3. Bestanden openen

Er zijn verschillende manieren om een bestaande afbeelding met GIMP te openen.

3.1. Een bestand openen

De eenvoudigste manier om een bestand te openen is met het menu door: BestandOpenen in het gereedschapsvenster te gebruiken. Hierdoor opent u het `Afbeelding openen' venster en kunt u naar de bestanden, waar u toestemming voor heeft, bladeren. Het gewenste bestand kunt u aanklikken. Als u weet waar het bestand staat en wat de naam ervan is, is dit een hele makkelijke manier. Als u dit niet precies weet en een klein icoonweergave nodig heeft om de goede afbeelding te selecteren is het niet zo handig.

[Opmerking] Opmerking

Wanneer u een bestand met het Bestand opent, moet de GIMP eerst bepalen in welke opmaak het bestand de afbeelding beschrijft; het besandstype. Tenzij het niet anders mogelijk is zal dit niet eenvoudigweg uit de uitgang van het bestand (de “ extensie”zoals jpg o.i.d.) afgeleid worden omdat extensies niet betrouwbaar zijn; ze kunnen van computersysteem tot computersysteem varieëren. Bovendien kan ieder bestand met een willekeurige andere uitgang benoemd worden. Verder zijn er ook nog veel redenen waarom een uitgang kan ontbreken. GIMP kijkt eerst in het bestand om aan de hand hiervan te bepalen om wat voor opmaak het gaat: de inhoud is een betrouwbaardere maatstaf voor het bestandstype. De meest gebruikte bestandsopmaken maken gebruik van de zogenaamde “magic headers” oftewijl Magische koppen waaraan ze herkend kunnen worden. Alleen als deze koppen geen uitsluitsel geven, zal GIMP de indeling volgens de uitgang proberen te gebruiken.

Figuur 5.1. Het “Bestand openen” dialoogvenster.

Het Bestand openen dialoogvenster.

Met de komst van versie 2.2 van GIMP is de opbouw van het bestandsselectievenster vernieuwd. Er zijn enkele functies toegevoegd waardoor u sneller het bestand dat u wilt kunt vinden. Een van de belangrijkste toegevoegde mogelijkheden zijn de “bladwijzers” naar mappen die u regelmatig gebruikt. Deze lijst staat aan de linkerkant van het dialoogvenster. De bovenste bladwijzers (“Thuis”, “Bureaublad” etc. ) verschijnen automatisch; De anderen kunt u zelf maken door op de Toevoegen te klikken. U word direkt naar de folder van de bladwijzer geleid door er op te dubbelklikken.

In het midden van het dialoogvenster staat de inhoud van de geselecteerde map afgebeeld. De mappen die weer onder deze hangen komen als eerste, bovenaan de lijst te staan waarna de bestandsnamen afgebeeld worden. Standaard worden alle bestanden in de geselecteerde map getoond maar met behulp van de bestandstype selectie die onder de bestandelijst staat, kunt u de weergave tot bestanden van een enkel type beperken.

Als u op een van de ingangen in de lijst van bestandsnamen klikt en het bestand een bekend afbeeldingsbestand is, zal er een vooruitblik van het bestand zichtbaar worden gemaakt aan de rechterkant van het dialoogvenster, samen met enlkele globale eigenschappen van de afbeeling. Deze vooruitblikken worden ergens tijdelijk aangemaakt en er kunnen dus vreemde dingen gebeuren die de afbeelding ervan verstoren. Als u inderdaad iets vreemds ziet gebeuren kunt u de vooruitblik verversen door de CTRL-toets in te drukken en dan in het vak van de vooruitblik te klikken.

Een van de dingen die de meeste mensen opvalt in het Bestand openen dialoogvenster is dat er geen invoerveld in beeld is om de bestandsnaam rechtstreeks met het toetsenbord in te voeren. Deze mogelijkheid bestaat nog wel maar is enigszins verborgen: Als het dialoogvenster actief is, kunt u de toetsencombinatie Ctrl-L gebruiken om het “Lokatie openen” dialoogvenster te activeren. Dt venster wordt hieronder uitgebreider behandeld.

[Opmerking] Opmerking

Meestal is het voldoende om de naam van het bestand te selecteren en op de Openen-knop aan de rechteronderkant van het dialoogventer te klikken. GIMP kan dan vaak zelf wel bepalen om wat voor type bestand het gaat. In zeldzame gevallen, meestal als het om een ongewoon bestandtype gaat en de extensie van het bestand ook geen duidelijkheid geeft, kan dit misgaan. Indien dit gebeurd kunt u de GIMP expliciet vertellen wat het type is door het Selecteer bestandstype-menu uit te rollen en zelf het het correcte type uit de lijst te selecteren. Het komt echter vaker voor dat het bestand niet gelezen kan worden omdat het beschadigd is geraakt of de opmaak niet door GIMP ondersteund word.