5. Diàlegs relacionats amb els fitxers

Les pàgines següents documenten els diàlegs per obrir, desar i exportar les imatges.

5.1. Obre la imatge

El diàleg Imatge oberta permet seleccionar una imatge per carregar des del disc dur o des d'un dispositiu extern.

5.1.1. Activeu el diàleg

  • Podeu accedir al diàleg Obre la imatge des del menú: FitxerObre….

  • També podeu obrir aquest diàleg utilitzant la drecera de teclat Ctrl+O.

5.1.2. Navegar pels fitxers

Figura 15.55. El diàleg Obre la imatge

El diàleg Obre la imatge

Aquest diàleg de selecció de fitxers us hauria de ser familiar si abans heu treballat amb fitxers. Tingueu en compte que, depenent del sistema operatiu, pot haver-hi algunes diferències en l'aparença d'aquest diàleg. N’explicarem els detalls a partir dels números dels cercles vermells.

  1. Aquesta àrea permet accedir a les carpetes principals i als dispositius d'emmagatzematge. La primera vegada que obriu aquest diàleg després d'iniciar el GIMP, ací se seleccionarà Recent. Aquesta és una carpeta especial que mostra les imatges (vegeu 3) que heu obert recentment en el GIMP.

    A més de la carpeta Recent, ací podeu trobar la vostra carpeta d'Inici, carpetes per als vostres documents, imatges i altres ubicacions especials, així com els discs durs, discs externs i recursos compartits de xarxa. Fent clic esquerre sobre una d'aquestes carpetes, la seleccionarà com a carpeta actual i actualitzarà la llista d'imatges a l'àrea de llista d'imatges (3).

    En fer clic-dret sobre una carpeta d'aquesta llista, s'obrirà un menú contextual. No totes les ordres estaran sempre disponibles o habilitades. El mateix menú contextual també es mostra a la llista de les adreces d'interès, vegeu (5).

    El menú contextual de la llista de carpetes i adreces d'interès
    Obre

    Això obre el contingut de la carpeta seleccionada a la finestra de la llista d'imatges (3).

    Afegeix adreces d'interès

    Permet afegir la carpeta seleccionada com a adreça d'interès. Els preferits es mostren a l'àrea marcada (5).

    Eliminar

    Permet eliminar una adreça d'interès. Està desactivat per a altres carpetes i dispositius.

    Canvia el nom…

    Permet canviar el nom d'una adreça d'interès o d'algunes carpetes especials. Tingueu en compte que només canvia el nom del preferit o la carpeta especial tal com es mostra dins del diàleg del fitxer, no la carpeta real a la qual apunta.

  2. Per defecte, això mostra el camí a la carpeta actual. Podeu navegar a una de les carpetes principals fent clic a la part desitjada.

    També podeu introduir el nom d'una imatge. Tan aviat com comenceu a escriure, la llista de fitxers (3) canvia per a mostrar només el que conté la combinació de lletres que heu introduït.

    Si necessiteu navegar a una altra ubicació no disponible fent clic, podeu obrir un camp de text on podreu escriure o enganxar la ubicació desitjada. Per accedir a això utilitzeu Ctrl+L, després d'entrar a la ubicació, polseuRetorn.

    [Nota] Nota

    Podeu utilitzar aquest camp d'entrada d'ubicació per a mostrar el contingut d'una carpeta diferent, introduint la ubicació d'una carpeta; o obriu una imatge específica introduint el camí complet a la imatge.

  3. Els continguts de la carpeta seleccionada es mostren ací. Canvieu la seva carpeta actual fent clic doble sobre una carpeta en aquest panell. Seleccioneu un fitxer amb un sol clic. Llavors, podeu obrir el fitxer que heu seleccionat fent clic en el botó Obre. Un clic doble obre el fitxer directament. Tingueu en compte que només podeu obrir fitxers d'imatge.

    Per defecte, la llista de fitxers d'imatge s'ordena alfabèticament en funció dels noms dels fitxers d'imatge. Els noms de les columnes que hi ha a sobre de la llista d'imatges es poden utilitzar per seleccionar com voleu ordenar la llista. Si feu clic a una columna, s'utilitzarà aquesta columna per ordenar la llista. Un petit triangle al nom de la columna indica que s'està utilitzant actualment per ordenar la llista. Si el triangle apunta cap amunt, l'ordenació es fa ascendent. Si torneu a fer clic a la mateixa columna, canviarà l'ordre d'ordenació a descendent i el triangle apuntarà cap avall.

    Fent clic-dret en una imatge o carpeta d'aquesta llista, obre un menú contextual:

    El menú contextual de la llista d'imatge
    Obre amb el gestor de fitxers

    Això només està habilitat per a carpetes. Si està activada, podeu obrir la carpeta seleccionada al navegador de fitxers predeterminat de l'ordinador. Nota: aquesta ordre actualment no funciona al Windows.

    Copia la ubicació

    Això copia la ubicació del fitxer seleccionat al porta-retalls.

    Afegeix a les adreces d'interès

    Permet afegir la carpeta seleccionada com a adreça d'interès. Els preferits es mostren a l'àrea marcada (5). Això està desactivat si heu seleccionat un fitxer en lloc d'una imatge.

    Mostra els fitxers amagats

    Quan està habilitat, els fitxers ocults es mostraran a la llista de fitxers d'imatge (3).

    Mostra la columna de la mida

    Quan està activat, la mida de cada imatge es mostrarà a la llista de fitxers d'imatge (3).

    Mostra la columna del tipus

    Quan està activat, el tipus de fitxer de cada imatge es mostrarà a la llista de fitxers d'imatge (3).

    Mostra el temps

    Quan està activat, es mostrarà l'hora modificada per a cada imatge a la llista de fitxers d'imatge (3) a més de la data modificada.

    Ordena les carpetes abans que els fitxers

    Quan està activat, qualsevol carpeta present a la carpeta seleccionada es mostrarà a dalt de la llista de fitxers d'imatge (3). Quan estigui inhabilitada, les carpetes es barrejaran amb els fitxers d'imatge en funció de la columna d'ordenació seleccionada.

  4. Una versió en miniatura de la imatge seleccionada a la llista d'imatges (3) es mostra en la finestra de la dreta de la previsualització. Si es tracta d'un format d'imatge reconegut pel GIMP, la mida del fitxer, les dimensions i la composició de la imatge es mostren a sota de la finestra de la previsualització.

    [Suggeriment] Suggeriment

    Si s'ha modificat la imatge però la miniatura no s'ha actualitzat, podeu fer clic a la Previsualització de la imatge per a actualitzar la miniatura. Per a forçar l'actualització de la miniatura encara que no hagi canviat, feu Ctrl + clic.

  5. Aquesta part de la llista mostra les carpetes que heu marcat. Podeu afegir-ne utilitzant l'opció Afegeix a les adreces d'interès que es mostra quan feu clic-dret en una carpeta en el panell de la llista d'imatges (3).

    Podeu eliminar una adreça d'interès utilitzant l'ordre Suprimeix que es mostra quan feu clic-dret sobre una adreça d'interès; en aquest mateix menú també podeu canviar-ne el nom, reanomenar l'adreça d'interès no canvia el nom de la carpeta a la qual apunta.

  6. En fer clic a l'etiqueta Altres ubicacions, s'obrirà una llista d'altres ubicacions i dispositius coneguts a l'ordinador al panell de la llista d'imatges. Podeu utilitzar-ho per facilitar l'accés a certes ubicacions de l'ordinador que poden no estar directament disponibles a la llista de carpetes de l'esquerra.

  7. L'opció Mostra tots els fitxers normalment no està marcada. Si marqueu aquesta opció, es mostraran tots els fitxers de la carpeta seleccionada, en lloc de només els fitxers d'imatge que reconeix el GIMP.

  8. Selecciona el tipus de fitxer es pot utilitzar per definir explícitament el format del fitxer d'imatge; és una llista desplegable que en mostra tots els formats que reconeix el GIMP. En general, no cal que us preocupeu per això, perquè en la majoria dels casos el GIMP pot determinar el tipus de fitxer automàticament.

    El valor per defecte es detecta automàticament, cosa que fa que el GIMP intenti detectar automàticament el format correcte.

    En els casos rars en què ni l'extensió del fitxer ni la informació interna del fitxer són suficients per dir-li al GIMP el tipus de fitxer, podeu configurar-lo seleccionant-lo d'aquesta llista.

    [Suggeriment] Suggeriment

    Seleccionar explícitament el tipus de fitxer pot ser útil en certs casos. Podeu, per exemple, fer això per a carregar explícitament la imatge del Photoshop fusionada desada com una imatge PSD (si hi és present). Com que les imatges del Photoshop no sempre es poden carregar correctament en el GIMP, això permet veure la imatge tal com pretenia el Photoshop.

  9. Amb Cerca podeu cercar un fitxer o directori, fins i tot si no sabeu el nom exacte. Feu clic a Cerca, escriviu un nom de fitxer o fins i tot només una part d'un nom al quadre de cerca i premeu Retorn. L'àrea de visualització de fitxers (7) llistarà tots els fitxers i directoris del directori d'inici (directori d'usuaris al Windows) amb noms que continguin el text que heu cercat. Malauradament, no podeu restringir els resultats a fitxers d'un tipus especificat (10).

    D'ús recent mostra la llista de fitxers que heu obert recentment.

5.1.3. Obre una imatge amb un perfil de color

Figura 15.56. El diàleg per mantenir l'espai de treball incrustat

El diàleg per mantenir l'espai de treball incrustat

Quan obriu una imatge que no sigui XCF i que tingui un perfil de color adjunt, el GIMP obrirà un diàleg que us demanarà si voleu mantenir el perfil original o convertir-lo al perfil de color sRGB integrat al GIMP.

Tot i que generalment recomanem mantenir el perfil de color, utilitzar qualsevol de les opcions està bé, ja que el GIMP farà la conversió del perfil en el segon pla quan sigui necessari.

[Suggeriment] Suggeriment

Si voleu que el GIMP deixi de fer-vos aquesta pregunta, marqueu l'opció No em tornis a preguntar. Si canvieu d'opinió, sempre podreu restaurar la pregunta anant a Preferències, Gestió del color, Polítiques, Comportament de fitxer obert.