9.4. GEGL-operation

9.4.1. Oversigt

GEGL (Generic Graphical Library) er et grafbaseret billedbehandlingsbibliotek designet til at håndtere forskellige billedbehandlingsopgaver, der er nødvendige i GIMP. De fleste GEGL-operationer har deres egne menukommandoer i GIMP. De fleste af dem er filtre, der findes i menuerne Farver og Filtre.

Der er dog nogle GEGL-operationer, der ikke har deres egen kommando. Enten fordi operationen ikke blev anset for vigtig nok, eller fordi operationen stadig kan være eksperimentel.

GEGL-operationsfilteret blev tilføjet for at give adgang til alle disse operationer, som du ikke kan bruge på en anden måde. Det gør det muligt at anvende GEGL-operationer på billedet og giver forhåndsvisninger på lærredet af resultaterne. Nye GEGL-operationer lavet af tredjepartsudviklere vises også i denne dialog.

9.4.2. Aktivér filteret

This filter is found in the main menu under FiltersGenericGEGL Operation….

9.4.3. Indstillinger

Figur 17.178. Indstillinger for GEGL-operation

Indstillinger for “GEGL-operation”

GEGL-operation uden en operation valgt.


Operation

Klik på denne knap for at vælge den operation, du vil anvende på den aktive markering eller, hvis der ikke er nogen markering, på det aktive lag.

Nogle af disse operationer er meget basale som farve, der udfylder den aktive markering eller laget med den angivne farve, mens operationer som fraktaludforskning producerer ret komplekse mønstre — ligesom et gengivelsesfilter.

Indstillinger for operation

Indstillingerne afhænger af den valgte Operation:

Figur 17.179. Eksempel på Indstillinger for operation

Eksempel på “Indstillinger for operation”

GEGL-operationen Gaussisk sløring valgt.


Hvis indstillingerne for den valgte GEGL-operation ikke er selvforklarende (gæt hvad er formålet med farveoperationens farveindstilling), kan du søge efter et tilsvarende ikke-GEGL-værktøj. For eksempel kan filteret Fraktaludforskning have de samme eller lignende indstillinger som Fraktaludforskning-operationen.

Eller du kan gøre brug af den fine forhåndsvisningsfunktion i realtid og bare eksperimentere med forskellige indstillinger.

Forhåndsvisning

Hvis denne indstilling er markeret, hvilket den er som standard, får du en forhåndsvisning på lærredet af den valgte operation, så snart operationen er afsluttet. Du bliver nødt til at trykke på knappen OK for faktisk at anvende operationen på billedet.

Knapperne

Nulstil

Denne knap nulstiller operationens indstillinger til standardværdierne.

Annullér

Hvis du klikker på denne knap, afbrydes GEGL-operationen, og dit billede forbliver uberørt. Dette svarer til at lukke dialogvinduet ved hjælp af den sædvanlige Luk-knap, der leveres af din vindueshåndtering.

OK

Med denne knap udføres operationen på billedet. Dialogvinduet vil derefter lukke.