5. Ce este nou în GIMP 2.2?

Aici este un scurt cuprins pentru unele dintre cele mai importante funcționalități noi introduse în GIMP 2.2. Sunt și multe alte schimbări mai mici pe care utilizatorii vechi le-au observat și apreciat (ori s-au plâns de ele!). Sunt și schimbări importante la nivelul modulelor de programare și crearea de module Script-Fu care nu sunt descrise aici.

Interoperabilitate și suportul standardelor
 • Se poate aduce cu tragere-și-plasare sau copiere-lipire o imagine din GIMP într-o altă aplicație care acceptă image/png (în mod curent Abiword și Kword cel puțin) sau image/xml+svg (Inkscape suportă asta). Deci se pot copia curbe în GIMP din Inkscape, apoi trage o selecție în Abiword pentru includerea ei inline într-un document.

 • Mostrele pot fi acum orice format acceptat de GtkPixbuf, inclusiv png, jpeg, xbm și altele.

 • GIMP poate încărca gradienți din fișiere SVG și palete la din fișiere ACT și RIFF.

 • A fost extins suportul pentru tragere-și-plasare. Se pot aduce acum fișiere și URI-uri în fereastra imagine, și vor fi deschise în imaginea existentă ca strat nou.

  [Notă] Notă

  De notat că tragerea și plasarea nu funcționează pentru Apple Mac OS X între GIMP și finder. Asta din cauza unei lipse de funcționalitate a aplicației X11.app a lui Apple

Editor comenzi rapide

Se pot edita comenzi rapide proprii într-un dialog dedicat, și se poate continua cu funcționalitățile de comenzi rapide dinamice (care au apărut încă din versiunea 1.2).

Previzualizări module

Am furnizat un widget standard de previzualizare module care reduce foarte mult cantitatea de cod necesar. David Odin a integrat acest widget în toate filtrele curente, astfel încât acum mult mai multe filtre GIMP includ o examinare care se actualizează în timp real și diversele previzualizări se comportă mult mai consistent.

Previzualizare în timp real pentru operațiunile de transformare

Instrumentele de transformare (forfecare, scalare, perspectivă și rotire) pot arată o previzualizare în timp real a rezultatului exploatării când instrumentul este în modul Tradițional. Anterior, apărea doar o grilă de transformare.

Conformare cu Ghidul interfeței umane GNOME (HIG)

A fost depus efort pentru ca interfața GIMP să devină mai simplă și utilizabilă și pentru noii veniți. Multe dialoguri urmează acum GNOME HIG cât s-a putut de bine. În plus, din dialoguri au fost separate sau eliminate multe opțiuni Avansate, și înlocuite cu unele simple implicite, sau ascunse în locuri de unde se pot expanda.

Migrarea la GTK+ 2.4
 • Meniurile folosescGtkUIManager pentru generare de structuri dinamice din fișiere de date XML.

 • Un selector de fișiere complet restructurat este utilizat peste tot în GIMP pentru deschiderea sau salvarea fișierelor. Cel mai bun lucru la el este că permite crearea unui set de marcaje, care face posibilă navigarea rapidă și ușoară către cele mai utilizate directoare.

 • GIMP acceptă acum cursoare moderne ARGB, atunci când acestea sunt disponibile în sistem.

Suport vectorial de bază

Prin utilizarea modulului GFig, GIMP oferă acum suport pentru straturi vectoriale. Modulul GFig oferă suport unui număr de funcționalități de grafică vectorială, cum ar fi umplere cu degradeuri, curbe Bezier și trasarea curbelor. Este, de altfel, cea mai ușoară cale pentru crearea de poligoane regulate sau neregulate în GIMP. Cu GIMP 2.2 puteți crea straturi GFig și reedita aceste straturi mai târziu în GFig. Acest nivel de suport pentru grafică vectorială este încă primitiv, oricum, în comparație cu programele dedicate, precum Inkscape.

De asemenea...

Există multe alte caracteristici mai de detaliu, sesizabile de către utilizator. O listare rapidă a unora dintre ele este mai jos.

 • Acum este posibilă rularea GIMP în modul batch fără un server X.

 • Avem un fișier binar GIMP (GIMP-console) care nu este deloc legat de GTK+.

 • Interfață îmbunătățită pentru dispozitive externe de intrare

 • Trusă de unelte editabilă: acum puteți decide care instrumente ar trebui să fie în caseta de instrumente, precum și ordinea lor. În special, puteți adăuga oricare sau toate instrumentele de culoare la setul de instrumente dacă doriți.

 • Histograma R, G, B suprapusă pe histograma de valori, iar calculul histogramei se face doar pentru conținutul din selecție.

 • Comenzi rapide sunt acum partajate în toate ferestrele GIMP .