2. GIMP de eerste keer instellen

De eerste keer dat u GIMP opstart zal deze bepaalde mappen aanmaken en opties instellen. In dit proces wordt in uw gebruikersmap een deelmap met de naam .gimp-2.2 aangemaakt. [1] Alle keuze's in de instellingen die u maakt worden in deze deelmap opgeslagen. Indien u deze map verwijderd of hernoemd in iets als: .gimp-2.2.bak, dan wordt deze instelprocedure de volgende keer dat u GIMP opstart weer doorlopen en wordt er weer een nieuwe deelmap .gimp-2.2 aangemaakt. U kunt hier gebruik van maken als u wilt weten wat de gevolgen van de verschillende keuze's zijn of indien u uw instellingen een zodanige puinhoop zijn geworden dat het handiger is ze te vervangen door de beginwaarden.

Voor het merendeel is het opzetten van GIMP erg eenvoudig en kunt u simpelweg de standaardwaarden bij ieder stap accepteren, als er dan later iets gewijzigd dient te worden kunt u voor deze wijzigingen gebruik maken van het Voorkeuren-dialoogvenster Het valt wel aan te bevelen even na te denken over de hoeveelheid geheugen die GIMP voor het tegelgeheugen beschikbaar heeft en die naar uw vermoedelijke behoefte in te stellen.

Hier volgt een stapsgewijze beschrijving van het instellings-proces:

 1. Aangezien het scherm de GNU-openbare gebruikesovereenkomst noemt kunt u zich hier absoluut welkom voelen. Verder kunt u uit de aanwezigheid van de `Doorgaan'-knop afleiden dat GIMP u niet vraagt ergens accoord mee te gaan en slechts vraagt of u de ingeslagen weg verder wilt vervolgen. Het staat u dus volledig vrij om op de `Doorgaan' knop te drukken.

  Figuur 2.1. Welkom

  Welkom

  Het welkomsscherm.


 2. U ziet hier alle gegevens die in uw GIMP werkmap aangemaakt zijn. Als u wilt weten welke betekenis de verschillende gegevensbronnen hebben, volstaat het om er met de muiscursor op te klikken.

  Figuur 2.2. Persoonlijke GIMP Werkmap

  Persoonlijke GIMP Werkmap

  De indeling van uw eigen GIMP werkmap.


 3. Dit venster toont de gegevens die GIMP bij de installatie in de GIMP-werkmap aangemaakt heeft. Naast iedere gegevensbron wordt apart aangegeven of het aanmaken ervan gelukt is of dat er iets verkeerd gegaan is. Indien er iets niet gelukt is kunt u het beste eerst uitzoeken of u daadwerkelijk schrijfrechten in de gebruikte werkmap heeft en als dat het geval is, of er nog wel voldoende beschrijfbare ruimte beschikbaar is.

  Figuur 2.3. Persoonlijke installatiegeschiedenis

  Persoonlijke installatiegeschiedenis

  Het overzicht van de aangemaakte gegevens in de GIMP werkmap.


 4. In dit scherm kunt u aanpassen hoeveel geheugen op welke plaats GIMP voor de tegelbuffer mag gebruiken. Het bepalen van het optimale waarden is echter geen triviale zaak en hangt ondermeer van de beschikbare ruimte en uw wens om ook andere programma's uit te kunnen voeren. Een goede vuistregel is de grootte van het beschikbare werkgeheugen van uw systeem. Een uitgebreidere uitleg komt beschikbaar in het hoofdstuk Dit kan u verder helpen de optimale waarden te bepalen. Deze informatie is voorts erg nuttig indien als u problemen met beperkte systeembronnen ondervind.

  Op een Unix systeem is de map /tmp vaak een prima plaats voor het tijdelijke geheugen. Anders gaat dit ten koste van de ruimte die u in uw eigen werkmap heeft.

  Figuur 2.4. GIMP werkinstellingen

  GIMP werkinstellingen

  Het venster om de werkprestaties van GIMP aan te passen.


Eindelijk . . .

Nu u GIMP ingesteld heeft, kunt u de wereld van beeldbewerking gaan verkennen. Voor u verder gaat hebben we nog de volgende twee tips: Iedere keer dat u het programma start verschijnt er een venster met een tip. Deze tips geven u nuttige informatie waar u waarschijnlijk niet met eenvoudig experimenteren achtergekomen was. Dus het is nuttig eens wat aandacht aan deze adviezen te schenken, voor u het tonen ervan uitvinkt. U kunt ze ook via een menu nog eens een keer opvragen via HulpTip van de dag. Als de GIMP tijdens het gebruik niet meer op uw acties reageert. Kunt er in het hoofdstuk Vastlopen oplossen aanwijzingen vinden om dit probleem op te lossen. Maar voor nu wensen we u veel plezier met “Gimpen”.[1] Het einde van de mapnaam is versie-afhankelijk, als u dus de oude GIMP versie 2.0 gebruikt wordt aan de map de naam gimp-2.0 gegeven.