5.11. Filtres de visualització

Aquesta ordre mostra una finestra de diàleg quan s'executa. Aquesta finestra es pot usar per a gestionar els filtres de pantalla i les seves opcions. Els filtres de visualització no s'han de confondre amb els filtres del menú Filtres. Els filtres de visualització no alteren les dades de la imatge, sinó només la visualització. Podeu imaginar que els filtres de visualització són com a panells grans davant la vostra pantalla. Canvien la vostra percepció de la imatge. Això pot ser útil per a coses com impressions de prova en la pantalla, controlar la gestió del color, però també per a la simulació d'una visió deficient del color.

5.11.1. Activació l'ordre

Podeu accedir a aquesta ordre des del menú principal VisualitzaFiltres de visualització....

5.11.2. Descripció del diàleg «Filtres de visualització»

Figura 16.43. El diàleg dels «Filtres de visualització en color»

El diàleg dels «Filtres de visualització en color»

Aquest diàleg té dos quadradets de selecció. El de l'esquerra mostra els filtres disponibles. Podeu moure un filtre a la casella de la dreta seleccionant-lo i fent clic en el botó fletxa-dreta. La finestra dels filtres actius, a la dreta, mostra els filtres que heu triat i que s'aplicaran, si la casella adjacent està marcada. Podeu moure els filtres des de la casella de selecció dreta a la casella de selecció esquerra utilitzant el botó fletxa-esquerra. Si seleccioneu un filtre fent clic sobre el seu nom, les opcions es mostraran a sota de les dues caselles de selecció

5.11.3. Aces RRT

Figura 16.44. El diàleg «Aces RRT»

El diàleg «Aces RRT»


ACES (Academy Color Encoding Specification) és una especificació que defineix un sistema de codificació de color creat per estandarditzar com es gestiona el color per crear un flux de treball de color precís. Dins d'aquest estàndard, un RRT (Reference Rendering Transform) converteix els colors de l'espai de color ACES a l'espai de color utilitzat a la imatge.

5.11.3.1. Opcions
Canvi pretransformat en les fases

Aquest valor entre -10.0 i 10.0 influeix en la brillantor del resultat.

5.11.4. Avís del clip

Figura 16.45. El diàleg «Avís del clip»

El diàleg «Avís del clip»

Aquest filtre permet visualitzar zones subexposades i sobreexposades d'una foto amb colors configurables per l'usuari. Per ara, es tracta principalment d'imatges on s'emmagatzemen els colors amb precisió de punt flotant. Us Beneficiareu principalment d'això si treballeu amb imatges flotants de 16 a 32 bits per canal, com ara EXR i TIFF.

5.11.4.1. Opcions
Mostra les ombres

Habilita la visualització per a píxels subexposats (menys de 0 en mode flotant de 32 bits).

Mostra el color

Color configurable per l'usuari que s'utilitzarà per a omplir píxels subexposats.

Mostra els tons clars

Habilita la visualització per a píxels sobreexposats (més d'1 en mode flotant de 32 bits).

Color per a tons clars

Color configurable per l'usuari que s'utilitzarà per a omplir píxels sobreexposats.

Mostra els errors

Habilita la visualització de píxels que no són un nombre (NaN), només visibles quan hi ha per error una divisió per zero i coses per l'estil.

Color per a l'error

Color configurable per l'usuari que s'utilitzarà per a omplir píxels sobreexposats.

Inclou el component alfa

Quan està activat, inclou el component alfa a l'avís.

Inclou píxels transparents

Quan està activat, inclou píxels totalment transparents a l'avís.

5.11.5. Visió deficient de color

Les imatges que creeu, esperem, les veurà molta gent en diferents sistemes. La imatge es veurà molt bé en la vostra pantalla, però la podrien veure una mica diferents persones amb deficiències visuals o en una pantalla amb una configuració diferent de la vostra. Fins i tot part de la informació podria no ser visible.

Figura 16.46. Descripció del diàleg «Visió deficient de color»

Descripció del diàleg «Visió deficient de color»

5.11.5.1. Opcions
Tipus de deficiència de color

En aquest menú desplegable podeu seleccionar entre:

Protanopia[7] (no es distingeix el vermell)

La protanopia és una deficiència visual del color vermell. És el conegut daltonisme (ceguesa als colors vermell i verd). El daltonisme es produeix amb prou freqüència en la població.

La protanopia és, de fet, una mica més complexa; una persona amb aquest problema no pot veure el vermell ni el verd, encara que és sensible al groc i al blau. A més, té una pèrdua de percepció de la luminància i les tonalitats es desplacen cap a longituds d'ona curtes.

Deuteranopia (no es distingeix el verd)

Amb deuteranopia, la persona té una deficiència en la visió del verd. De fet és com la protanopia, perquè la persona té una pèrdua de la percepció del vermell i del verd, però no té pèrdua de luminància o desplaçament tonal.

Tritanopia (no es distingeix el blau)

Amb la tritanopia, la persona té una deficiència en la percepció el blau i el groc, tot i que encara és sensible al vermell i al verd. Li falta percepció de la luminància, i els tons es desplacen cap a longituds d'ona llargues.

5.11.5.2. Exemples

Figura 16.47. Exemple de protanopia

Exemple de protanopia

Imatge original

Exemple de protanopia

Una persona cega al vermell no pot veure text vermell (255,0,0) sobre un fons negre (0,0,0).


Figura 16.48. Exemples dels tres tipus de deficiències visuals en una imatge

Exemples dels tres tipus de deficiències visuals en una imatge

Visió normal

Exemples dels tres tipus de deficiències visuals en una imatge

Protanopia

Exemples dels tres tipus de deficiències visuals en una imatge

Deuteranopia; en la deuteranopia, el groc es desplaça cap al vermell.

Exemples dels tres tipus de deficiències visuals en una imatge

Tritanopia; en la tritanopia, el verd es representa lleugerament en el rang del blau.


5.11.6. Contrast

Figura 16.49. El diàleg «Contrast»

El diàleg «Contrast»


Ací tornem al camp mèdic. La «sensibilitat al contrast» és la capacitat del sistema visual per a distingir lleugeres diferències en el contrast. Algunes persones amb cataractes (que vol dir que la lent té un cristall opac que dispersa la llum sobre la retina) o amb la malaltia a la retina (per exemple, a causa de la diabetis, que destrueix cons i bastonets de la retina) tenen una deficiència en la percepció del contrast: per exemple, tindrien dificultat per a distingir punts en un vestit.

Si teniu interès en aquest tema, podeu navegar per la web cercant «sensibilitat al contrast».

5.11.6.1. Opcions
Cicles de contrast

Amb el filtre «Contrast», podeu veure la imatge com si tinguéssiu cataractes. Podeu apujar el contrast de manera que la vostra àvia la vegi bé. En la majoria dels casos, només són d'interès valors molt baixos del paràmetre de Cicles de contrast. Els valors més alts creen un efecte lateral que no ens interessa: si incrementeu el valor de la lluminositat per damunt de 255, apareix el color complementari.

5.11.7. Gamma

Figura 16.50. El diàleg «Gamma»

El diàleg «Gamma»


La correspondència entre la intensitat elèctrica i la brillantor del color no és exacta i depèn del dispositiu (la càmera, l'escàner, el monitor, etc.). «Gamma» és un coeficient que s'usa per a corregir aquesta correspondència. En la vostra imatge s'han de veure les àrees clares i fosques, fins i tot si es mostra en un monitor amb molta lluminositat o amb poca. El filtre de visualització «gamma» us permet tenir una idea de l'aparença de la imatge en aquestes condicions.

[Suggeriment] Suggeriment

En el cas que vulgueu no sols canviar la gamma de la visualització actual, sinó canviar-la en la imatge, podeu trobar una descripció a Secció 8.10, «Nivells».



[7] Grec: proto: primer (color en el sistema de color RGB): an: negació; op: ull, visió.