7. Ce este nou în GIMP 2.6?

GIMP 2.6 este o versiune importantă din punct de vedere al dezvoltării. Dispune de modificări ale interfeței pentru utilizator care abordează unele nemulțumiri primite și o integrare tentativă a GEGL, biblioteca de procesare a imaginilor bazate pe grafice, care va aduce ulterior GIMP o editare înaltă a bitului și nedistructivă.

Interfața pentru utilizator

Bara de meniuri Cutia de instrumente a fost eliminată

Meniul de unelte a fost eliminat și a fuzionat cu bara de meniuri imagine fereastră. Pentru a permite asta s-a introdus o fereastră goală de imagine. Aceasta găzduiește meniurile și păstrează o instanță a aplicației chiar dacă nicio imagine nu este deschisă. Poate funcționa și ca o adresă pentru acțiune tragere-și-plasare. Când se deschide prima imagine fereastră goală devine fereastră de imagine normală, și la închiderea ultimei imagini, fereastra respectivă re-devine fereastră goală de imagine.

Fig. A.5. Aspect nou al ferestrei cu imagini în GIMP 2.6

Aspect nou al ferestrei cu imagini în GIMP 2.6

Trusa de instrumente și docurile sunt ferestre utilitare

Cu fereastra pentru imagine goală acționând ca fereastră principală, ferestrele Trusa de instrumente și Docurile au acum mai multă utilitate ca ferestre, decât ferestrele principale. Se permite astfel managerului de ferestre o mai bună gestionare a ferestrelor GIMP, inclusiv omiterea din bara de activități și asigurarea că acestea sunt întotdeauna deasupra ferestrei de imagine.

Abilitatea de a derula dincolo de marginea imaginii

Dialogul de navigare acum permite mișcarea dincolo de conturul imaginii; nu mai este o problemă utilizarea unei pensule pe marginea unei imagini, care umple complet fereastra ecran. De asemenea, dacă o fereastră de utilizare acoperă imaginea, puteți muta imaginea pentru a vizualiza sau edita partea acoperită.

Fig. A.6. Derulare și în afara bordurii

Derulare și în afara bordurii

Modificări minore
 • Redenumit meniul dialoguri sub Windows.

 • Păstrează lista cu docuri recent închise și permite redeschiderea lor.

 • Deschiderea de imagini în instanțe care deja rulează GIMP pentru o mai bună activitate în Windows.

 • Se poate intra acum în raportul aspect direct în bara de stare.

 • S-a adăugat suportul online pentru utilizare, în locul unui pachet de ajutor GIMP instalat local.

 • Permite blocarea taburilor andocate pentru a preveni mutări accidentale.

Instrumente, filtre și module

Instrument de selecție liberă îmbunătățit

Instrumentul Selecție liberă a fost îmbunătățit pentru a suporta selecții poligonale. Permite, de asemenea, mixarea de segmente libere cu segmente poligonale, editarea segmentelor existente, aplicarea constrângerilor unghiulare pentru segmente, și, desigur, operațiunile normale pentru selecții, cum ar fi adăugare și scădere. Per total, obținem un instrument de selecție liberă foarte versatil, puternic și ușor de utilizat.

Fig. A.7. Selecție poligonală

Selecție poligonală

Pensulă dinamică

Pensulele dinamice permit modificări ale presiunii, vitezei sau aleatoare, pentru modificarea de parametri precum opacitatea, duritatea, dimensiunea sau culoarea; fiecare pensulă suportă dimensiunea și opacitatea, majoritatea suportă chiar mai multe. Viteză și aleatoare sunt utilizabile cu mausul. Instrumentul de cerneală, care suportă viteza, a fost revizuit pentru o mai bună manipulare a vopselei dependente de viteză.

Fig. A.8. Pensulă dinamică

Pensulă dinamică

Pentru pensule dinamice au fost activate noi caracteristici la conturarea traseelor. Există o casetă de validare sub opțiunile instrumentelor de pictură, pentru a emula dinamica pensulei dacă se trasează prin instrumentul de pictură. Asta înseamnă că atunci când tușa este desenată, GIMP comunică pensulei ca presiunea și viteza variază de-a lungul cursei. Se începe fără presiune, crește până la presiune maximă, apoi se descrește iar până la lipsa presiunii. Viteza începe de la zero și urcă până la viteză maximă la sfârșitul cursei.

Modificări minore
 • A fost adăugată o casetă de încadrare pentru Instrumentul text care realizează împachetarea automată a textului.

  Fig. A.9. Casetă de încadrare instrument text

  Casetă de încadrare instrument text

 • Mută în exterior mânerele pentru unelte bazate pe dreptunghi, cum ar fi Decupare și Selecție dreptunghiulară atunci când dreptunghiul este îngust.

  Fig. A.10. Mânere dreptunghi

  Mânere dreptunghi

 • S-au adăugat constrângeri de mișcare pentru instrumentul de mutare.

 • Este îmbunătățită uniformizarea pentru instrumente de vopsea.

 • Marcarea centrelor de dreptunghiuri în timp ce acestea sunt mutate cu posibilitatea de lipire a centrului pe ghidaje sau rigle.

 • Permite scalarea pensulei pentru instrumentul Mânjire.

 • Adăugată capacitatea de a salva presetările pentru toate instrumentele de culoare pentru ajustări de culori utilizate frecvent.

 • Permite transferul configurărilor din Strălucire-Contrast la Nivele, și din Nivele în Curbe.

 • Se permite modificarea opacității pentru previzualizarea instrumentelor de transformare.

 • Modulul pentru captura de ecran are acum capacitatea de a capta cursorul mausului (folosind Xfixes).

 • Afișarea raportului de aspect în bara de stare pentru Decupare și Selecție dreptunghiulară.

 • Desaturarea a fost dotată cu o previzualizare pe pânză.

 • Modulul Flame a fost extins cu 22 variante noi.

 • Dosarele fișierelor de date, cum ar fi dosarele de pensule, sunt căutate recursiv pentru fișiere.

 • Modulul de import PSD a fost înlocuit cu o versiune rescrisă, care face ceea ce a făcut vechea versiune plus alte lucruri noi, cum ar fi de exemplu citirea profilelor de culoare ICC.

 • Câteva afișări folosesc biblioteca Cairo.

  Fig. A.11. Comparând afișarea în 2.6 vs 2.4

  Comparând afișarea în 2.6 vs 2.4

Sub capotă

GEGL

Au fost realizate progrese importante la editarea GIMP în mare adâncime de biți și în editarea non-distructivă. Cele mai multe operații pe culoare în GIMP sunt portate acum la cadrul de prelucrare pe baza GEGL [GEGL], ceea ce înseamnă că procesarea internă de prelucrare se face în 32 de biți liniar RGBA. În mod implicit sunt folosite în continuare căile de cod moștenite pe 8 biți, dar un utilizator curios poate porni utilizarea GEGL pentru operațiunile de culoare prin Culori / Utilizare GEGL.

Suplimentar față de portarea operațiunilor de culoare prin GEGL, a fost adăugat un instrument experimental GEGL, și poate fi găsit în meniul Instrumente. Acesta permite aplicarea operațiunilor de GEGL unei imagini și oferă previzualizarea rezultatelor. Captura de mai jos arată asta pentru o neclaritate Gaussiană.

Fig. A.12. Operații GEGL

Operații GEGL

Modificări minore

Au fost portate multe aplicații care utilizează biblioteca grafică 2D cairo [CAIRO] pentru desen. Consultați această comparație pentru a exemplifica astfel cât de bine arată.

Diverse

Dezvoltarea modulelor

Iată noi aspecte care îi vor bucura pe dezvoltatorii de module. De exemplu, procedurile pot returna o descriere detaliată a erorii în caz de eroare, iar acestea se pot transmite și utilizatorului.

GIMP 2.6, de asemenea, în continuare îmbunătățește abilitățile sale de scripting. În special, există acum un API mult mai bogat pentru crearea și manipularea straturilor text. Aici este o lista de simboluri noi în GIMP 2.6: [GIMP-NEWSYM26].

Compatibilitatea inversă

Unele scripturi vechi nu pot fi utilizate cu GIMP-2.4. Acest lucru a fost îmbunătățit iar versiunea 2.6 ar trebui să ruleze scripturi 2.0 și 2.2.

Probleme cunoscute
 • Fereastra Utilitare este în prezent funcțională doar în mediul desktop Linux GNOME iar sub Windows începând cu GIMP 2.6.1.

 • Utilizarea instrumentului Text nu este în prezent cea mai reușită experiență. O mai bună funcționare este unul din scopurile GIMP 2.8.

 • În cazul în care vă construi singur GIMP și nu aveți suport GVfs pe platforma dumneavoastră este necesară pasarea în mod explicit a --without-gvfs către configure, altfel deschiderea fișierelor la distanță nu va funcționa corect.