2. Het Snelmasker

Wijzigingen
Herziening $Revision: 1945 $ 2006-01-07 HdJ

Figuur 7.5. Afbeelding met het ingeschakelde “Snelmasker

Afbeelding met het ingeschakelde Snelmasker

De selectie gereedschappen laten soms de de grenzen van de selectie zien als er een ingewikkeld deel van de afbeelding geselecteerd is. In deze gevallen kan het gebruik van het snelmasker de zaken enigzins eenvoudiger maken. Eenvoudig gezegd, laat het SnelMasker u een selectie tekenen inplaats van alleen de buitenrand aan te geven.

2.1. Overzicht

Normaal als u iets selecteerd in GIMP zal er in de afbeelding een lijn met daarop schuivende lichte en donkere stukken verschijnen, de zogenaamde `marcherende mieren' om de selectie heen. Het selecteren van delen van de afbeelding heeft echter stukken meer om het lijf dan deze bewegende lijn u laat zien. In GIMP is een selectie een volledig grijswaarden kanaal die over de hele afbeelding heenligt en de mate van geselecteerdheid van een beeldpunt aangeeft met een waarde tussen de 0(ongeselecteerd) en 255(volledig geselecteerd). De marcherende mierenlijn is getekent op de omtrek waar de beeldpunten voor de helft geselecteerd zijn. Dus de marcherende mieren laten een iets té eenvoudige situatie zien; een beeldpunt zit niet óf binnen óf buiten een selectie, maar de lijn van marcherende mieren is in werkelijkheid een bepaalde waarde aan in een verloop van geselecteerdheid.

Het Snelmasker is de wijze waarop GIMP u de volledige structuur van de selectie laat zien. Indien u het activeert kunt u op een aantal nieuwe geavanceerde manieren de selectie bewerken. Om het Snelmasker te activeren dient u de knop linksonder in te drukken waarbij de zwart-witte lijn van het vierkantje een ononderbroken rode lijn wordt. De knop is een schakelaar, dus door er weer een keer op te klikken wordt het vierkantje weer zwart-wit omlijnd en worden selecties weer met marcherende mierenlijnen weergegeven. Via de afbeeldingsmenubalk kunt u het snelmasker ook uit of aanschakelen via: SelecterenSnelmasker schakelen, of met behulp van de Shift-Q sneltoetscombinatie.

Als het Snelmasker aanstaat wordt de selectie weergegeven alsof er een doorzichtig scherm over de afbeelding heen gelegd is. de doorzichtigheid van dit scherm op ieder beeldpunt geeft aan hoe sterk dat punt geselecteerd is. Standaard heeft dit scherm, of masker, een rode kleur, maar dit kunt u ook veranderen als u vind dat dat beter werkt. Hoe minder een beeldpunt geselecteerd is des te meer bedekt het is door het masker: volledig geselecteerde beeldpunten worden in vol ornaat, helder weergegeven.

Als het Snelmasker aanstaat, worden veel bewerkingsmogelijkheden niet meer op de afbeelding maar op het selectiemasker uitgevoerd. Dit geldt in het bijzonder voor de tekengereedschappen. Indien u iets met wit tekent worden de `gewitte' beeldpunten geselecteerd, met zwart worden ze dan weer niet geselecteerd. U kunt ieder verfgereedschap hiervoor gebruiken en verder ook nog de emmer-vullingen de verloopvullingsgereedschappen. Geoefende gebruikers hebben vaak ervaren dat het tekenen van de selectie een hele eenvoudige en effectieve manier is om een afbeelding op een elegante manier te bewerken.

[Tip] Tip

U kunt de selectie, zoals u die met het Snelmasker gemaakt, in een kanaal opslaan op de afbeeldingsmenubalk via: SelecterenOpslaan in kanaal

U kunt meer informatie over het Snelmasker en Selectie maskers vinden in het hoofdstuk dat de kanaal dialoogvensters behandeld.