2.4. Dialogul hartă de culoare

Fig. 15.14. O imagine indexată cu 6 culori și dialogul său paletă de culori

O imagine indexată cu 6 culori și dialogul său paletă de culori
O imagine indexată cu 6 culori și dialogul său paletă de culori

The Colormap (Indexed Palette is a better name) dialog allows you to edit the colormap of an indexed image. (If the mode of the active image is RGB or Grayscale instead of Indexed, the dialog is empty and unusable.)

2.4.1. Activarea dialogului

Acest dialog este un dialog andocabil; a se vedea secţiunea Secțiune 2.3, „Dialoguri și andocare” pentru ajutor privind manevrarea.

Puteți să îl accesați:

  • from the main menu: WindowsDockable DialogsColormap;

  • from the Tab menu in any dockable dialog by clicking on and selecting Add TabColormap.

In the Windows menu, there is a list of detached windows which exists only if at least one dialog remains open. In this case, you can raise the Colormap dialog from the main menu: WindowsColormap.

2.4.2. Palete de culori și imagini indexate

Într-o imagine indexată, în loc să li se atribuie o culoare direct (așa se întâmplă în imaginile RGB și în tonuri de gri), culorile sunt atribuite pixelilor printr-o metodă indirectă, utilizând un tabel de aspect numit paletă de culori.

Pentru a determina culoarea care ar trebui să fie afișate pentru că pixel, GIMP caută indicele în paleta de culori a imaginii. Fiecare imagine indexată are propria paletă de culori privată. În GIMP, numărul maxim de intrări într-un paletă de culori este 256. Pentru o paletă de culori de dimensiuni maxime, fiecărui indice de la 0 la 255 îi este atribuit o culoare RGB arbitrară. Nu există reguli care restricționează culorile care pot fi atribuite unui index sau comenzii în care apar: oricărui index îi poate fi atribuită orice culoare.

Este important să realizăm că culorile din paleta de culori sunt doar culorile disponibile pentru o imagine indexată (asta este, cu excepția cazului în care adăugați noi culori la paleta de culori). Acest lucru are un efect major asupra multor operațiuni GIMP: de exemplu, într-o umplere de model, GIMP nu va avea, de obicei, posibilitatea de a găsi exact culorile potrivite în paleta de culori, astfel încât le va aproxima prin utilizarea cea mai apropiată culoare disponibile. Acest lucru este uneori menționată ca cuantizare. În cazul în care paleta de culori este prea limitată sau prost aleasă, acest lucru poate produce cu ușurință o calitate foarte slabă a imaginii.

Dialogul paletă de culori vă permite să modificați paleta de culori pentru o imagine, fie prin crearea de noi intrări, fie prin modificarea culorilor pentru intrările existente. Dacă modificați culoarea asociată cu un anumit indice, veți vedea modificările reflectate în întreaga imagine, ca o schimbare de culoare pentru toți pixelii care sunt asociați acelui index. Intrările sunt numerotate cu 0 în colțul din stânga sus, 1 la dreapta, etc.

2.4.3. Utilizarea dialogului paletă de culori

Aici sunt operațiunile pe care le puteți efectua utilizând acest dialog:

Faceți clic pe o culoare de intrare

Acesta setează de culoarea de prim-plan GIMP la culoarea pe care faceți clic, așa cum arată în zona de culoare caseta de instrumente. Ca rezultat, această culoare va fi utilizată pentru următoarea operație de pictură pe care o faceți.

Ctrl-clic pe o intrare de culoare

Acesta setează culoarea de fundal GIMP la culoarea pe care faceți Ctrl clic pe, așa se arată în zona de culoare caseta de instrumente.

Dublu-clic pe o intrare de culoare

Aceasta setează culoare de prim-plan GIMP la culoarea pe care faceți clic pe, și, de asemenea, deschide un editor de culoare care vă permite să schimbați această intrare din paleta de culori la o culoare nouă.

Index culoare

Puteți selecta o paletă de culori diferită tastând indexul său aici sau făcând clic pe SpinButton-ul la dreapta.

Notație HTML

Această zonă arată o reprezentare hex-code (cum ar fi utilizat în HTML) pentru culoarea asociată la intrarea din paleta de culori selectată în prezent. Aveți posibilitatea să editați culoarea aici, în loc de a utiliza un editor de culoare, dacă doriți. A se vedea notația HTML

Editare culoare

Acest buton (în colțul din stânga jos al dialogului) deschide un editor de culoare care vă permite să schimbați culoarea pentru intrarea din paleta de culori selectată în prezent. Efectul este similar cu dublu-clic pe intrare, cu excepția faptului că nu stabilește culoarea GIMP de prim-plan.

Adăugare culoare

This button (at the bottom of the dialog) allows you to add new colors to the colormap. If you click on the button, the current foreground color, as shown in the Toolbox, will be added to the end of the colormap. If instead you hold down Ctrl and click, the background color from the Toolbox will be added.

[Notă] Notă

The colormap can not contain more than 256 entries. If it already has 256 entries, trying to add a color will have no effect.

Select all pixels with this color

This button allows you to select all pixels with this color. To add to the selection, use Shift buttonclick, to subtract use Ctrl buttonclick, and to intersect with the current selection use Shift+Ctrl buttonclick.

[Indicație] Indicație

If you make a mistake, you can undo it by focusing the pointer in the image whose colormap you have changed, and then pressing Ctrl+Z or choosing EditUndo in the main menu.

[Notă] Notă

Dacă pictați o imagine indexată cu o culoare care nu este în Colormap, GIMP va utiliza culoarea cea mai apropiată din paleta de culori.

2.4.4. Meniul contextual paletă de culori

Clic-dreapta pe o culoare din paleta de culori selectează această culoare și deschide un submeniu pop-up:

Fig. 15.15. Meniul contextual paletă de culori

Meniul contextual paletă de culori

Editare culoare

Această comandă deschide un selector de culoare care vă permite să modificați culoarea.

Adaugă culoare din prim-plan

Această comandă este activată numai dacă paleta indexată conține mai puțin de 256 de culori. Culoarea de fundal a cutiei de instrumente este anexată la paleta de culori.

Adaugă culoare de la fundal

Această comandă este activată numai dacă paleta indexată conține mai puțin de 256 de culori. Culoarea de fundal a cutiei de instrumente este anexată la lista de culori.

Select this Color

This selects all pixels in the image which have the chosen palette index.

Adăugare la selecție

Adds all pixels in the image which have the chosen palette index to the selection.

Scădere din selecție

Subtracts all pixels in the image which have the chosen palette index from the selection.

Intersectează cu selecția

Intersect all pixels in the image with the chosen palette index with the current selection.

Rearanjare paletă de culori

Rearanjare paleta de culori: această comandă este descrisă în Secțiune 8.34, „Rearanjare paletă de culori”.