Παράρτημα A. Ιστορικό GIMP

Πίνακας Περιεχομένων

1. Το πρώτο ξεκίνημα
2. Οι πρώτες ημέρες του GIMP
3. Η έκδοση που άλλαξε τον κόσμο
4. Έκδοση 2.0
5. Τι νέο υπάρχει στο GIMP 2.2;
6. Τι νέο υπάρχει στο GIMP 2.4;
7. Τι νέο υπάρχει στο GIMP 2.6;
8. Τι νέο υπάρχει στο GIMP 2.8;
9. Τι νέο υπάρχει στο GIMP 2.10;

1. Το πρώτο ξεκίνημα

Σύμφωνα με τους Peter Mattis και Spencer Kimball, τους αρχικούς δημιουργούς του GIMP, στην ανακοίνωση τους του GIMP0.54:

Το GIMP προέκυψε από τις στάχτες του απαίσια φτιαγμένου σχεδίου τάξης CS164 (μεταγλωττιστές). Η ρύθμιση: νωρίς το πρωί. Ήμασταν και οι δυο ανήσυχοι από την έλλειψη ύπνου και την απαίσια υπερένταση του προγραμματισμού ενός μεταγλωττιστή σε LISP. Τα όρια της υπομονής μας είχαν προ πολλού εξαντληθεί και ακόμα το πρόβλημα παρέμενε.

Και τότε συνέβη. Ένας κοινός LISP μπερδεμένος πυρήνας όταν δεν μπορούσε να διαμοιράσει τα 17 MB χρειάστηκε να δημιουργήσει έναν αναλυτή για μια απλή γραμματική χρησιμοποιώντας yacc. Μία απίστευτη στιγμή πέρασε, υπήρχε μια κοινή ματιά αηδίας και τότε το σχέδιο μας εξατμίστηκε. Έπρεπε να γράψουμε κάτι... οτιδήποτε ... χρήσιμο. Κάτι σε C. Κάτι που δεν βασίζεται σε εμφωλευμένες λίστες για να αναπαραστήσει μια ψηφιογραφία. Έτσι, γεννήθηκε το GIMP.

Όπως ο φοίνικας, ένδοξος, νέα ζωή αναπήδησε από τα αποκαΐδια του LISP και yacc. Ιδέες πετούσαν, αποφασίσεις παρθήκανε, το GIMP ξεκίνησε να παίρνει μορφή.

Ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας ήταν η αποδοχή. Ένα πρόγραμμα που θα μπορούσε το λιγότερο να μειώσει την αναγκαιότητα χρήσης εμπορικού λογισμικού κάτω από «Windoze» ή «Macintoy». Ένα πρόγραμμα που θα μπορούσε να παράσχει τα χαρακτηριστικά που λείπουν από τα άλλα Χ εργαλεία βαφής και εικόνας. Ένα πρόγραμμα που θα μπορούσε να βοηθήσει να διατηρήσει την μεγάλη παράδοση των υπέροχων και ελεύθερων εφαρμογών UNIX.

Έξι μήνες αργότερα, φτάσαμε σε ένα πρώιμο βήτα στάδιο. Θέλουμε να την εκδώσουμε τώρα για να ξεκινήσουμε την εργασία σε θέματα συμβατότητας και σταθερότητας ανεξάρτητα από λειτουργικό. Επίσης, αισθανόμαστε τώρα ότι το πρόγραμμα είναι στην πραγματικότητα αξιοποιήσιμο και θα θέλαμε να δούμε άλλους ενδιαφερόμενους προγραμματιστές να αναπτύσσουν πρόσθετα και ποικίλα αρχεία υποστήριξης μορφής.