2. Grile și ghidaje

Vi s-a întâmplat, probabil, de multe ori să aveți nevoie de a plasa ceva într-o imagine foarte precis, și ați constatat că nu este ușor de făcut cu ajutorul unui maus. De multe ori puteți obține rezultate mai bune utilizând tastele săgeți de pe tastatură (care mută obiectul în cauză cu un pixel la un moment dat, sau 25 pixeli dacă țineți apăsat tasta Shift), dar GIMP oferă, de asemenea, alte două ajutoare pentru a face poziționare mai ușoară: grile și ghidaje.

Fig. 12.34. Imagine utilizată pentru exemplele de mai jos

Imagine utilizată pentru exemplele de mai jos

2.1. Grila de imagini

Fig. 12.35. Imagine cu grilă implicită

Imagine cu grilă implicită

Each image has a grid. It is always present, but by default it is not visible until you activate it by toggling ViewShow Grid in the image menu. If you want grids to be present more often than not, you can change the default behavior by checking "Show grid" in the Image Window Appearance page of the Preferences dialog. (Note that there are separate settings for Normal Mode and Fullscreen Mode.)

Aspectul implicit al grilei, configurat de la instalareaGIMP, constă dintr-o rețea de linii negre plus intersecțiile liniilor de grilă, cu linii de grilă spațiate la fiecare 10 pixeli, atât pe verticală cât și pe orizontală. Aveți posibilitatea să particularizați grila implicită utilizând Imagine grilă implicită din pagina de dialog Preferințe. Dacă doriți să schimbați aspectul grilei pentru imaginea curentă, puteți face acest lucru alegând ImagineConfigurează grila... din meniul imagine: acest lucru deschide dialogulConfigurare grilă.

Fig. 12.36. Un stil de grilă diferit

Un stil de grilă diferit

Nu numai că poate o grilă fi de ajutor pentru a judeca distanțele și relațiile spațiale, dar poate permite, de asemenea, să alinieze lucrurile exact pe grilă, dacă bifați VizualizareAcroșează la grilă în meniul imagine: acest lucru determină indicatorul să se "lipească" perfect la orice linie de grilă situată într-o anumită distanță. Aveți posibilitatea să particularizați pragul de ajustare la distanță prin configurarea "distanță acroșare" din Opțiuni instrumentedin pagina de dialog Preferințe, dar cei mai mulți oameni par fericiți cu valoarea implicită de 8 pixeli. (rețineți că este perfect posibil să acroșați la grilă chiar dacă grila nu este vizibilă. Nu este ușor de imaginat de ce s-ar putea să doriți acest lucru, totuși.)