Værktøjet Opmål bruges til at få viden om pixelafstande i dit arbejdsbillede. Ved at klikke og trække med museknappen kan du bestemme vinklen og antallet af pixels mellem klikpunktet og det sted, hvor musemarkøren befinder sig. Oplysningerne vises på statuslinjen eller kan også vises i infovinduet.
En almindelig anvendelse af “Opmål” er at beregne rotationsvinklen, når horisonten ikke er vandret i et foto. Klik på knappen Ret op efter at have målt vinklen for at rotere, så horisonten bliver lige.
Denne knap kan bruges til at rette vandrette eller lodrette linjer op: Udgangspunktet har en lille bjælke, der viser retningen.
Når du fører musemarkøren hen over slutpunktet, bliver den til en flyttemarkør. Hvis du derefter klikker, kan du genoptage målingen.
Oplysningerne vises i statuslinjen i bunden af billedvinduet:
Afstand i pixels mellem det oprindelige punkt og musemarkøren.
Vinkel fra 0° to 90° i hver kvadrant.
Markørkoordinater relativt til det oprindelige punkt.
Der er forskellige måde at aktivere værktøjet på:
I hovedmenuen: Vælg
→ .Ved at klikke på værktøjsikonet i Værktøjskassen.
Mens du holder Skift nede, skal du klikke og trække fra et eksisterende endepunkt for at oprette en anden målelinje fra dette endepunkt. Vinklen mellem de to linjer vil blive vist. Ethvert endepunkt kan flyttes ved at klikke og trække. Dermed kan du måle en hvilken som helst vinkel på billedet:
Hvis du holder Ctrl-tasten nede, skifter værktøjet til en tilstand, hvor linjens vinkel er begrænset til det nærmeste multiplum af 15 grader.
Et klik på et endepunkt med Ctrl-tasten trykket ned opretter en vandret hjælpelinje. Musemarkøren følger -ikonet.
I vandret eller lodret orienteringstilstand skifter Ctrl også mellem vandret og lodret.
Alt-tasten og klik på et endepunkt opretter en lodret hjælpelinje.
Denne tastekombination og et klik på en målelinje gør det muligt at flytte målet.
Tastekombination Ctrl+Alt og klik på et endepunkt opretter en lodret og en vandret hjælpelinje.
I tilstanden Auto (standard) vil rette ind efter den mindste vinkel mellem mållinjen og den lodrette eller vandrette retning. Vandret og Lodret gør det muligt at tilsidesætte denne opførsel ved eksplicit at angive, hvad den skal være.
Denne indstilling viser et infovindue med detaljer om måleværktøjets resultater. Resultaterne er mere udførlige end på statuslinjen.
Transform, Interpolation, and Clipping are treated in Afsnit 4.1.1, “Værktøjsindstillinger”. Here is an example for straightening a path:
: Klik på denne knap for at rette op.
Du kan ikke måle overflader direkte, men du kan bruge Histogram, der giver dig antallet af pixels i en markering.