is een meer geavanceerde manier voor het gladder maken van het "gerafelde" effect van een scherpe overgang van kleur langs een schuine of gebogen lijn. U zult dit zelf moeten testen, om te zien wat het beste werkt in uw geval.
![]() |
Waarschuwing |
---|---|
De optie moet worden geactiveerd (ook met Shift) voordat u begint met het tekenen van het kleurverloop. |
Wanneer deze optie is geselecteerd, verdwijnt de lijn van het kleurverloop, zodra u de muisknop loslaat. U kunt de kleurstoppen niet bewerken voordat u de vulling voor het kleurverloop toepast.
Wanneer deze optie is geselecteerd, wordt het aangepaste kleurverloop niet automatisch gemaakt en moet handmatig worden gemaakt. De optie kan worden geactiveerd voordat wordt begonnen met tekenen van het kleurverloop of als het actieve kleurverloop niet het aangepaste kleurverloop is. Maakt het mogelijk door de gebruiker geschreven kleurverlopen direct te wijzigen, in plaats van er kopieën van te maken.
Alle mogelijkheden voor het dialoogvenster Kleurverloopbewerker zijn direct beschikbaar op het canvas. U kunt kleurstoppen maken en verwijderen, ze selecteren en verschuiven, kleuren toewijzen aan kleurstoppen, mengen wijzigen en segmenten kleuren tussen kleurstoppen, kleurstoppen maken uit middelpunten.
Selecteer een kleurverloop in het dialoogvenster Kleurverlopen. Klik en sleep het op het canvas. Een lijn wordt getekend en het kleurverloop wordt weergegeven. U kunt dit kleurverloop bewerken door de muisaanwijzer over de lijn te verplaatsen. Zodra u probeert het kleurverloop te bewerken, maakt GIMP een aangepast kleurverloop, dat een kopie is van het geselecteerde kleurverloop. Het wordt het actieve kleurverloop en zal worden behouden tussen sessies. Hier gebruiken we het kleurverloop Abstract3.
Het kleurverloop Abstract3 met eindpunten
Aan beide einden van de lijn ziet u een Begin eindpunt en een Einde eindpunt. Klik en sleep een eindpunt (de muisaanwijzer wordt vergezeld door een kruis voor verplaatsen) om het te verplaatsen naar waar u wilt op uw scherm. Een klein venster verschijnt dat gegevens weergeeft over het geselecteerde eindpunt: de positie van de muis (origine van het coördinaat is de linkerbovenhoek van de afbeelding of de selectie), de beginkleur (links) en de eindkleur (rechts) van het kleurverloop.
Eindpunt verplaatst
![]() |
Opmerking |
---|---|
Als u alleen eindpunten verplaatst, wordt er geen aangepast kleurverloop gemaakt. |
Op de lijn ziet u verschillende kleine vierkantjes. Dit zijn Stops die het kleurverloop in segmenten verdelen. U kunt segmenten afzonderlijk bewerken. Klik en sleep stops om ze te verplaatsen (het actieve eindpunt heeft een gele kleur). Zodra u een stop verplaatst, wordt het aangepaste kleurverloop gemaakt. In het kleine gegevensvenster ziet u een knop waarmee u de actieve stop kunt verwijderen.
Stoppunt verplaatst en gegevensvenster
Als u de muisaanwijzer op de lijn verplaatst, wordt een Middelpunt weergegeven. Daarna, heeft het kleine venster met gegevens twee knoppen:
om een nieuwe stop te maken op het middelpunt en
om het middelpunt te centreren.
Bij de stops en middelpunten verwijst Positie naar de verlooplijn: 0 is begin eindpunt, 100 is einde eindpunt.
Kleurverloop: u kunt, met de keuzelijst, de modus voor mengen wijzigen tussen twee stops. De optie Instappen maakt een overgang met een harde rand tussen de twee aansluitende kleurstops bij het middelpunt.
Kleur wijzigen: in gegevensvensters voor stops en einde, hebt u kleurknoppen met een keuzelijst. De standaard optie is Vast; dat betekent dat de kleurkeuze onafhankelijk is van de kleuren voor voor- en achtergrond. Klik op een kleur om een kleurselectie te openen.
Ctrl wordt gebruikt om rechte lijnen te maken die beperkt zijn tot absolute hoeken van 15 graden.
Alt of Ctrl+Alt om de hele lijn te verplaatsen.