5. Què hi ha de nou en el GIMP 2.2?

Aquí hi ha un resum breu d'algunes de les característiques noves més importants introduïdes en el GIMP 2.2. Hi ha molts altres petits canvis que els usuaris antics notaran i apreciaran (o se'n queixaran!). Hi ha també molts canvis importants pel que fa a la programació de connectors i creació de Script-Fu que no són tractats aquí.

Interoperabilitat i estàndards
 • Podeu arrossegar i deixar anar o copiar i enganxar dades d'imatge des del GIMP fins a qualsevol aplicació que admeti enganxar imatges PNG (Abiword i Kword) i image/xml+svg (Inkscape). Així, podeu copiar i enganxar imatges vectorials de l'Inkscape en el GIMP i enganxar una selecció del GIMP en l'Abiword per a incloure-la en el vostre document.

 • Ara els patrons poden ser de qualsevol format GtkPixBuf, incloent-hi png, jpeg, xbm i altres.

 • El GIMP pot carregar degradats des de fitxers SVG, i paletes des de fitxers ACT i RIFF.

 • S'ha ampliat la gestió d'arrossegar i deixar anar. Ara podeu deixar anar fitxers i URIs en una finestra d'imatge, on s'incorporaran com a capes noves.

  [Nota] Nota

  Tingueu en compte que arrossegar i deixar anar no funciona en l'Apple Mac OS X entre GIMP i el cercador. Això es deu a la manca de funcionalitat en Apples X11.app

Editor de drecera de teclat

Ara podeu editar les dreceres de teclat en un diàleg específic, així com continuar emprant la característica poc coneguda de dreceres de teclat dinàmiques (que existeix des de la versió 1.2).

Previsualitzacions de connectors

Hem proporcionat un element de previsualització estàndard per als creadors de connectors, que redueix àmpliament la quantitat de codi necessari per a crear previsualitzacions. David Odin ha integrat aquest element en tots els filtres actuals, de manera que ara molts més filtres en el GIMP inclouen una previsualització que s'actualitza en temps real, i aquestes previsualitzacions es comporten d'una manera molt més consistent.

Previsualitzacions en temps real de les operacions de transformació

Les eines de transformació (inclina, ajusta la mida, perspectiva i gira) ara poden mostrar una previsualització en temps real del resultat de l'operació quan l'eina està en mode «tradicional». Abans només es mostrava una quadrícula de transformació.

Conformitat amb la Guia d'Interfície Humana del GNOME

S'ha fet molta feina per a fer la interfície del GIMP més senzilla i manejable als nous usuaris. La majoria dels diàlegs segueixen ara la GIH del GNOME tan bé com hem sabut fer-ho. A més, s'han separat o eliminat dels diàlegs algunes opcions «avançades», reemplaçant-les amb valors per defecte adequats o ocultant-les en una zona expansible.

Migració a GTK+ 2.4
 • Els menús usen el GtkUIManager per a generar les estructures de menú dinàmicament des de les dades de fitxers XML.

 • S'empra un selector de fitxers completament renovat allà on calgui en el GIMP per a obrir o desar fitxers. El millor de tot és que us permet crear un conjunt de «marcadors», que fan possible navegar ràpidament i d'una manera fàcil per les carpetes usades més sovint.

 • El GIMP ara admet els bonics cursors ARGB, si estan disponibles en el sistema.

Funcionalitat bàsica dels vectors

Usant el connector GFig, el GIMP ara proporciona la funcionalitat bàsica de capes vectorials. El complement GFig admet un bon nombre de característiques de gràfics vectorials com ara farciments amb degradat, corbes Bézier i traçat de corbes. També és la manera més senzilla de crear polígons regulars i irregulars. En el GIMP 2.2 podeu crear capes amb GFig, i reeditar-les més tard, també amb GFig. Tanmateix, aquest nivell de funcionalitat vectorial és encara una mica primitiu, en comparació amb programes dedicats a gràfics vectorials, com ara l'Inkscape.

I també . . .

Hi ha moltes altres característiques, petites però visibles a l'usuari. Tot seguit en presentem una petita llista.

 • Ara és possible executar el GIMP en mode lot sense un servidor X.

 • Tenim un binari GIMP (GIMP-console) que no està enllaçat de cap manera a GTK+.

 • Interfície millorada per a dispositius d'entrada ampliats

 • Caixa d'eines editable: ara podeu decidir quines eines s'han de mostrar en la caixa d'eines, i en quin ordre. En particular, podeu afegir alguna o fins i tot totes les eines de color en la caixa, si ho desitgeu.

 • L'histograma superposa els histogrames R, G i B en l'histograma de valor, i calcula l'histograma només per al contingut de la selecció.

 • Ara les dreceres de teclat es comparteixen entre totes les finestres del GIMP.