5. Kleurverlopen

Wijzigingen
Herziening $Revision: 2532 $ 2006-04-30 HdJ

Figuur 7.10. Enkele voorbeelden van kleurverlopen.

Enkele voorbeelden van kleurverlopen.

Verlopen van onder naar boven: VG naar AG(RGB); Volledig verzadigd spectrum (Full saturation spectrum CCW); Misselijke hoofdpijnkleuren (Nauseating headache); Bruintinten (Browns); Vier balken (Four bars).


Een verloop is een verzameling kleuren die in een lineair verloop gerangschikt zijn. Het meest eenvoudige gebruik van verlopen is met behulp van het Meng gereedschap dat ook wel "verloop gereedschap" of "Vullen met kleurverloop" genoemd word: Het vult de geselecteerde objecten met een kleurverloop. De precieze manier waarop deze vulling gebruikt wordt, is erg veelzijdig, wat de volgende belangrijke gebruiksmanieren opleverd:

Tekenen met een verloop

Ieder basistekengereedschap van GIMP kan van een kleurenverloop gebruik maken. Daarmee kunt u penseelstreken maken waarvan de kleur van het begin tot het einde geleidelijk varieerd.

Verloop projectie filter

Met dit filter kunt u een afbeelding met grijstinten "kleur geven". Dit gebeurd door iedere grijstint door een andere kleur uit het verloop te vervangen.

Bij de begin-installatie van GIMP zitten al een hele hoop interessante kleurverlopen. U kunt daar zelf nieuwe aan toevoegen die u zelf heeft gemaakt of die u verkregen heeft uit andere bronnen. Met het Verloop dialoogvenster heeft u toegang to alle beschikbare verlopen. Dit venster is koppelbaar zodat u het in een dok bij de hand kunt houden. Het "Actieve verloop" dat bij de meeste verloop-gerelateerde handelingen gebruikt wordt, is weergegeven in het Penseel/Patroon/Verloop vak van het gereedschapsvenster. Een klik op dit statusvak is een andere manier om het verloop-dialoogvenster te activeren.

Enkele dingen die nuttig zijn om te weten over GIMP verlopen:

De verlopen die standaard bij GIMP meegeleverd worden, staan opgeslagen in een systeem-map met de engelse naam gradients. Verlopen die u zelf maakt worden standaard in uw persoonlijke GIMP map, in de ondermap gradients bewaard. Ieder verloopbestand (met de extensie .ggr) dat in een van deze mappen staat, wordt automatisch bij het opstarten van GIMP geladen. U kunt meer zoekpaden naar verloop-bestanden toevoegen in het “Verlopen” tabblad van de “ Mappen” in het Voorkeuren dialoogvenster.

Een nieuwe mogelijkheid van GIMP-2.2 is de mogelijkheid om verloop-bestanden in de svg opmaak te laden. Dit formaat wordt door vectortekenprogramma's gebruikt. Dit laden doet u door het svg-verloopbestand eenvoudigweg te kopiëren naar een van de mappen die in het verlopen-zoekpad staan.

[Tip] Tip

Een hoop interessante svg verlopen kunt u op het internet vinden; een goed voorbeeld hiervan vind u p de engelstalige site OpenClipArt Gradients [OPENCLIPART-GRADIENT]. Als uw browser svg ondersteund, kunt u de verlopen online doorbladeren, indien dat niet het geval is, is dat natuurlijk geen beperking om ze naar uw eigen systeem over te halen en lokaal te bekijken.