2.2. Rechthoekselectie Gereedschap

Wijzigingen
Herziening $Revision: 2562 $ 2006-06-12 r.v.w.

Figuur 11.2. Het rechthoekselectie gereedschaps pictogram in de gereedschapskist

Het rechthoekselectie gereedschaps pictogram in de gereedschapskist

Het rechthoekselectie gereedschap is, zoals de naam al zegt, bedoeld om rechthoekige gebieden uit de afbeelding te selecteren. Het is een erg simpel en standaard gereedschap, maar er wordt desondanks (of juist dankzij zijn simpelheid) veel gebruik van gemaakt. Meer informatie over selecties en hoe deze gebruikt worden vindt u in het hoofdstuk over Selecties; meer informatie over de eigenschappen en opties voor alle selectie gereedschappen vind u in het hoofdstuk Selectie Gereedschappen .

Het rechthoekselectie gereedschap wordt ook gebruikt om een rechthoek te tekenen. Om een gevulde (d.w.z geheel gekleurde) rechthoek te maken, maakt u eerst een rechthoekige selectie, en vult u deze selectie met behulp van het Emmer Vul gereedschap Om alleen de buitenkant van de rechthoek te tekenen, is het het gemakkelijkst om eerst een rechthoekige selectie te maken en deze dan over te trekken.

Wanneer u de hoeken van de rechthoekige selectie wilt afronden, kunt u dit het beste via het afbeeldings menu doen, via de opties SelecterenAfgeronde rechthoek...

2.2.1. Gereedschap aanroepen

U kunt het rechthoekselectie gereedschap op een aantal verschillende manieren aanroepen:

  • Vanuit de menu balk voor de afbeelding GereedschapSelectieRechthoekselectie;

  • Door te klikken op het gereedschaps pictogram in de Gereedschapskist,

  • Door het gebruik van de sneltoets R.

2.2.2. Sneltoetsen

[Opmerking] Opmerking

Zie Selectie Gereedschappen voor meer informatie over de sneltoetsen die alle selectie gereedschappen op de zelfde manier beinvloeden. In de rest van dit hoofdstuk worden alleen de effecten besproken die specifiek zijn voor het Rechthoekselectie gereedschap.

Ctrl

Het indrukken van de Ctrl toets nadat u bent aangevangen met selecteren, en het vasthouden van deze toets totdat u klaar bent met de selectie zorgt ervoor dat het begin punt waarop u de selectie bent begonnen als het middelpunt van de geselecteerde rechthoek, terwijl het beginpunt normaal gesproken wordt gebruikt als hoekpunt. Onthoud echter dat het indrukken van de Ctrl toets voor aanvang van het selecteren ervoor zorgt dat de nieuwe selectie van de huidige selectie wordt afgetrokken.

Shift

Het indrukken van de Shift toets nadat u bent aangevangen met selecteren, en het vasthouden van deze toets totdat u klaar bent met de selectie zorgt ervoor dat de selectie een vierkant is (alle zijden zijn van gelijke lengte). Onthoud echter dat het indrukken van de Shift toets voor aanvang van het selecteren ervoor zorgt dat de nieuwe selectie toegevoegd zal worden aan de huidige selectie.

Ctrl+Shift

Het indrukken van beide toetsen nadat u aangevangen bent met selecteren combineert de bovenstaande effecten, en geeft u een vierkante selectie waarbij het beginpunt het middelpunt van de selectie is. Onthoud echter dat het indrukken van beide toetsen voor aanvang van het selecteren ook hier weer een ander effect heeft, namelijk dat het resultaat de intersectie is van de huidige selectie en de nieuwe selectie.

2.2.3. Gereedschapsopties

Figuur 11.3. Gereedschapsopties voor het rechthoekselectie gereedschap

Gereedschapsopties voor het rechthoekselectie gereedschap

Mode; Antialias; Feather edges
[Opmerking] Opmerking

Zie Selectie Gereedschappen voor meer informatie over eigenschappen die gelden voor alle selectie gereedschappen. Alleen opties specifiek voor het rechthoekselectie gereedschap worden hier besproken.

Omvangsbeperkingen

Dit menu geeft u de mogelijkheid om de vorm en grootte van de rechthoekige selectie op drie verschillende manieren te beinvloeden en beperken:

Vrije Selectie

Deze optie stelt u in staat om de verhouding tussen de hoogte en breedte te behouden tijdens het vergroten en verkleinen van de selectie. Deze verhouding wordt bepaald door de getallen in de invoervelden voor de Breedte en Hoogte.

Vaste Grootte

Deze optie stelt u in staat om handmatig de grootte van de selectie rechthoek op te geven door middel van het invullen van de invoervelden voor Breedte, Hoogte en Eenheid

Automatisch inkrimpen

De optie Auto Shrink Selection zorgt ervoor dat uw selectie automatisch ingekrompen wordt tot de omvang van de figuur (op de huidige afbeeldingslaag) die de selectie het meest benadert. Onder de figuur die de selectie het meest benadert wordt de figuur verstaan die, duidelijk herkenbaar, de grootste figuur is binnen de door de gebruiker gemaakte selectie. Het algoritme dat gebruikt wordt om de figuur te vinden die de selectie het meest benadert is “intelligent”. Dat betekent in dit geval dat het algoritme soms verbazingwekkend geavanceerde dingen doet, maar soms doet het ook verrassend rare dingen. Als het gebied dat u wil selecteren een duidelijk ingekleurde rand heeft, dan zal het automatisch inkrimpen het in bijna alle gevallen op de juiste wijze selecteren.

Shrink merged

Indien Samengevoegd Monsteren aangevinkt is, gebruikt Auto Shrink de pixel informatie van het hele zichtbare deel van de afbeelding, in plaats van alleen de pixel informatie van de huidige laag.