2.3. Diàleg dels camins

El diàleg dels «Camins» s'utilitza per a gestionar els camins, permet crear-los o eliminar-los, desar-los, convertir-los en seleccions, etcètera. Per a més informació, aneu a Secció 4, « Camins ».

Figura 15.10. El diàleg dels «Camins»

El diàleg dels «Camins»

2.3.1. Activeu el diàleg

Aquest diàleg és un diàleg acoblable; mireu la secció Secció 2.3, «Diàlegs i acobladors» sobre el seu ús.

Podeu accedir-hi:

  • Des del menú principal FinestresDiàlegs acoblablesCamins.

  • Des del menú de la pestanya en qualsevol diàleg acoblable fent clic sobre i seleccionant Afegeix una pestanyaCamins.

En el menú Finestres, hi ha una llista de finestres separades que només existeix si almenys un diàleg roman obert. En aquest cas, es pot obrir el diàleg «Camins» des del menú principal FinestresCamins.

2.3.2. Ús del diàleg dels camins

Visió general

Aquest diàleg mostra una llista de tots els camins presents a la imatge actual. Per a cada camí podeu establir els seus atributs, com s'explica a continuació, i realitzar certes accions utilitzant els botons a la part inferior del diàleg, o utilitzant el menú contextual.

En mode multifinestra, podeu mostrar el nom de la imatge activa a la part superior de l'acoblador triant «Mostra la selecció d'imatges» des del menú Pestanya. Això permet veure d'un cop d'ull a quina imatge pertanyen els camins en què esteu treballant.

Si la llista no està buida, en un moment donat un dels membres és el camí actiu de la imatge, que serà el subjecte de les operacions que es realitzin mitjançant el menú del diàleg o els botons de baix: el camí actiu es mostra ressaltat en la llista. En fer clic sobre una de les entrades es convertirà en el camí actiu.

Fer clic dret sobre una entrada de la llista obre el Menú camins, també hi podeu accedir-hi des del diàleg del menú de la pestanya.

Seleccionant diverses capes

El GIMP permet seleccionar múltiples camins i realitzar-hi accions, com ara traçar o omplir. La selecció de múltiples camins es fa utilitzant el ratolí i la tecla Maj per afegir un interval de camins, o la tecla Ctrl per afegir o eliminar el camí clicat.

Capçalera de la llista de camins

Directament a sobre de la llista de camins hi ha la barra de capçalera. A l'esquerra veureu les icones que identifiquen la visibilitat i les columnes de bloqueig. Al mig, una etiqueta de text us dirà quants camins estan seleccionats actualment i si n'hi ha més d'un.

Atributs del camí

Cada camí es mostra a la llista amb els seus propis atributs, que són molt similars als atributs de capa:

Visibilitat del camí

Per defecte, els camins no són visibles. Aquesta icona es mostra quan el camí és visible. En fer clic ací, commuta entre visible i invisible. Quan un camí és «visible», es dibuixa una vora sobre cada segment de camí a la visualització de la imatge. Això no canvia les dades reals de píxels de la imatge. Maj-clic sobre la icona fa que tots els altres camins estiguin ocults.

Atributs de bloqueig del camí

Cada camí té atributs de bloqueig. Si s'estableix un dels seus atributs, la icona de bloqueig corresponent apareixerà davant de la miniatura.

Quan s'estableixen diversos atributs, ací es mostrarà una icona de doble bloqueig. Si feu clic en aquesta columna, podreu canviar aquests atributs.

Bloca el camí

Aquesta icona mostra quan «bloca el camí» està habilitat per al camí actual. Quan està habilitat, el camí està blocat per a qualsevol acció que el canviï, és a dir, no hi haurà canvis fets en aquest camí. En fer clic a la icona, alterna entre activada i desactivada.

Posició i mida del bloqueig

Aquesta icona mostra quan «la posició del camí blocat» està habilitat per al camí actual. Quan això està activat, el camí està blocat per a qualsevol acció que canviï la seva posició. En fer clic a la icona, alterna entre habilitada i inhabilitada.

Bloca la visibilitat

Aquest botó d'alternança controla la configuració «bloca» per a la visibilitat del camí. Si està habilitat, la visibilitat del camí no es pot canviar fins que no desactiveu el bloqueig.

Miniatura

Una petita icona de previsualització representa l'efecte del camí. Aquesta previsualització es pot ampliar mantenint premut el botó esquerre del ratolí. Si arrossegueu la miniatura al diàleg Capes, es crearà una capa nova amb una còpia rasteritzada del camí.

Nom del camí

El nom del camí ha de ser únic en la imatge. Un doble clic sobre el nom permet editar-lo. Si el nom que heu escrit ja existeix, se li afegeix un nombre (per exemple, «#1») que el farà únic.

Gestió de camins

La barra de botons de la part inferior ofereix la funcionalitat següent:

Aquests botons corresponen a les entrades del menú contextual (s'hi accedeix fent clic-dret sobre una entrada de la llista), però alguns d'ells tenen opcions addicionals que s'obtenen pressionant ensems una tecla modificadora i el botó.

Camí nou

Vegeu Camí nou. Mantenint premuda la tecla Maj es crea un nou camí (buit) amb els últims valors utilitzats, sense obrir el diàleg Camí nou.

Apuja els camins

Vegeu Apuja els camins. Mantenint premuda la tecla Maj es mouen els camins seleccionats cap a dalt de la llista.

Abaixa els camins

Vegeu Abaixa els camins. Mantenint premuda la tecla Maj es mouen els camins cap a baix de la llista.

Duplica el camí

Mireu Duplica el camí.

Camí a la Selecció

Converteix el camí en una selecció; vegeu Camí a la selecció per a obtenir una explicació completa. Podeu utilitzar les tecles modificadores per a establir la manera en què la selecció nova interactua amb la selecció existent:

Modificadors Acció
Cap Reemplaça la selecció existent
Maj Afegeix a la selecció
Ctrl Sostreu de la selecció
Maj+Ctrl Interseca amb la selecció.
Selecció cap al camí

Maj: fent clic en aquest botó, apareix el diàleg Configuració avançada que us permet ajustar com es converteix la selecció a un camí.

Pinta seguint el camí

Vegeu Traça el camí. Si manteniu premuda la tecla Maj, es traçaran els camins en funció dels últims valors utilitzats sense obrir el diàleg Traça el camí.

Suprimeix els camins

Suprimeix els camins elimina els camins actuals seleccionats.

2.3.3. El menú contextual dels «Camins»

El menú Camins es pot obrir fent clic dret sobre una entrada del camí en la llista del diàleg dels camins, o escollint l'entrada superior (Menú Camins) des del menú de la pestanya del diàleg del camí. Aquest menú dona accés a la majoria de les operacions que afecten els camins.

Edita el camí

Edita el camí és una manera alternativa d'activar l'Eina camins, s'utilitza per a crear i gestionar els camins. També podeu activar-la des de la caixa d'eines, o amb la tecla drecera B.

Edita els atributs del camí

Edita els atributs del camí obre un petit diàleg que permet canviar el nom del camí. També es pot fer amb un doble clic sobre la llista del diàleg dels camins.

Etiquetes de color

L'Etiquetes de color mostra un submenú semblant al del diàleg de Capes que us permet seleccionar una etiqueta de color per al camí seleccionat.

Camí nou

Camí nou crea un nou camí, l'afegeix a la llista del diàleg dels camins i el converteix en el camí actiu per a la imatge. Apareix un diàleg que permet donar un nom al camí. El camí nou es crea sense punts d'ancoratge, cal utilitzar l'eina camins per a donar-ne abans de poder utilitzar-la per a qualsevol cosa.

Apuja els camins

Apuja els camins mou els camins seleccionats un lloc més alt a la llista en el diàleg camins.

La posició d'un camí a la llista no té cap significat funcional, de manera que això és simplement una comoditat per ajudar-vos a mantenir les coses organitzades.

Abaixa els camins

Abaixa els camins mou els camins seleccionats un lloc més avall de la llista en el diàleg Camins.

La posició d'un camí a la llista no té cap significat funcional, de manera que això és simplement una comoditat per ajudar-vos a mantenir les coses organitzades.

Duplica el camí

Duplica els camins crea una còpia dels camins seleccionats, assigna noms únics, l'afegeix a la llista en el diàleg de camins i fa que siguin els camins seleccionats per a la imatge. Les còpies només seran visibles si els camins originals eren visibles.

Suprimeix els camins

Suprimeix els camins elimina els camins actuals seleccionats.

Fusiona els camins visibles

Fusiona els camins visibles agafa tots els camins de la imatge que són visibles (totes les que mostren símbols d'«ulls oberts» en el diàleg dels camins). i els fon en un sol camí. Pot ser útil si els voleu traçar de la mateixa manera.

Camí a la Selecció, Afegeix els camins a la selecció, Sostreu els camins de la selecció, Interseca els camins amb la selecció

Totes aquestes ordres converteixen la capa activa en una selecció, i llavors la combina amb la selecció existent de la manera especificada. (Camí a la selecció descarta la selecció existent i la reemplaça per una creada a partir del camí). Si cal, qualsevol component no tancat del camí es tancarà connectant l'últim punt d'ancoratge amb el primer mitjançant una línia recta. El «caminet de formiguetes» per a la selecció resultant hauria de seguir de prop el camí, però no espereu que la correspondència sigui perfecta.

Selecció cap al camí

Es pot accedir a aquesta operació per diverses maneres:

  • Des de la barra del menú principal, SeleccionaCap al camí

  • Des del menú del diàleg dels camins, amb Selecció cap al camí.

  • Des del botó Selecció al camí a la part inferior del diàleg Camins.

Selecció cap al camí crea un camí nou a partir de la selecció de la imatge. En la majoria dels casos el camí resultant seguirà de prop el «caminet de formiguetes» de la selecció, però la correspondència normalment no és perfecta.

Convertir una màscara de selecció bidimensional en un camí unidimensional comporta alguns algorismes complexes: podeu alterar la manera de fer utilitzant les Opcions avançades, s'hi accedeix mantenint premuda la tecla Maj i fent clic al botó Selecció al camí a la part inferior del diàleg Camins. Això obre el diàleg Configuració avançada, que us permet establir moltes opcions diferents. En general, la Selecció al camí farà el que espereu, sense necessitat d'ajustar la configuració avançada.

Omple el camí

Es pot accedir a aquesta operació per diverses maneres:

  • Des del menú principal, EditaOmple el camí...

  • Des del menú del diàleg camins, Omple el camí....

  • Des del botó Omple els camins en les Opcions d'eina de l'Eina camins.

Omple els camins omple totes les àrees delimitades pels camins seleccionats amb el color del primer pla del moment o també del patró seleccionat. Consulteu la secció sobre Omple els camins per a més informació.

Traça el camí...

Es pot accedir a aquesta operació per diverses maneres:

  • Des del menú principal, EditaTraça el camí...

  • Des del menú del diàleg dels camins, Traça el camí....

  • Des del botó Pinta seguint el camí en la part inferior del diàleg dels camins.

  • Des del botó Traça els camins en les Opcions d'eina de l'Eina camins.

Traça els camins renderitza els camins seleccionats en la capa activa de la imatge, permet una gran varietat d'estils de línia i opcions de traçat. Consulteu les seccions sobre Traça els camins i Traçat per a més informació.

Copia el camí

Copia els camins copia els camins seleccionats al porta-retalls dels camins, que permet enganxar-lo en una altra imatge.

[Suggeriment] Suggeriment

També podeu copiar i enganxar els camins arrossegant la seva icona des del diàleg Camins a la pantalla de la imatge de destinació.

[Nota] Nota

Quan copieu un camí en una imatge, no serà visible. S'ha de fer visible en el diàleg Camins.

Enganxa al camí

Enganxa el camí crea un camí nou a partir del contingut del porta-retalls del camí, l'afegeix a la llista en el diàleg dels camins i el converteix en el camí actiu de la imatge. Si prèviament no s'ha copiat cap camí al porta-retalls, l'entrada del menú es desactivarà.

Exporta el camí

Exporta els camins... permet desar un camí en un fitxer: obre un diàleg de desament de fitxers que permet especificar el nom i la ubicació del fitxer. Més tard podeu afegir aquest camí a qualsevol imatge del GIMP utilitzant l'ordre Importa el camí. El format utilitzat per desar camins és SVG: això significa que els programes de gràfics vectorials com l'Inkscape també podran importar els camins que deseu. Vegeu la secció Camins per a més informació sobre els fitxers SVG i com es relacionen amb els camins del GIMP.

Importa el camí

Importa el camí... crea un camí nou a partir d'un fitxer SVG: apareix un selector de fitxers que permet navegar fins al fitxer desitjat. Consulteu la secció Camins per a més informació sobre els fitxers SVG i com es relacionen amb els camins del GIMP.