5. Wat is nieuw in GIMP?

Here is a brief summary of some of the most important new features introduced in GIMP 2.2. There are many other smaller changes that long-time users will notice and appreciate (or complain about!). There are also important changes at the level of plug-in programming and Script-Fu creating that are not covered here.

Uitwisselbaarheid en ondersteuning voor standaarden
 • U kunt afbeeldingsgegevens uit GIMP verslepen of kopieren-en-plakken naar ieder programma dat image/png (Bijvoorbeeld Abiword of Kword ) en image/xml+svg ( Inkscape ) slepen ondersteund. U kunt dus kromme's uit Inkscape naar GIMP kopieren en plakken en vervolgens een selectie daarvan tussen de tekst van uw Abiword-document slepen.

 • Ieder GtkPixbuf ondersteund formaat kunt u nu als patroon gebruiken, inclusief png, jpeg, xbm en anderen.

 • GIMP kan verlooptinten uit SVG bestanden inlezen en kleur-paletten uit ACT en RIFF bestanden.

 • De sleep-en-start ondersteuning is uitgebreid, U kunt nu bestanden en URI's in een afbeeldingsvenster slepen alwaar deze als een nieuwe laag aan de afbeelding worden toegevoegd.

  [Opmerking] Opmerking

  Please note, that Drag and Drop will not work for Apple Mac OS X between GIMP and the finder. This is due to a lack of functionality on Apples X11.app

Dialoogvenster snelkoppelingen

U kunt nu uw snelkoppelingen bewerken in een speciaal daarvoor ontworpen dialoogvenster, maar u kunt ook de -vrij onbekende- dynamische snelkoppelings functie blijven gebruiken (die al vanaf versie 1.2 aanwezig is).

Plug-in vooruitblik

We hebben een standaard vooruitblik apparaat voor `plug-ins' gemaakt waardoor `plug-in' programmeurs stukken minder regels toe hoeven te voegen om vooruitblik te ondersteunen. David Odin heeft dit apparaat in alle huidige filters ingebouwd waardoor u nu in veel meer filters het resultaat van uw bewerking kunt voorzien, in veel filters zelfs direkt nadat u een instelling van het filter gewijzigd heeft. Verder gedragen de diverse vooruitblik zich nu meer op dezelfde manier.

Direkte vooruitblik van vervormings bewerkingen

De vervormings- of transformatie gereedschapen (afschuiven, schalen, perpectief en rotatie) laten nu en direkte vooruitblik van het resultaat zien als de gereedschappen in de `traditionele' instelling staan. Eerder was er slechts een transformatierooster te zien.

Overeenstemming met Gnome bedienings richtlijnen

Een hoop werk is verzet om de bedieningsorganen van GIMP eenvoudiger en beter bruikbaar voor beginnende gebruikers te maken. De meeste dialoogvensters volgen de GNOME-richtlijnen naar ons beste weten. Daarbij zijn dialoogvensters uitgesplitst of hebben we veel gevorderde functies verwijderd en vervangen door weldoordachte standaardwaarden of verborgen in een uitrolmenu.

Overschakeling naar GTK+ 2.4
 • Keuzemenu's gebruiken de GtkUIManager om dynamisch menu's te maken aan de hand van beschrijvingen in XML bestanden.

 • Hetzelfde, nieuwe vormgegeven, Bestand-dialoogvenster wordt overal in GIMP gebruikt om bestanden te openen of op te slaan. Een van de handigste aspecten ervan is de mogelijkheid om boekenleggers te maken waardoor het mogelijk is snel naar veelgebruikte mappen te gaan.

 • GIMP ondersteunt nu fantastische ARGB cursors indien die op het systeem beschikbaar zijn.

Elementaire ondersteuning voor vector-tekenen

Met behulp van de GFig `plug-in' biedt GIMP nu basisfunctionaliteit voor vectorlagen. De GFig `plug-in' biedt een aantal mogelijkheden van vectortekeningen zoals verlooptint-vulling, Bezierkrommen en lijndefinities. Het is ook de eenvoudigste manier om regelmatige of onregelmatige veelhoeken in GIMP te maken. Met GIMP-2.2 kunnen er in een afbeelding GFig-lagen aangemaakt worden die later met GFig nabewerkt kunnen worden. Deze vorm van vector ondersteuning is echter nog steed vrij elementair vergeleken met de programma's die specifiek voor het maken van vectortekeningen ontworpen zijn zoals Xfig en Inkscape.

Verder . . .

kan de gebruiker nog veel andere, kleiner veranderingen en toepassingen opmerken, hieronder volgt een korte opsomming van enkelen ervan.

 • Het is nu mogelijk om met GIMP als opdracht uit te voeren om dezelfde bewerking op veel afbeldingen uit te voeren, zonder een X-server.

 • Er is een GIMP-programmabestand ( GIMP-console ) dat kan werken zonder de GTK+-grafische bibliotheek.

 • Verbeterd bedieningspaneel voor uitgebreide invoer-apparaten.

 • Bewerkbaar gereedschapsvenster: U kunt nu zelf beslissen welke en in welke volgorde gereedschappen in de gereedschapsvenster getoond worden. In het bijzonder kunt u elke willekeurige, of zelfs alle, kleur-gereedschappen aan het gereedschapsvenster toevoegen als u dat zou willen.

 • Histogram kan de R, G en B histogrammen over elkaar heenleggen en berekend de waarde van het histogram alleen voor de delen die binnen de selectie liggen.

 • Snelkoppelingen zijn nu werkzaam in alle GIMP vensters.