6. Ce este nou în GIMP 2.4?

Aspect împrospătat

O nouă temă de pictograme implicită a fost creată pentru 2.4. Pictogramele sunt conforme cu stilul Tango astfel încât GIMP nu apare ca fiind ceva străin pe nici una din platformele acceptate. Indiferent dacă folosiți GIMP sub Microsoft Windows, Mac OS X sau Linux (GNOME, KDE sau Xfce), GIMP oferă un aspect îngrijit, coerent.

Fig. A.1. Noul aspect al trusei de instrumente în GIMP 2.4

Noul aspect al trusei de instrumente în GIMP 2.4

În plus pictogramele se pot utiliza și pe fundal închis la culoare, fapt comun printre artiștii digitali.

For artists preferring more desaturated color theme for their icons is an alternative icon theme available for download (download not available anymore).

Pensule scalabile

Opțiunile instrumentului includ acum un glisor pentru dimensiunea pensulelor care se aplică atât pentru pensule parametrice cât și bitmap. Acest lucru a fost o caracteristică des solicitată de pictori digitali și editori foto.

Fig. A.2. Pensule scalabile în GIMP 2.4

Pensule scalabile în GIMP 2.4

Spre deosebire de versiunile anterioare ale GIMP, indiferent dacă utilizați o pensulă bitmap, parametrică sau chiar o imagine(bitmap-uri multiple), aveți posibilitatea să configurați cu ușurință dimensiunea pensulei cu un cursor din opțiunile instrumentului sau printr-un un dispozitiv extern, cum ar fi glisorul MIDI sau butonul unui dispozitiv USB gen Griffin Powermate.

Instrumente de selecție

Instrumentele de selecție au fost rescrise de la zero pentru a permite redimensionarea selecțiilor existente. În plus, instrumentul Selecție dreptunghiulară include un cadru pentru crearea de colțuri rotunjite fapt identificat ca o sarcină foarte frecventă printre designerii web.

Fig. A.3. Instrumente de selecție în GIMP 2.4

Instrumente de selecție în GIMP 2.4

Curba de învățare necesară stăpânirii instrumentelor a fost netezită și funcționalități cheie sunt disponibile fără scurtături obscure care creau confuzii pentru începătorii GIMP. Cele mai multe dintre comenzile rapide încă funcționează, dar funcționalitatea este disponibilă prin intermediul opțiunilor instrumentului sau învechită din cauza mutării interactive și redimensionării pe pânză.

În timp ce instrumentele au fost reproiectate pentru a fi mai ușor de înțeles pentru începători, toate funcționalitățile au fost menținute. În continuare se poate bloca raportul aspect sau dimensiuni specifice.

Selecție de prim-plan

Selectarea obiectelor individuale din imagini este acum mai ușoară cu noul instrument de selecție de prim plan . Se face în două etape. În primul rând, selectați zona de interes care conține întregul obiect. Apoi, vopsiți zona selectată cu o pensulă, fără a trece marginea obiectului. Eliberați butonul mausului când ați terminat și verificați dacă pe obiectele dumneavoastră există pete albastre închis. Dacă există unele, vopsiți cu o pensulă peste ele și eliberați-le pentru a rafina selecția. Când nu mai există zone albastre în interiorul obiectului, apăsați Enter și veți avea un obiect perfect selectat.

Instrument de aliniere

While GIMP has provided a grid and guideline functionality, the actual alignment of objects had to be done manually. The new Align tool comes at rescue.

Modificări în meniuri

Cea mai notabilă este noul nivel superior din meniul de culoare, ce acumulează cele mai multe instrumente, module și script-uri care pot regla culorile în modul RGB/tonuri de gri și paletele de culori în modul indexat. Deci, acum puteți ajunge la funcții precum nivelurile sau curbele mult mai repede decât înainte, dacă nu definiți propriile dumneavoastră scurtături de la tastatură folosind Managerul de comenzi rapide de la tastatură îmbunătățită.

În noua versiune de GIMP, unele intrări de meniu și-au schimbat numele și poziția. Făcut în mare parte pentru a simplifica curba de învățare și pentru a îmbunătăți experiența utilizatorului. La urma urmei, "zgomot HSV" și "zgomot RGB" sună mai semnificativ decât "Scatter HSV" și "Scatter RGB", nu-i așa? Și sugestiile din bara de stare pentru toate modulele și scripturile sunt destul de utile.

Suport pentru formatele de fișier
  • Suport pentru formatul de pensulă Photoshop ABR;

  • Îmbunătățirea citiri/scrierii EXIF în JPEG;

  • Importul de traseele de tăiere în TIFF;

  • Măștile de strat pot fi salvate în PSD;

  • bitmap 16/32 bit și suport de canal alfa în BMP;

  • pictogramele pe 24 de biți și Vista pot fi deschise și salvate.

Editare pe tot ecranul

Modul ecran complet a fost îmbunătățit pentru a permite nu numai obținerea unei previzualizări la scară completă a lucrării de artă, ci și o editare confortabilă. Artistul dispune de un maxim de proprietăți pe ecran, în timp ce toată funcționalitatea este rapid accesibilă apăsând tasta Tab (care comută vizibilitatea tuturor docurilor) atunci când se lucrează pe ecranul complet.

Indiferent dacă desenați sau retușați fotografii, editarea pe tot ecranul ține la distanță toate elementele care distrag atenția la o apăsare de tastă. Este ca observarea unor stele de pe câmp, spre deosebire de un oraș unde este poluare luminoasă.

Gestionarea culorilor și Soft-proofing

GIMP oferă acum suport complet pentru profilurile de culoare, care permite modificări precise de culoare pe tot parcursul procesului din camera obscură digitală .

Fig. A.4. Gestionarea culorilor în GIMP 2.4

Gestionarea culorilor în GIMP 2.4

Noul instrument de decupare

La fel ca instrumentele de selecție, instrumentul nou de Decupare a fost îmbunătățită de la ultima versiune. Ghidajele de redimensionare redimensionează dreptunghiul de decupare oferind atât redimensionare cât și mutare. Instrumentul se comportă mult mai natural și în mod constant decât alte instrumente de GIMP. Pentru detalii consultați Secțiune 4.4, „Crop”.

Pentru a muta, pur și simplu glisați dreptunghiul făcând clic în zona respectivă. Redimensionarea este posibilă în una sau două axe, în același timp, trageți barele-mâner de pe laturile și colțurile selecției. Zona exterioară este întunecată cu un interesant efect depassepartout pentru a obține o mai bună idee de cum va arata poza finală.

Eliminare ochilor roșii

În timp ce numeroase fluxuri de lucru pentru eliminare ochilor roșii există deja, GIMP are acum un filtru auto-magic foarte convenabil pentru a elimina efectul de ochi roșii din fotografii.

Pensulă de vindecare

Pensula de vindecare este o unealtă nouă, similară funcționării instrumentului de clonare, care permite remedierea rapidă a defectelor mici sau a imperfecțiunilor datorate zgârieturilor sau prafului. De fapt, instrumentul este suficient de inteligent pentru a putea înțelege unde și cum să modificați o imagine pentru a vindeca aceste defecte pe baza contextului culorii imaginii.

Clonare de perspectivă

Aici este un nou alt instrument gen clonă, capabil să se adapteze geometriei destinație, în locul culorii cum o face pensula de vindecare, bazată pe configurările de denaturare preselectate. După cum sugerează și numele, este perfect pentru copierea de blocuri de imagini cu unele tipuri de modificări prospective.

Distorsiunea lentilelor

O problemă foarte frecventă pentru expunere, mai ales atunci când se utilizează lentile mai ieftine este distorsiunea de butoi și vignetarea. Din fericire GIMP oferă un filtru nou pentru ambele probleme. Salvarea buzunarului fotografului este misiunea noastră!

Diverse alte îmbunătățiri

În plus față de toate cele de mai sus, GIMP a fost îmbunătățit în alte domenii cum ar fi:

  • O mai bună informare în bara de stare pentru instrumentele din fereastră.

  • Creștere a vitezei de compunere a funcțiilor și desenare degradeuri.

  • Widget zoom-abil de previzualizare pentru module.