8. Novetats del GIMP 2.8

El GIMP 2.8 és un altre llançament important des del punt de vista de desenvolupament, fins i tot més que el 2.6. Presenta un gran canvi en la interfície d'usuari, tracta una de les queixes més freqüents: la manca d'un únic mode de finestra. A més, l'esforç d'integració de la biblioteca GEGL havia fet un gran pas endavant, arribant a més d'un 90% del nucli del GIMP, una nova eina de transformació potent, grups de capes, noves opcions comunes, pinzells nous, eina de text millorada, i més.

Interfície d'usuari

Nou mode de finestra única

Amb aquesta nova funció, es podrà treballar amb tots els diàlegs del GIMP dins d'una finestra gran, generalment amb les imatges centrades a l'interior. No hi ha més panells flotants o caixa d'eines, però els diàlegs es podran arranjar dins d'aquesta sola finestra. Aquest mode es pot activar o desactivar sempre, fins i tot mentre treballeu, i l'opció es recordarà a través de les sessions.

Figura A.13. El nou disseny del mode de finestra única

El nou disseny del mode de finestra única

Nou flux de treball de desament dels fitxers

Ara deseu, però només funciona amb formats xcf. Si voleu exportar una imatge en un altre format, com un jpg o png, heu d'exportar-lo explícitament. Això millora el flux de treball i permet sobreescriure el fitxer original o exportar-lo a altres formats.

Figura A.14. El nou flux de treball d'imatge

El nou flux de treball d'imatge

Nova barra d'imatges

Una nova barra d'imatge útil inclou el mode de finestra única, que us permet canviar fàcilment entre imatges obertes a través d'una barra de pestanyes amb miniatures.

Figura A.15. La nova barra d'imatges

La nova barra d'imatges

Noves opcions d'arranjament

El GIMP farà que els usuaris treballin contents amb dues pantalles (una per als diàlegs, i l'altra per a les imatges): ara és possible organitzar els diàlegs un sobre l'altre, també a les pestanyes i a les columnes.

Figura A.16. Acobladors multi columnes

Acobladors multi columnes

Noves etiquetes de recursos

Els pinzells, els degradats, els patrons i les paletes del GIMP es poden filtrar i cercar mitjançant etiquetes. Les etiquetes són etiquetes de text que l'usuari pot assignar als recursos. Amb les etiquetes, l'usuari pot trobar fàcilment els recursos mitjançant una casella d'entrada. Les etiquetes es poden assignar manualment per l'usuari amb la mateixa casella d'entrada que s'utilitza per a cercar etiquetes o es pot etiquetar automàticament amb el nom del directori dels elements importats.

Figura A.17. Etiquetes de recursos

Etiquetes de recursos

Matemàtiques senzilles en les entrades de la mida

També s'han realitzat millores al giny de la mida de l'entrada, que s'utilitza per a introduir la majoria dels paràmetres x, y, amplada i alçada. Per exemple, al diàleg escala, ara és possible escriure «50%» en el camp Ample per a ajustar la mida de la imatge al 50% de l'amplada. També hi ha expressions com «30in + 40px» i treball «4 * 5.4in».

Figura A.18. Entrades de les mides de les matemàtiques

Entrades de les mides de les matemàtiques

Canvis menors
  • La nova opció «Bloca Píxels» al diàleg de capes pot evitar pintura no desitjada en una capa quan es treballa amb diverses capes.

    Figura A.19. La nova opció de bloqueig de píxels

    La nova opció de bloqueig de píxels

  • Ara us podeu moure entre imatges en mode de finestra única i múltiple utilitzant les dreceres de teclat Ctrl+Re Pàg/Av Pàg o Alt+Número.

  • Afegiu suport per a F2 per a canviar el nom dels elements a les llistes.

  • Ara podeu fer Alt+Clic a les capes del diàleg de Capes per a crear una selecció des d'allà. Per a afegir, restar i interceptar modificadors Clic Maj, les tecles Ctrl+Maj també funcionen. Això fa que sigui fàcil compondre continguts d'una capa segons el contingut d'altres capes, sense desviaments.

  • Des de les dreceres de teclat Ctrl+E i Ctrl+Maj+E S'han redirigit a mecanismes d'exportació d'imatges, s'han configurat noves dreceres de teclat «Redueix Embolica» i «Ajusta la imatge a la finestra», És a dir Ctrl+J i Ctrl+Maj+J respectivament.

  • Afegeix FinestraAmaga l'acoblador Element del menú que fa el què la «Pestanya» fa i també mostra el seu estat, que ara també és persistent a través de les sessions.

  • Els modes de capa s'han reorganitzat en grups més lògics i útils basant-se en l'efecte que tenen sobre les capes. Els modes de capa que fan que la capa més lluminosa estigui en un grup, els modes de capa que fan que la capa més fosca estigui en un altre grup, i així successivament.

  • En el mode de finestres múltiples, ara podeu tancar la caixa d'eines sense sortir del GIMP.

  • Permet accions arbitràries d'unió als botons addicionals del ratolí.

  • Ara és possible canviar el llenguatge de l'aplicació directament des del menú de preferències.

Eines, filtres i connectors

Una nova eina, Transforma la gàbia

Amb aquesta nova eina ara és possible crear una flexió personalitzada d'una selecció simplement movent els punts de control. Aquest és el resultat d'un dels nostres estudiants del Google Summer of Code 2010.

Figura A.20. Transforma la gàbia

Transforma la gàbia

S'ha millorat l'eina de text

L'eina de text s'ha millorat per a donar suport a l'escriptura de text del llenç i fer possible canviar els atributs d'un sol caràcter.

Figura A.21. S'ha millorat l'eina de text

S'ha millorat l'eina de text

Grups de nova capa

Ara és possible agrupar el conjunt de capes i tractar-les com una entitat. És possible canviar un grup activat o desactivat i moure'l al diàleg de capes. És fàcil afegir/treure capes existents a un grup o crear/eliminar una capa dins del grup i fins i tot és possible crear grups de grups incrustats. És possible aplicar un mode de capa a un grup, tal com es fa amb una sola capa. Tot això millora enormement el flux de treball amb complexes imatges multicapa, facilitant-ne la gestió.

Figura A.22. Grups de nova capa

Grups de nova capa

Rotació dels pinzells

Els pinzells ara es poden girar a voluntat, actuant en l'opció pinzell «Angle».

Figura A.23. Rotació dels pinzells

Rotació dels pinzells

Canvis menors
  • El color per defecte de la màscara ràpida, ara és configurable.

  • El mode RTL (escriptura de dreta a esquerra) s'ha millorat a l'eina Text.

  • Podeu especificar el llenguatge escrit a l'eina Text. Això ajuda a triar una lletra tipogràfica adequada, o els glifs adequats per a l'idioma seleccionat.

  • S'han afegit guies diagonals opcionals a l'eina Escapça.

  • S'ha afegit la guia del tall superposat de la «Regla de les quintes».

  • S'ha implementat un exportador de PDF basat en el Cairo. Encara que sigui una mica simplista, l'exportador desa el text, incrusta lletres tipogràfiques al fitxer PDF final i intenta convertir mapes de bits a objectes vectorials.

  • S'han millorat les dinàmiques del pinzell.

  • S'ha afegit un connector per a carregar imatges JPEG2000.

  • S'han afegit connectors per al suport de la importació i l'exportació del cursor del ratolí X11.

  • S'ha incorporat suport fonamental d'importació i exportació OpenRaster (.ora).

  • S'ha incorporat suport RGB565 al connector csource.

  • S'ha afegit una nova ordre «Crea», que permet carregar una pàgina web directament al GIMP utilitzant Webkit.

Sota el capó

GEGL

La transferència del nucli del GIMP cap a la nova gran profunditat de bits i l'edició no destructiva de la biblioteca del GEGL [GEGL] ha fet grans passos i ara més del 90% de la tasca ja està acabada.

A més de portar les operacions de color al GEGL, s'hi ha afegit una operació GEGL experimental, que està en el menú Eines. Permet l'aplicació d'operacions GEGL a una imatge i mostra les previsualitzacions dels resultats en el llenç. La captura de pantalla següent mostra un difuminat gaussià.

Figura A.24. Operació GEGL

Operació GEGL

Portable de Cairo

Va començar amb la versió 2.6 del GIMP, totes les eines que es representen en el llenç es troben a [CAIRO]. Proporciona gràfics suaus i millora l'aspecte del GIMP. Alguns connectors s'han actualitzat també al Cairo. A més, totes les eines utilitzen un indicador de progrés en el llenç, en comptes del de la barra d'estat.

Figura A.25. Indicador de progrés

Indicador de progrés

Miscel·lània

Canvi de llicència

La llicència del GIMP s'ha canviat a (L)GPLv3+.

El nou script API
  • S'han reconstruït moltes API del GIMP per a simplificar el desenvolupament de nous scripts.

  • Per a millorar encara més les capacitats d'escriptura del script, s'han fet canvis de l'API per a gestionar els grups de capes.

Compatibilitat cap enrere

Per a permetre la migració des de les antigues eines predefinides del sistema al nou, hi ha un script Python, que podeu baixar-vos des del lloc wiki del GIMP. Tanmateix, les antigues configuracions d'eines no són 100% convertibles a les noves configuracions. Per exemple, la mida del pinzell 2.6 no es pot convertir a la mida 2.8.

Problemes coneguts

Treballar amb tauletes gràfiques podria ser problemàtic a causa de la biblioteca GTK+2 en ús. En aquest cas, si utilitzeu la versió anterior 2.6 espereu la versió 3.0 ja que té el suport complet GTK+3.