2.2. Ghidaje

Fig. 12.37. Imagine cu patru ghiduri

Imagine cu patru ghiduri

În plus față de grila de imagine, GIMP vă oferă, de asemenea, un tip mai flexibil de ajutor de poziționare: ghidajele. Acestea sunt linii orizontale sau verticale pe care le puteți afișa temporar pe o imagine în timp ce lucrați la aceasta.

Pentru a crea un ghidaj, pur și simplu apăsați clic pe una dintre rigle în fereastra de imagine și trageți un ghid, cu menținere apăsată a butonului stânga al mausului. Ghidajul este apoi afișat ca o linie albastră, punctată, care urmează indicatorul. De îndată ce creați un ghidaj, instrumentul Mutare este activat și indicatorul mausului se modifică în pictograma Mutare.

Puteți crea, de asemenea, un ghidaj cu comanda Ghidaj nou, care vă permite să plasați cu exactitate Ghidajul pe imagine, cu comanda Ghidaj nou (în procente), sau cu comanda Ghidaj nou din selecție.

You can create as many guides as you like, positioned wherever you like. To move a guide after you have created it, activate the Move tool in the Toolbox (or press the M key), you can then click and drag a guide; click-and-drag the intersection of two guides to move them together. To delete a guide, simply drag it outside the image. Holding down the Shift key, you can move everything but a guide, using the guides as an effective alignment aid.

Comportamentul ghidajelor depinde de modul de mutare(afectare) al instrumentului Mutare. Când este selectat modul Strat, indicatorul mausului se transformă într-o mână mică, de îndată ce se apropie de un ghidaj. Apoi, Ghidajul este activat și se colorează în roșu, și-l puteți muta sau șterge prin mutarea lui înapoi în riglă. Dacă este selectat modul Selecție, puteți poziționa un ghidaj, dar pe urmă nu se poate muta.

Ca și în cazul grilă, puteți activa alinierea la ghidajele din apropiere, prin bifarea VizualizareAcroșare la ghidaje în meniul imagine. Dacă aveți un număr de ghidaje care fac dificilă analiza imaginii în mod corespunzător, le puteți ascunde comutând VizualizareArată ghidajele. Sugerăm să efectuați asta doar pentru moment, altfel s-ar putea obține confuzii data viitoare când încercați să creați un ghidaj și constatați că nu se întâmplă nimic.

Dacă vă este mai ușor, puteți schimba comportamentul implicit pentru ghidaje în Aspect fereastră de imaginedin pagina de dialog Preferințe. Dezactivarea pentru Arată ghidajele este, probabil, o idee proastă, totuși, trebuie menționată .

Puteți elimina ghidajele cu comanda ImagineGhidajeElimină toate ghidajele.

[Notă] Notă

O altă utilizare pentru ghidaje: modulul Feliere folosind ghidaje poate folosi ghidaje pentru a felia o imagine într-un set de sub-imagini.