8.22. Kanalenmixer

8.22.1. Overzicht

Afbeelding 16.167. Voorbeeld voor het filter Kanalenmixer

Voorbeeld voor het filter “Kanalenmixer”

Originele afbeelding

Voorbeeld voor het filter “Kanalenmixer”

Filter Kanalenmixer toegepast


Deze opdracht combineert waarden van de kanalen RGB. Het werkt met afbeeldingen met of zonder alfakanaal.

8.22.2. De opdracht uitvoeren

U kunt deze opdracht uitvoeren vanuit het hoofdmenu met KleurenComponentenKanalenmixer….

8.22.3. Opties

Afbeelding 16.168. Opties voor de opdracht Kanalenmixer

Opties voor de opdracht “Kanalenmixer”

Voorinstellingen

Voorinstellingen zijn een veel voorkomende mogelijkheid voor verschillende opdrachten in Kleuren. U vindt de beschrijving ervan in Paragraaf 8.1.1, “Algemene mogelijkheden voor kleuren”.

Kanaal Rood, Kanaal Groen, Kanaal Blauw

Elk van deze drie heeft drie schuifbalken, die de bijdrage instellen van de invoerkanalen voor rood, groen en blauw in het uitvoerkanaal. De schuifbalken gaan van -2 tot en met 2. Zij geven een vermenigvuldigingsfactor weer voor het invoerkanaal, dat zal worden doorgegeven aan het uitvoerkanaal.

Helderheid behouden

Het mixen kan resulteren in een afbeelding waar sommige kleuren te licht zijn. Deze optie vermindert de helderheid van de kleurkanalen, terwijl een goede visuele verhouding tussen hen wordt behouden. Dus, u kunt het relatieve gewicht van de kleuren wijzigen, zonder de algehele helderheid te wijzigen.

Mengopties, Voorbeeld, Filter samenvoegen, Voor/na

Dit zijn veel voorkomende mogelijkheden, beschreven in Paragraaf 8.1.1, “Algemene mogelijkheden voor kleuren”.

8.22.4. Hoe werkt Kanalenmixer?

Elk van de drie uitvoerkanalen is gebaseerd op de waarden die u instelt voor de drie invoerkanalen van RGB. Standaard is elk uitvoerkanaal voor 100% gebaseerd op het corresponderende invoerkanaal. Dat is dat welk is ingesteld op 1,0 en de andere zijn ingesteld op 0,0. U kunt elk van de schuifbalken wijzigen tussen -2 tot en met +2.

De drie schuifbalken voor invoer van RGB laten u een percentage opgeven voor elk kanaal. Voor elk beeldpunt in de afbeelding, zal de som, van de berekende waarden voor elk kanaal uit deze percentages, worden gegeven aan het uitvoerkanaal. Hier is een voorbeeld:

Afbeelding 16.169. De originele afbeelding en zijn kanalen

De originele afbeelding en zijn kanalen

Waarden RGB van de beeldpunten in rode, groene, blauwe en grijze vierkanten worden weergegeven. De zwarte rechthoek is speciaal, omdat zwart (0;0;0) niet wordt beïnvloed door de opdracht (0 vermenigvuldigd met elk percentage geeft altijd 0). Het resultaat mag niet hoger dan 255 zijn, noch mag het negatief zijn.


Afbeelding 16.170. Uitvoerkanaal is rood. Kanaal Groen +50

Uitvoerkanaal is rood. Kanaal Groen +50

In het rode vierkant zijn de waarden voor de beeldpunten 230;10;10. Relatieve waarden zijn 1;0.5;0. Het resultaat van de berekening is 230*1 + 10*0,5 + 10*0 =235. Dezelfde redenering is geldig voor de groene en de blauwe vierkanten.

In het grijze vierkant, dat de rode kleur bevat, is het resultaat van de berekening groter dan 255. Dat wordt verminderd naar 255. Een negatieve waarde zou worden verminderd naar 0.


Afbeelding 16.171. Uitvoerkanaal is rood. Kanaal Groen +50% De optie Helderheid behouden is geselecteerd.

Uitvoerkanaal is rood. Kanaal Groen +50% De optie Helderheid behouden is geselecteerd.

De aan het rode uitvoerkanaal toegevoegde waarden zijn lager, wat een te heldere afbeelding voorkomt.