2. Ruudukot ja Apulinjat

Tulet luultavasti usein joutumaan laittaa kuvaan, jotain tarkasti ja tulet huomaamaan, että se ei ole helppoa tehdä hiirellä. Voit usein saada parempia tuloksia käyttäen näppäimistön nuolinäppäimiä (jotka siirtävät valittua esinettä yksi pikseli kerrallaan tai 25 pikseliä, jos pidät Shift näppäintä pohjassa), mutta GIMP tarjoaa myös kaksi muuta apuvälinettä tekemään asemoinnista helpompaa: ruudukot ja apulinjat.

Kuva 12.34. Kuva, jota käytetään alla olevissa esimerkeissä

Kuva, jota käytetään alla olevissa esimerkeissä

2.1. Kuvaruudukko

Kuva 12.35. Kuva oletusruudukosta

Kuva oletusruudukosta

Each image has a grid. It is always present, but by default it is not visible until you activate it by toggling ViewShow Grid in the image menu. If you want grids to be present more often than not, you can change the default behavior by checking "Show grid" in the Image Window Appearance page of the Preferences dialog. (Note that there are separate settings for Normal Mode and Fullscreen Mode.)

Oletusruudukon ulkonäkö koostuu plus-muotoisista mustista tähtäimistä ruudukkolinja leikkauspisteissä näillä ruudukkolinjoilla on vertikaalisesti ja horisontaalisesti 10 pikselin väli, se asetetaan kun asennat GIMPin. Voit kustomoida oletusruudukon käyttäen Kuvan oletusruudukko sivua Asetukset dialogista. Jos haluat vain muuttaa ruudukon ulkonäköä nykyiselle kuvalle voit tehdä sen valitsemalla KuvaMääritä ruudukko kuvavalikosta: tästä tulee esille Määritä ruudukko valintaikkuna.

Kuva 12.36. Erilainen ruudukkotyyli

Erilainen ruudukkotyyli

Ruudukko ei ole vain hyvä etäisyyksien ja spatiaalisten suhteiden arvioimiseen, sillä se myös mahdollistaa asioiden asettamisen täsmällisesti ruudukkoon, jos vaihdat NäytäKiinnitä ruudukkoon kuvavalikossa: tämä saa osoittimen "hyppäämään" täydellisesti mihin tahansa ruutulinjaan, joka on tietyn välimatkan päässä. Voit kustomoida pomppaus kantaman kynnysarvoa asettamalla "Kiinnittymisetäisyyden" Työkaluasetukset sivulla Asetukset dialogia, mutta suuri osa ihmisistä vaikuttaa olevan tyytyväisiä 8 pikselin oletusarvoon. (Huomaa, että on täysin mahdollista pompata ruudukkoon vaikka se ei ole näkyvissä. Ei ole helppoa kuitenkaan kuvitella miksi haluaisit tehdä näin.)