9. Τι νέο υπάρχει στο GIMP 2.10;

Το GIMP 2.10 είναι το αποτέλεσμα έξι ετών εργασίας που αρχικά εστιάστηκε στη μεταφορά του προγράμματος σε νέα μηχανή επεξεργασίας εικόνας, το GEGL. Όμως, η νέα έκδοση έρχεται με πολύ περισσότερα νέα χαρακτηριστικά, περιλαμβάνοντας νέα και βελτιωμένα εργαλεία, καλύτερη υποστήριξη μορφών αρχείων, διάφορες βελτιώσεις χρηστικότητας, ανανεωμένη υποστήριξη χρωματικής διαχείρισης, πληθώρα βελτιώσεων που στοχεύουν σε ψηφιακούς εκτυπωτές και φωτογράφους, επεξεργασία μεταδεδομένων και πολλά περισσότερα.

Ανανεωμένη διεπαφή χρήστη και αρχική υποστήριξη HiDPI

Σημαντικό για το GIMP 2.10 είναι το νέο σκούρο θέμα και τα συμβολικά εικονίδια που είναι ενεργοποιημένα από προεπιλογή. Αυτό σημαίνει κάπως αχνό περιβάλλον και μετατόπιση της εστίασης προς το περιεχόμενο.

Υπάρχουν τώρα τέσσερα διαθέσιμα θέματα διεπαφής στο GIMP: Σκούρο (προεπιλογή), Γκρίζο, Ανοιχτό και Συστήματος. Τα εικονίδια ξεχωρίζουν τώρα από τα θέματα και διατηρούνται το χρώμα και τα συμβολικά εικονίδια, έτσι ώστε να μπορείτε να διαμορφώσετε το GIMP έχοντας θέμα Συστήματος με χρωματιστά εικονίδια, εάν προτιμάτε την παλιά εμφάνιση.

Επιπλέον, τα εικονίδια είναι τώρα διαθέσιμα σε τέσσερα μεγέθη, έτσι ώστε το GIMP να δείχνει καλύτερα σε οθόνες HiDPI. Το GIMP θα κάνει ό,τι καλύτερο για να εντοπίσει ποιο μέγεθος θα χρησιμοποιήσει, αλλά μπορείτε να παρακάμψετε αυτήν την επιλογή στο ΕπεξεργασίαΠροτιμήσειςΔιεπαφήΘέματα εικονιδίων.

Συντελεστές: Benoit Touchette, Klaus Staedtler, Ville Pätsi, Aryeom Han, Jehan Pagès, Alexandre Prokoudine…

Μεταφορά GEGL, υποστήριξη υψηλού βάθους δυαδικών, πολυνημάτωση και άλλα

Ο βασικός σκοπός για το v2.10 ήταν η ολοκλήρωση της μεταφοράς σε βιβλιοθήκη επεξεργασίας εικόνας GEGL, που ξεκίνησε με το v2.6 όταν ξεκίνησε προαιρετική χρήση του GEGL για χρωματικά εργαλεία και ένα πειραματικό εργαλείο GEGL και συνεχίστηκε με το v2.8, όπου προστέθηκε η προβολή στρώσεων με βάση το GEGL.

Τώρα το GIMP χρησιμοποιεί το GEGL για όλη τη διαχείριση πλακιδίων και δομεί άκυκλο γράφημα για κάθε έργο. Αυτό είναι απαραίτητο για την προσθήκη μη καταστροφικής επεξεργασίας που σχεδιάζεται για το v3.2.

Υπάρχουν πολλά οφέλη από τη χρήση του GEGL και κάποια από αυτά μπορείτε να τα απολαύσετε ήδη στο GIMP 2.10.

Η υποστήριξη υψηλού βάθους δυαδικών επιτρέπει την επεξεργασία εικόνων με ακρίβεια μέχρι 32 δυαδικά ανά χρωματικό κανάλι και το άνοιγμα/εξαγωγή των αρχείων PSD, TIFF, PNG, EXR και RGBE στην εγγενή τους ποιότητα. Επιπλέον, οι εικόνες FITS μπορούν να ανοιχτούν με ακρίβεια μέχρι 64 δυαδικά ανά κανάλι.

Η πολυνημάτωση επιτρέπει τη χρήση πολλών πυρήνων για επεξεργασία. Αυτό δεν χρησιμοποιείται από όλα τα γνωρίσματα του GIMP, είναι κάτι που προβλέπεται να δουλευτεί παραπέρα. Σημείο ενδιαφέροντος αποτελεί ότι η πολυνημάτωση συμβαίνει μέσω της επεξεργασίας GEGL, αλλά επίσης και στον ίδιο τον πυρήνα του GIMP, παραδείγματος χάρη για να ξεχωρίσει τη βαφή από τον κώδικα εμφάνισης.

Η παράπλευρη επεξεργασία GPU είναι ακόμα προαιρετική, αλλά διαθέσιμη για συστήματα με σταθερούς οδηγούς OpenCL.

Μπορείτε να βρείτε επιλογές διαμόρφωσης πολυνημάτωσης και επιτάχυνσης υλικού στο ΕπεξεργασίαΠροτιμήσειςΠόροι συστήματος.

Συντελεστές: Michael Natterer, Øyvind Kolås, Ell, Jehan Pagès…

Ροή εργασίας γραμμικού χρωματικού χώρου

Ένα άλλο όφελος της χρήσης του GEGL είναι η δυνατότητα εργασίας σε εικόνες σε γραμμικό χρωματικό χώρο RGB που αντιπαρατίθεται στον γάμμα διορθωμένο (διαισθητικό) χρωματικό χώρο RGB.

Ιδού σε τι συνοψίζεται:

 • Έχετε και γραμμική και διαισθητική έκδοση για τις περισσότερες καταστάσεις μίξης.

 • Υπάρχει τώρα γραμμική έκδοση της εντολής _Color Invert_ (αντιστοφή χρώματος).

 • Μπορείτε να αλλάξετε μεταξύ των δύο οποτεδήποτε μέσω του υπομενού ΕικόναΑκρίβεια.

 • Μπορείτε να επιλέξετε ποια κατάσταση θα εμφανίζεται στην προσάρτηση Ιστόγραμμα.

 • Μπορείτε να εφαρμόσετε φίλτρα Επιπέδων και Καμπυλών είτε σε διαισθητική, είτε σε γραμμική κατάσταση.

 • Όταν χρησιμοποιείται ακρίβεια μεγαλύτερη από 8 δυαδικά ανά κανάλι, όλα τα δεδομένα καναλιών είναι γραμμικά.

 • Μπορείτε να επιλέξετε εάν το εργαλείο διαβάθμισης πρέπει να δουλεύει σε χρωματικό χώρο διαισθητικό RGB, γραμμικό RGB, ή CIE LAB.

Συντελεστές: Michael Natterer, Øyvind Kolås, Ell…

Ανανεωμένη χρωματική διαχείριση

Η χρωματική διαχείριση είναι τώρα χαρακτηριστικό του πυρήνα του GIMP παρά πρόσθετο. Αυτό έκανε δυνατό, ειδικότερα, την εισαγωγή χρωματικής διαχείρισης στα προσαρμοσμένα γραφικά στοιχεία, όπως: προεπισκοπήσεις εικόνων, προεπισκοπήσεις χρώματος και μοτίβου κλπ.

Το GIMP χρησιμοποιεί τώρα LittleCMS v2, που του επιτρέπει τη χρήση χρωματικών κατατομών (προφίλ) ICC v4. Βασίζεται επίσης μερικώς στη βιβλιοθήκη babl για χειρισμό χρωματικών μετασχηματισμών, επειδή το babl είναι απλώς μέχρι 10 φορές πιο γρήγορο από το LCMS2 στις περιπτώσεις που ελέγχθηκαν. Ενδεχομένως, το babl θα μπορούσε να αντικαταστήσει το LittleCMS στο GIMP.

Συντελεστές: Michael Natterer, Øyvind Kolås…

Στρώσεις και μάσκες

Το GIMP έρχεται τώρα με δύο ομάδες καταστάσεων μίξης: παλιά (διαισθητική, κυρίως για να κάνει τα παλιά αρχεία XCF να φαίνονται ακριβώς όπως πριν) και προεπιλεγμένη (κυρίως γραμμική).

Οι νέες καταστάσεις μίξης είναι:

 • Καταστάσεις στρώσης LCH: Χροιά, Χρώμα (Chroma), Χρώμα και Φωτεινότητα (Lightness).

 • Κατάσταση Διέλευσης για ομάδες στρώσεων.

 • Γραμμικό κάψιμο, Ζωηρό φως, Γραμμικό φως, Φως ακίδας (αντικατάσταση χρωμάτων), Hard Mix, Αποκλεισμός, Συγχώνευση και Διαίρεση.

Οι στρώσεις, τα μονοπάτια και τα κανάλια μπορούν επίσης να ονομαστούν με ετικέτες χρωμάτων για να βελτιώσουν την οργάνωση του έργου. Αυτό θα είναι ακόμα πιο χρήσιμο όταν προσθέσουμε επιλογή πολλαπλής αργότερα.

Οι επιλογές σύνθεσης για στρώσεις φανερώνονται τώρα στους χρήστες και όλες οι ρυθμίσεις που σχετίζονται με στρώσεις είναι διαθέσιμες τελικά στον διάλογο Γνωρίσματα στρώσης.

Επιπλέον, εάν χρειάζεστε πάντα άλφα στις στρώσεις σας, μπορείτε να ενεργοποιήσετε την αυτόματη δημιουργία του καναλιού άλφα σε εισαγόμενες εικόνες κατά το άνοιγμά τους. Δείτε αυτήν τη σελίδα και περισσότερες πολιτικές στο ΕπεξεργασίαΠροτιμήσειςΕισαγωγή εικόνας & Εξαγωγή.

Οι ομάδες στρώσεων μπορούν τελικά να έχουν μάσκες:

Περισσότερη χρήση για CIE LAB και CIE LCH

Με το GIMP 2.10, εισάγεται αριθμός γνωρισμάτων που χρησιμοποιούν τους χρωματικούς χώρους CIE LAB και CIE LCH:

 • Οι διάλογοι χρωμάτων έχουν τώρα επιλογέα χρώματος LCH που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντί για HSV. Ο επιλογέας LCH εμφανίζει επίσης προειδοποίηση εκτός εύρους.

 • Ένα νέο φίλτρο Χροιάς-Χρωματικότητας (Chroma) στο μενού Χρώματα δουλεύει παρόμοια με το Χροιά-Κορεσμός, αλλά λειτουργεί σε χρωματικό χώρο CIE LCH.

 • Η Ασαφής επιλογή και τα εργαλεία Κουβάς γεμίσματος μπορούν να επιλέξουν τώρα χρώματα από τις τιμές τους στα CIE κανάλια L, C και H.

 • Οι διάλογοι Επιλογέας χρώματος και Σημεία δείγματος εμφανίζουν τώρα τιμές εικονοστοιχείων σε CIE LAB και CIE LCH κατά την προτίμησή σας.

Συντελεστές: Michael Natterer, Elle Stone, Ell…

Νέα και βελτιωμένα εργαλεία

Ενοποιημένος μετασχηματισμός

Το νέο εργαλείο Ενιαίου μετασχηματισμού (Shift+L) απλοποιεί τη δημιουργία πολλών μετασχηματισμών, όπως κλιμάκωση, περιστροφή και διόρθωση προοπτικής μονομιάς. Η σχεδίαση βασίζεται σε μια λειτουργική προδιαγραφή που γράφτηκε από τον πρώην ειδικό UX Peter Sikking.

Συντελεστές: Mikael Magnusson, Michael Natterer…

Μετασχηματισμός στρέβλωσης

Το νέο εργαλείο Warp Transform (W) επιτρέπει την εκτέλεση τοπικών μετασχηματισμών όπως αύξηση ή μετατόπιση εικονοστοιχείων με μσλσκό πινέλο και υποστήριξη αναίρεσης. Τέτοια εργαλεία χρησιμοποιούνται ευρέως στη φωτογραφία μόδας για διορθώσεις.

Ως τέτοιο, το νέο εργαλείο αποσύρει το παλιό φίλτρο iWarp που ήταν καινοτόμο την εποχή που ξεκίνησε (και το προχρονολογημένο φίλτρο Υγροποίηση του Photoshop), αλλά τελικά ήταν δύσχρηστο. Το εργαλείο Μετασχηματισμός στρέβλωσης χαρακτηρίζει επίσης μια κατάσταση σβήστρας για επιλεκτική αφαίρεση αλλαγών, που προηγουμένως δεν ήταν διαθέσιμο στο φίλτρο iWarp.

Συντελεστές: Michael Muré, Michael Natterer, Jonathan Tait…

Μετασχηματισμός λαβής

Το νέο εργαλείο Μετασχηματισμός λαβής (Shift+L) παρέχει μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση στην εφαρμογή κλιμάκωσης, περιστροφής και διόρθωσης προοπτικής χρησιμοποιώντας λαβές τοποθετημένες στον καμβά. Όσοι επεξεργαζόντουσαν τις επιφάνειες μπορεί να βρουν αυτό το εργαλείο περιέργως ευκολονόητο.

Συντελεστές: Johannes Matschke, Michael Natterer, Ell…

Το εργαλείο μίξης γίνεται εργαλείο διαβάθμισης και επεξεργάζεται στον καμβά

Το εργαλείο Μίξη μετονομάστηκε σε εργαλείο διαβάθμισης και η προεπιλεγμένη συντόμευσή του αλλάχτηκε σε G. Αλλά αυτό ωχριά συγκρινόμενο με το τι μπορεί να κάνει πραγματικά το εργαλείο και κάνει πολλά.

Το νέο εργαλείο καταργεί ουσιαστικά τον παλιό διάλογο Επεξεργαστή διαβάθμισης. Τώρα, μπορείτε να δημιουργήσετε και να διαγράψετε τα ακραία χρώματα, να τα επιλέξετε και να τα μετατοπίσετε, να αναθέσετε χρώματα σε ακραία χρώματα, να αλλάξετε τη μίξη και των χρωματισμό τμημάτων μεταξύ των ακραίων χρωμάτων και να δημιουργήσετε νέα ακραία χρώματα από τα μέσα στον καμβά.

Όλες οι διαθέσιμες διαβαθμίσεις είναι επίσης "επεξεργάσιμες" τώρα από προεπιλογή. Αυτό σημαίνει ότι όταν προσπαθείτε να αλλάξετε υφιστάμενη διαβάθμιση από φάκελο συστήματος, το GIMP θα δημιουργήσει ένα αντίγραφό του, θα το ονομάσει Προσαρμοσμένη διαβάθμιση και θα το διατηρήσει μεταξύ των συνεδριών. Εκτός, φυσικά, και επεξεργαζόσαστε μια άλλη διαβάθμιση του 'συστήματος', οπότε θα γίνει η νέα προσαρμοσμένη διαβάθμιση.

Υπάρχει η πρόθεση να χρησιμοποιηθεί η γενική υλοποίησή του αργότερα για πινέλα και άλλους τύπους πόρων.

Συντελεστές: Michael Henning, Michael Natterer, Ell, Øyvind Kolås…

Καλύτερα εργαλεία επιλογής

Το εργαλείο Επιλογή προσκηνίου μπορεί τελικά να κάνει επιλογές υποεικονοστοιχείων σε σύνθετες περιπτώσεις, όπως σκόρπιες τρίχες σε τραχύ παρασκήνιο.

Τα εργαλεία Επιλογή κατά χρώμα και Ασαφής επιλογή έχουν το γνώρισμα της επιλογής Μάσκας σχεδίασης για την εμφάνιση μελλοντικής περιοχής επιλογής με γέμισμα ματζέντα και το δεύτερο εργαλείο έχει επίσης μια επιλογή Διαγώνιων γειτόνων για τη διαγώνια επιλογή γειτονικών εικονοστοιχείων.

Για το εργαλείο Ελεύθερη επειλογή, το κλείσιμο πολυγωνικής/ελεύθερης επιλογής δεν επιβεβαιώνει τώρα αυτόματα την επιλογή. Αντίθετα μπορείτε ακόμα να μικροαλλάξετε θέσεις κόμβων (όπου εφαρμόζεται), έπειτα να πατήσετε το Enter, να διπλοπατήσετε μες την επιλογή, ή να αλλάξετε σε ένα άλλο εργαλείο για να επιβεβαιώσετε την επιλογή.

Τέλος, το εργαλείο Έξυπνο ψαλίδι επιτρέπει την αφαίρεση του τελευταίου τμήματος που προστέθηκε με το πλήκτρο οπισθοδιαγραφής και το GIMP τώρα ελέγχει, εάν το πρώτο και το τελευταίο τμήμα είναι διαφορετικά πριν το κλείσιμο της καμπύλης.

Συντελεστές: Michael Natterer, Jan Rüegg, Daniel Sabo, Ell…

Εργαλεία χρώματος

Όλα τα εργαλεία χρώματος έχουν ανακατασκευαστεί ώστε να γίνουν φίλτρα με βάση το GEGL, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν αργότερα όταν θα εισαχθεί η μη καταστροφική επεξεργασία. Συνεπώς, το υπομενού Χρώμα στο μενού Εργαλεία έχει αφαιρεθεί και αυτά τα φίλτρα είναι τώρα κυρίως μη διαθέσιμα στην εργαλειοθήκη.

Συντελεστές: Michael Natterer…

Το εργαλείο κειμένου υποστηρίζει CJK και περισσότερα συστήματα γραφής

Το εργαλείο Κείμενο υποστηρίζει τώρα πλήρως προχωρημένες μεθόδους εισαγωγής CJK και άλλες μη δυτικές γλώσσες. Το κείμενο προεπεξεργασίας εμφανίζεται τώρα όπως αναμενόταν, ανάλογα με το λειτουργικό σας σύστημα και τη μηχανή εισόδου κειμένου (IME). Διορθώθηκαν επίσης πολλά σφάλματα σχετικά με τη μέθοδο εισαγωγής και καταρρεύσεις.

Συντελεστές: Jehan Pagès…

Πειραματικά εργαλεία

Δύο νέα εργαλεία ήταν ατελή για εισαγωγή τους στο GIMP 2.10 από προεπιλογή, αλλά μπορούν να ενεργοποιηθούν. Ας σημειωθεί ότι είναι πολύ πειραματικά και ενδεχομένως να σας καταρρεύσουν (μέχρι και να καταρρεύσει το GIMP). Αναφέρονται μόνο , επειδή χρειάζονται συντελεστές για να γίνουν σε εκδόσιμη κατάσταση.

Το εργαλείο Παραμόρφωση νστου σημείου εισάγει το είδος της εξομάλυνσης, τόσο λίγο δύσκαμπτο όση στρέβλωση θα περιμένατε να έχουν τα φυσικά αντικείμενα.

Το εργαλείο Κλωνοποίηση χωρίς ραφή αποσκοπεί στην απλοποίηση δημιουργίας συνθέσεων με στρώσεις. Τυπικά, όταν επικολλάτε μια εικόνα σε μια άλλη, υπάρχουν όλα τα είδη ασυμφωνιών: θερμοκρασία χρώματος, φωτεινότητα (brightness) κλπ. Αυτό το νέο πειραματικό εργαλείο προσπαθεί να προσαρμόσει διαφορετικές ιδιότητες επικολλημένης εικόνας ως προς το παρασκήνιο.

Για την ενεργοποίηση αυτών των εργαλείων, θα πρέπει να ενεργοποιήσετε πρώτα τη σελίδα Χώρος δοκιμών του διαλόγου Προτιμήσεις. Κάντε το τρέχοντας το GIMP με έναν διακόπτη --show-playground (για τα Windows, μπορεί να θέλετε να μικρορυθμίσετε τη διαδρομή στο GIMP ανάλογα στις ιδιότητες συντομεύσεων). Έπειτα θα χρειαστείτε να πάτε στο ΕπεξεργασίαΠροτιμήσειςΧώρος δοκιμών και να ενεργοποιήσετε τις αντίστοιχες επιλογές, έτσι ώστε τα εργαλεία να εμφανίζονται στην εργαλειοθήκη.

Πρέπει να ξανατονιστεί ότι θα πρέπει να το κάνετε μόνο εάν είσαστε περίεργος, ή (αυτό που ελπίζουμε) εάν σκοπεύετε να μας βοηθήσετε να τα διορθώσουμε.

Συντελεστές: Marek Dvoroznak, Barak Itkin, Jehan Pagès, Michael Natterer…

Βελτιώσεις ψηφιακής βαφής

Το GIMP 2.10 έρχεται με έναν αριθμό βελτιώσεων που ζητήθηκαν από ψηφιακούς ζωγράφους. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες νέες προσθήκες εδώ είναι το εργαλείο MyPaint Brush (το πινέλο βαφής μου) (Y) που πρωτοεμφανίστηκε στην παραλλαγή GIMP-Painter.

Το εργαλείο Μουντζούρα ενημερώνεται με ειδικό σκοπό τη χρήση βαφής. Η νέα επιλογή Εφέ χωρίς σβήσιμο αποτρέπει τα εργαλεία από την αλλαγή του άλφα των εικονοστοιχείων. Τώρα, μπορεί και το χρώμα του προσκηνίου να αναμιχθεί στα μουτζουρωμένα εικονοστοιχεία, που ελέγχονται από έναν νέο ολισθητήρα Ροής, όπου 0 σημαίνει χωρία ανάμιξη.

Όλα τα εργαλεία βαφής έχουν σαφείς ολισθητήρες Σκληρότητας και Δύναμης, εκτός από το εργαλείο MyPaint Brush (το πινέλο βαφής μου) που έχει μόνο τον ολισθητήρα Σκληρότητας.

Το πιο σημαντικό, το GIMP υποστηρίζει τώρα την περιστροφή και αναστροφή του καμβά για να βοηθήσει τους απεικονιστές στον έλεγχο των αναλογιών και της προοπτικής.

Μια νέα επιλογή Κλείδωμα πινέλου στην προβολή δίνει την ευκαιρία, εάν θέλετε κλειδωμένο πινέλο για συγκεκριμένο επίπεδο εστίασης και γωνίας περιστροφής του καμβά. Η επιλογή είναι διαθέσιμη για όλα τα εργαλεία βαφής που χρησιμοποιούν πινέλο εκτός από το εργαλείο MyPaint Brush (το πινέλο βαφής μου).

Ο νέος προσαρτήσιμος διάλογος Συμμετρική βαφή, ενεργοποιείται ανά εικόνα , επιτρέποντας τη χρήση όλων των εργαλείων βαφής με διάφορες συμμετρίες (κατοπτρισμός, μάνταλα, πλακόστρωση...).

Αυτή η νέα έκδοση του GIMP έρχεται επίσης με περισσότερα νέα διαθέσιμα πινέλα από προεπιλογή.

Συντελεστές: Michael Natterer, Alexia Death, Daniel Sabo, shark0r, Jehan Pagès, Ell, Jose Americo Gobbo, Aryeom Han…

Βελτιώσεις ψηφιακής φωτογραφίας

Μερικά από τα νέα φίλτρα με βάση το GEGL σκοπεύουν ειδικά στους φωτογράφους: Έκθεσηe, Σκιές-Τονισμοί, Υψιπερατό, Αποσύνθεση μικροκύματος, Προβολή πανοράματος και άλλα θα είναι σημαντική προσθήκη στην εργαλειοθήκη σας.

Επιπλέον, το νέο φίλτρο Εξαγωγής συστατικού απλοποιεί την εξαγωγή καναλιού ελεύθερου χρωματικού προτύπου (LAB, LCH, CMYK κλπ.) από την τρέχουσα επιλεγμένη στρώση. Εάν συνηθίζατε να αποσυνθέτετε και να επανασυνθέτετε εικόνες μόνο για αυτό, η εργασία σας θα είναι πιο εύκολη τώρα.

Επιπλέον, μπορείτε τώρα να χρησιμοποιήσετε ή το darktable ή το RawTherapee ως πρόσθετα GIMP για το άνοιγμα ακατέργαστων ψηφιακών φωτογραφιών. Οποιαδήποτε πρόσφατη έκδοση αυτών των εφαρμογών θα κάνει.

Ένα νέο φίλτρο εμφάνισης Προειδοποίηση περικοπής θα οπτικοποιήσει τις υποεκτιθεμένες και τις υπερεκτιθεμένες περιοχές μιας φωτογραφίας για σας, με προσαρμόσιμα χρώματα. Για τώρα, απευθύνεται κυρίως σε εικόνες όπου τα χρώματα αποθηκεύονται με ακρίβεια κινητής υποδιαστολής. Θα επωφεληθείτε κυρίως από αυτό, εάν δουλεύετε σε 16/32 δυαδικά ανά κινητό κανάλι εικόνων όπως EXR καιd TIFF.

Συντελεστές: Michael Natterer, Ell, Thomas Manni, Tobias Ellinghaus, Øyvind Kolås, Jehan Pagès, Alberto Griggio…

Εφέ

Το GIMP έρχεται τώρα με πάνω από 80 φίλτρα με βάση το GEGL. Πολλά από αυτά ήταν προηγούμενα εφέ του GIMP. Ιδού γιατί οι υλοποιήσεις με βάση το GEGL είναι καλύτερες:

 • Μπορείτε να τις εφαρμόσετε σε εικόνες 32 δυαδικών ανά κατάσταση ακρίβειας χρωματικού καναλιού.

 • Μπορείτε να τα προεπισκοπήσετε απευθείας στον καμβά και εάν μια εικόνα είναι μεγαλύτερη από την παράθυρο προβολής, το GIMP θα αποδώσει πρώτα το παράθυρο προβολής για άμεση ανάδραση.

 • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προεπισκόπηση διαίρεσης για να συγκρίνετε την αρχική εικόνα με την επεξεργασμένη της έκδοση και να εναλλάξετε πριν/μετά πλευρές και οριζόντια και κάθετα.

 • Σε μελλοντικό μη καταστροφικό GIMP, θα μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις αυτών των φίλτρων χωρίς να αναιρείται πληθώρα βημάτων.

Μερικά από τα φίλτρα με βάση το GEGL έχουν έκδοση OpenCL για επιτάχυνση υλικού. Αυτό θα είναι εύχρηστο, εάν οι οδηγοί του OpenCL εργάζονται καλά για σας. Επιπλέον, πολλές λειτουργίες μπορούν να είναι πολυνηματικές ώστε να χρησιμοποιήσουν τον επεξεργαστή σας σε όλη του την ισχύ.

Συντελεστές: Michael Natterer, Øyvind Kolås, Thomas Manni…

Βελτιώσεις χρηστικότητας

Κατά την εργασία με ενεργούς χρήστες, απαλλαχτήκαμε από μερικά προβλήματα χρηστικότητας. Ιδού μερικές από αυτές τις αλλαγές:

 • Όλα τα εργαλεία μετασχηματισμού απενεργοποιούν τώρα αυτόματα την προβολή αρχικής στρώσης έτσι ώστε να μπορείτε να δείτε καθαρά τις διορθώσεις ως προς το παρασκήνιο.

 • Οι μάσκες μπορούν τώρα να δημιουργηθούν εύκολα με τις τελευταίες τιμές που χρησιμοποιήσατε πατώντας απλά Shift και πατώντας στην προεπισκόπηση της αντίστοιχης στρώσης.

 • Όλοι οι διάλογοι εκτός από αυτούς όπως η Κλίμακα θυμούνται τώρα τις τελευταίες τιμές που χρησιμοποιήσατε μεταξύ των συνεδριών.

 • Όλα τα φίλτρα με βάση το GEGL επιτρέπουν την αποθήκευση επώνυμων προεπιλογών και κάνουν αυτόματη χρονοσήμανση των προρυθμίσεων για την τελευταία φορά που τα χρησιμοποιήσατε.

 • Μπορείτε τώρα να επιλέξετε χρώμα γεμίσματος ή μοτίβο για κενούς χώρους μετά από αυξομείωση του καμβά.

Υπάρχουν αρκετά προς βελτίωση για να ταιριάξει καλύτερα το GIMP για επαγγελματικές ροές εργασίας. Ως συνήθως, καλωσορίζουμε τη δημιουργική συζήτηση και δημιουργήθηκε πρόσφατα μια λίστα αλληλογραφίας για συζήτηση του θέματος της βελτίωσης της χρηστικότητας του GIMP. Αυτή είναι μια μακροχρόνια διεργασία βελτίωσης, που μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο από τις τοπικές αλλαγές και δυνατότητες.

Συντελεστές: Michael Natterer, Daniel Sabo, Benoit Touchette, Massimo Valentini, Jehan Pagès…

Υποστήριξη μορφών αρχείου

Το GIMP μπορεί τώρα να διαβάζει και να γράφει αρχεία TIFF, PNG, PSD και FITS μέχρι 32 δυαδικά ανά ακρίβεια καναλιού όπου εφαρμόζεται.

Το πρόσθετο PSD υποστηρίζει επιπλέον τις καταστάσεις μίξης διέλευση, έντονη μίξη, φως ακίδας, ζωηρό φως και γραμμικό φως.

Το GIMP έρχεται τώρα με εγγενή υποστήριξη WebP, που περιλαμβάνει γνωρίσματα όπως κίνηση, κατατομές (προφίλ) ICC και μεταδεδομένα. Υποστηρίζονται εισαγωγή και εξαγωγή.

Το πρόσθετο JPEG 2000 ξαναγράφτηκε για να χρησιμοποιεί τη βιβλιοθήκη OpenJPEG αντί για την κάπως παρωχημένη βιβλιοθήκη Jasper.

Τέλος, το πρόσθετο PDF υποστηρίζει τώρα την εισαγωγή αρχείων προστατευμένων με κωδικούς πρόσβασης (πρέπει να ξέρετε τον κωδικό πρόσβασης) και την εξαγωγή εγγράφων πολλών σελίδων PDF (κάθε στρώση θα είναι μια σελίδα).

Συντελεστές: Michael Natterer, Mukund Sivamaran, Ell, Jehan Pagès, Lionel N, Darshan Kadu…

Προβολή, επεξεργασία και προστασία μεταδεδομένων

Το GIMP έρχεται τώρα με πρόσθετα για την προβολή και επεξεργασία μεταδεδομένων Exif, XMP, IPTC, GPS και DICOM. Είναι επίσης διαθέσιμα μέσω του υπομενού ΕικόναΜεταδεδομένα.

Το GIMP θα διατηρεί επίσης τα υφιστάμενα μεταδεδομένα σε αρχεία TIFF, PNG, JPEG και WebP. Κάθε πρόσθετο έχει αντίστοιχες επιλογές κατά την εξαγωγή για ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση εξαγωγής των μεταδεδομένων.

Επιπλέον, οι χρήστες μπορούν τώρα να ορίσουν προεπιλογές διατήρησης ή όχι μεταδεδομένων σε όλα τα επηρεαζόμενα πρόσθετα μορφής αρχείου μονομιάς που εξαρτάται από το εάν θέλουν πλήρη ιδιωτικότητα, ή αντίθετα κάνουν φωτογραφία μικροαποθήκευσης. Οι ρυθμίσεις είναι διαθέσιμες στη σελίδα Εισαγωγή & εξαγωγή εικόνας στις Προτιμήσεις.

Συντελεστές: Benoit Touchette, Michael Natterer, Jehan Pagès…

Αλληλεπίδραση στον καμβά

Το GIMP 2.10 έρχεται με ένα νέο γνώρισμα που επιτρέπει σε κάποια φίλτρα με βάση το GEGL να αποδίδουν στοιχεία ελέγχου στον καμβά. Για τώρα, αυτό εφαρμόζεται μόνο σε τρία φίλτρα: Ελικοειδές, Υπερκαινοφανής and Προβολή πανοράματος. Αλλά θα υπάρξουν περισσότερα στο μέλλον.

Συντελεστές: Michael Natterer, Ell…

Απλοποιημένη αναφορά σφαλμάτων και ανάκτησης καταρρεύσεων

Χρειάζονται καλές αναφορές σφαλμάτων για να βελτιωθεί το GIMP για σας, έτσι εισήχθη ένα νέο γνώρισμα παρακολούθησης και ανάσχεσης κρίσιμων λαθών και καταρρεύσεων, δημιουργίας χρήσιμης καταγραφής σφαλμάτων που μπορείτε να αντιγράψετε/επικολλήσετε σε αναφορά σφάλματος.

Στις εκδόσεις ανάπτυξης, ο διάλογος θα συγκεντρωθεί σε όλα τα είδη σφαλμάτων (ακόμα και στα μικρότερα). Στις σταθερές εκδόσεις, θα συγκεντρωθεί μόνο κατά τη διάρκεια των καταρρεύσεων. Η προεπιλεγμένη συμπεριφορά μπορεί να προσαρμοστεί στο ΕπεξεργασίαΠπροτιμήσειςΑποσφαλμάτωση.

Παρακαλούμε, σημειώστε ότι χρειάζεται ακόμα να δώσετε το περιεχόμενο, π.χ. τι κάνατε όταν συνέβη κατάρρευση. Το πιο χρήσιμο είναι μια περιγραφή βήμα-βήμα πώς θα αναπαραχθεί το σφάλμα.

Επιπλέον, στην περίπτωση κατάρρευσης, το GIMP θα προσπαθεί τώρα να αντιγράψει όλες τις εικόνες με μη αποθηκευμένες αλλαγές, θα προτείνει έπειτα το ξανάνοιγμα τους την επόμενη φορά που θα ξεκινήσετε την εφαρμογή.

Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε 100% επιτυχία, αλλά θα πετυχαίνει κάποιες φορές και αυτό μπορεί να διασώσει τη μη αποθηκευμένη εργασία!

Συντελεστές: Jehan Pagès…

Αλλαγές API

Κατά τη διάρκεια του κύκλου ανάπτυξης, καταργήθηκαν πολλά API, δίνοντας στρώση συμβατότητας για τρίτους προγραμματιστές που γράφουν δέσμες ενεργειών και πρόσθετα.

Για τον πλήρη κατάλογο αλλαγών στο PDB, παρακαλούμε δείτε τη βικιπαίδεια. Αυτή η σελίδα αρχείου αλλαγών έχει επίσης αναλυτικό κατάλογο όλων των αλλαγών στο 2.10.

Οδικός χάρτης και τι ακολουθεί

Διατηρούμε έναν οδικό χάρτη ανάπτυξης του GIMP που περιγράφει τη σειρά των γνωρισμάτων που θα υλοποιηθεί με βάση τις προτεραιότητες.

Η επόμενη μεγάλη ενημέρωση θα είναι το v3.0 που θα χαρακτηρίζει μεταφορά του GTK+3 και πολλές εσωτερικές αλλαγές. Για χρήστες, αυτό θα σημαίνει κυρίως: ενημερωμένη διεπαφή χρήστη, καλύτερη υποστήριξη για ταμπλέτες γραφικών, καλύτερη υποστήριξη για οθόνες HiDPI, καλύτερη υποστήριξη για Wayland στο Linux.

Ανοίγουμε επίσης τη σειρά 2.10.x για νέα γνωρίσματα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να περιμένετε πια συναρπαστικές βελτιώσεις για χρόνια: κάθε νέο γνώρισμα μπορεί πράγματι να εισαχθεί σε έκδοση 2.10.x εφόσον ο κώδικας του δεν είναι υπερβολικά παρεμβατικός και να καθίσταται η συντήρηση του δύσκολη.

Όλα τα νέα γνωρίσματα από το 2.10.x θα είναι τμήματα του 3.0 επίσης.