2. Rasters en Hulplijnen

Als het nodig is om dingen precies op de goede plaats te zetten zal merken dat dat met de muis minder makkelijk te realiseren is dan met de pijltjestoetsen (die het geselecteerde object met één beeldpunt per aanslag verplaatsen of precies 25 als je de Shift-toets ingedrukt houdt). Er zijn echter ook nog twee andere manieren in GIMP om een precieze plaatsing te vergemakkelijken: het Raster en Hulplijnen.

Afbeelding 12.34. De afbeelding voor de onderstaande voorbeelden

De afbeelding voor de onderstaande voorbeelden

2.1. Het raster van de afbeelding

Afbeelding 12.35. De afbeelding met het standaardraster

De afbeelding met het standaardraster

Each image has a grid. It is always present, but by default it is not visible until you activate it by toggling ViewShow Grid in the image menu. If you want grids to be present more often than not, you can change the default behavior by checking "Show grid" in the Image Window Appearance page of the Preferences dialog. (Note that there are separate settings for Normal Mode and Fullscreen Mode.)

Standaard wordt het raster afgebeeld door zwarte lijnstukjes die op de kruispunten van de rasterlijnen liggen en zo op plus-symbolen lijken. De rasterlijnen staan standaard zowel horizontaal als verticaal op een onderlinge afstand van 10 beeldpunten. Je kunt deze standaardinstellingen wijzigen in het tabblad Standaard Raster van het Voorkeurenvenster. Als je dit alleen voor de huidige afbeelding aan wilt passen, kun je dat doen via de menukeuzes: AfbeeldingRaster instellen in de menubalk van het afbeeldingsvenster: hierdoor verschijnt het venster Raster instellen.

Afbeelding 12.36. Een andere rasterstijl

Een andere rasterstijl

Een raster is niet alleen handig om onderlinge afstanden en grootte-verhoudingen in te schatten, het is ook handig om dingen precies op het raster uit te lijnen. Dit kun je voor mekaar krijgen door de menukeuze beeldRaster magnetisch aan te vinken in de menubalk van het afbeeldingsvenster. Als de cursor dan op korte afstand van een rasterlijn komt springt ze automatisch precies op die lijn. In de Voorkeuren kun je deze korte afstand in het tabblad Gereedschapsopties als de waarde van de Magnetische afstand instellen. Vaak is 8 beeldpunten wel een comfortabele waarde. (Als het raster niet zichtbaar is werkt dit verspringen ook, het wordt er alleen niet echt duidelijker op.)