Cap. 12. Enrich my GIMP

Cuprins

1. Grile și ghidaje
1.1. Grila de imagini
1.2. Ghidaje
2. Rendering a Grid
3. How to Set Your Tile Cache
4. Creating Shortcuts to Menu Commands
5. Customize Splash-Screen

1. Grile și ghidaje

Vi s-a întâmplat, probabil, de multe ori să aveți nevoie de a plasa ceva într-o imagine foarte precis, și ați constatat că nu este ușor de făcut cu ajutorul unui maus. De multe ori puteți obține rezultate mai bune utilizând tastele săgeți de pe tastatură (care mută obiectul în cauză cu un pixel la un moment dat, sau 25 pixeli dacă țineți apăsat tasta Shift), dar GIMP oferă, de asemenea, alte două ajutoare pentru a face poziționare mai ușoară: grile și ghidaje.

Fig. 12.1. Imagine utilizată pentru exemplele de mai jos

Imagine utilizată pentru exemplele de mai jos

1.1. Grila de imagini

Fig. 12.2. Imagine cu grilă implicită

Imagine cu grilă implicită

Each image has a grid. It is always present, but by default it is not visible until you activate it by toggling ViewShow Grid in the image menu. If you want grids to be present more often than not, you can change the default behavior by checking "Show grid" in the Image Window Appearance page of the Preferences dialog. (Note that there are separate settings for Normal Mode and Fullscreen Mode.)

Aspectul implicit al grilei, configurat de la instalareaGIMP, constă dintr-o rețea de linii negre plus intersecțiile liniilor de grilă, cu linii de grilă spațiate la fiecare 10 pixeli, atât pe verticală cât și pe orizontală. Aveți posibilitatea să particularizați grila implicită utilizând Imagine grilă implicită din pagina de dialog Preferințe. Dacă doriți să schimbați aspectul grilei pentru imaginea curentă, puteți face acest lucru alegând ImagineConfigurează grila... din meniul imagine: acest lucru deschide dialogulConfigurare grilă.

Fig. 12.3. Un stil de grilă diferit

Un stil de grilă diferit

Nu numai că poate o grilă fi de ajutor pentru a judeca distanțele și relațiile spațiale, dar poate permite, de asemenea, să alinieze lucrurile exact pe grilă, dacă bifați VizualizareAcroșează la grilă în meniul imagine: acest lucru determină indicatorul să se "lipească" perfect la orice linie de grilă situată într-o anumită distanță. Aveți posibilitatea să particularizați pragul de ajustare la distanță prin configurarea "distanță acroșare" din Opțiuni instrumentedin pagina de dialog Preferințe, dar cei mai mulți oameni par fericiți cu valoarea implicită de 8 pixeli. (rețineți că este perfect posibil să acroșați la grilă chiar dacă grila nu este vizibilă. Nu este ușor de imaginat de ce s-ar putea să doriți acest lucru, totuși.)

1.2. Ghidaje

Fig. 12.4. Imagine cu patru ghiduri

Imagine cu patru ghiduri

În plus față de grila de imagine, GIMP vă oferă, de asemenea, un tip mai flexibil de ajutor de poziționare: ghidajele. Acestea sunt linii orizontale sau verticale pe care le puteți afișa temporar pe o imagine în timp ce lucrați la aceasta.

Pentru a crea un ghidaj, pur și simplu apăsați clic pe una dintre rigle în fereastra de imagine și trageți un ghid, cu menținere apăsată a butonului stânga al mausului. Ghidajul este apoi afișat ca o linie albastră, punctată, care urmează indicatorul. De îndată ce creați un ghidaj, instrumentul Mutare este activat și indicatorul mausului se modifică în pictograma Mutare.

Puteți crea, de asemenea, un ghidaj cu comanda Ghidaj nou, care vă permite să plasați cu exactitate Ghidajul pe imagine, cu comanda Ghidaj nou (în procente), sau cu comanda Ghidaj nou din selecție.

You can create as many guides as you like, positioned wherever you like. To move a guide after you have created it, activate the Move tool in the Toolbox (or press the M key), you can then click and drag a guide; click-and-drag the intersection of two guides to move them together. To delete a guide, simply drag it outside the image. Holding down the Shift key, you can move everything but a guide, using the guides as an effective alignment aid.

Comportamentul ghidajelor depinde de modul de mutare(afectare) al instrumentului Mutare. Când este selectat modul Strat, indicatorul mausului se transformă într-o mână mică, de îndată ce se apropie de un ghidaj. Apoi, Ghidajul este activat și se colorează în roșu, și-l puteți muta sau șterge prin mutarea lui înapoi în riglă. Dacă este selectat modul Selecție, puteți poziționa un ghidaj, dar pe urmă nu se poate muta.

Ca și în cazul grilă, puteți activa alinierea la ghidajele din apropiere, prin bifarea VizualizareAcroșare la ghidaje în meniul imagine. Dacă aveți un număr de ghidaje care fac dificilă analiza imaginii în mod corespunzător, le puteți ascunde comutând VizualizareArată ghidajele. Sugerăm să efectuați asta doar pentru moment, altfel s-ar putea obține confuzii data viitoare când încercați să creați un ghidaj și constatați că nu se întâmplă nimic.

Dacă vă este mai ușor, puteți schimba comportamentul implicit pentru ghidaje în Aspect fereastră de imaginedin pagina de dialog Preferințe. Dezactivarea pentru Arată ghidajele este, probabil, o idee proastă, totuși, trebuie menționată .

Puteți elimina ghidajele cu comanda ImagineGhidajeElimină toate ghidajele.

[Notă] Notă

O altă utilizare pentru ghidaje: modulul Feliere folosind ghidaje poate folosi ghidaje pentru a felia o imagine într-un set de sub-imagini.