6.21. Afbeelding schalen

De opdracht Afbeelding schalen vergroot of verkleint de fysieke grootte van de afbeelding door het aantal pixels dat de afbeelding bevat te wijzigen. Het verandert de grootte van de inhoud van de afbeelding en past het formaat van het canvas dienovereenkomstig aan.

Het werkt op het hele beeld. Als uw afbeelding lagen van verschillende groottes heeft, kan het verkleinen van de afbeelding sommige tot niets verkleinen, aangezien een laag niet minder dan één pixel breed of hoog kan zijn. Als dit gebeurt, wordt u gewaarschuwd voordat de bewerking wordt uitgevoerd.

Als u alleen een bepaalde laag wilt schalen, gebruikt u de opdracht Laag schalen.

[Opmerking] Opmerking

Als schalen een afbeelding zou produceren die groter is dan de Maximale nieuwe afbeeldingsgrootte, die is ingesteld op de pagina Systeembronnen van het dialoogvenster Voorkeuren (die heeft een standaardwaarde van 128 Mb), wordt u gewaarschuwd en gevraagd om de bewerking te bevestigen voordat deze wordt uitgevoerd. U zult mogelijk geen problemen ondervinden als u de bewerking bevestigt, maar u moet zich ervan bewust zijn dat zeer grote afbeeldingen veel bronnen verbruiken en dat extreem grote afbeeldingen meer bronnen kunnen vergen dan u hebt, waardoor GIMP zou crashen of niet goed zou presteren.

6.21.1. De opdracht uitvoeren

  • You can access this command from the main menu through ImageScale Image….

6.21.2. Het dialoogvenster Afbeelding schalen

Afbeelding 16.69. Het dialoogvenster Afbeelding schalen

Het dialoogvenster “Afbeelding schalen”

Afbeeldingsgrootte

Houd er rekening mee dat een afbeelding zich op vier plaatsen kan bevinden: in het afbeeldingsbestand, in het RAM nadat het is geladen, op uw scherm wanneer het wordt weergegeven of op papier nadat het is afgedrukt. Het schalen van de afbeelding verandert het aantal pixels (de hoeveelheid informatie) die de afbeelding bevat, dus het heeft direct invloed op de hoeveelheid geheugen die de afbeelding nodig heeft (in RAM of in een bestand).

Het afdrukformaat hangt echter ook af van de resolutie van de afbeelding, die in wezen bepaalt hoeveel pixels er op elke inch papier zullen zijn. Als u het afdrukformaat wilt wijzigen zonder de afbeelding te schalen en het aantal pixels erin te wijzigen, moet u het dialoogvenster Afdrukformaat gebruiken. De schermgrootte is niet alleen afhankelijk van het aantal pixels, maar ook van de schermresolutie, de zoomfactor en de instelling van de Beeldpunten-keuze.

Als u een afbeelding groter maakt dan de oorspronkelijke grootte, berekent GIMP de ontbrekende pixels door interpolatie, maar voegt het geen nieuw detail toe. Hoe meer u een afbeelding vergroot, hoe onscherper deze wordt. Het uiterlijk van een vergrote afbeelding hangt af van de interpolatiemethode die u kiest. U kunt het uiterlijk verbeteren door de filter Verscherpen (onscherp masker) te gebruiken nadat u een afbeelding hebt geschaald, maar u kunt bij het scannen het beste een hoge resolutie gebruiken, digitale foto’s maken of op een andere manier digitale afbeeldingen maken. Rasterafbeeldingen worden van nature niet goed geschaald.

You may need to reduce your image if you intend to use it on a web page. You have to consider that most internet users have relatively small screens which cannot completely display a large image, for example on mobile devices.

Het toevoegen of verwijderen van pixels wordt Resampling genoemd.

Breedte; hoogte

Wanneer u op de opdracht Schalen klikt, toont het dialoogvenster de afmetingen van de originele afbeelding in pixels. U kunt de Breedte en de Hoogte instellen die u aan uw afbeelding wilt geven door pixels toe te voegen of te verwijderen. Als het kettingpictogram naast de vakken Breedte en Hoogte ononderbroken is, blijven Breedte en Hoogte in dezelfde verhouding tot elkaar staan. Als u de ketting verbreekt door erop te klikken, kunt u ze onafhankelijk van elkaar instellen, maar dit vervormt het beeld.

U hoeft de afmetingen echter niet in pixels in te stellen. U kunt verschillende eenheden kiezen in het vervolgkeuzemenu. Als u procent als eenheid kiest, kunt u de afbeeldingsgrootte instellen ten opzichte van de oorspronkelijke grootte. U kunt ook fysieke eenheden gebruiken, zoals inch of millimeter. Als u dat doet, moet u de velden X-resolutie en Y-resolutie instellen op de juiste waarden, omdat ze worden gebruikt om fysieke eenheden en afbeeldingsafmetingen in pixels om te zetten.

X-resolutie; Y-resolutie

U kunt de afdrukresolutie voor de afbeelding instellen in de velden X-resolutie en Y-resolutie. U kunt de maateenheden ook wijzigen met behulp van het vervolgkeuzemenu.

Kwaliteit

Om de afbeeldingsgrootte te wijzigen, moeten ofwel enkele pixels worden verwijderd of moeten nieuwe pixels worden toegevoegd. Het proces dat u gebruikt bepaalt de kwaliteit van het resultaat. De vervolgkeuzelijst Interpolatie biedt een selectie van beschikbare methoden voor het interpoleren van de kleur van pixels in een geschaalde afbeelding:

Interpolatiemethoden worden beschreven in Interpolatie.

[Opmerking] Opmerking

Bekijk ook het Schaalhulpmiddel, waarmee u een laag, een selectie of een pad kunt schalen.