8.24. Monochrome mixer

8.24.1. Overzicht

Afbeelding 16.174. Monochrome mixer toegepast

Monochrome mixer toegepast

Originele afbeelding

Monochrome mixer toegepast

Opdracht Monochrome mixer toegepast met standaard opties.


[Opmerking] Opmerking

Deze opdracht werkt niet voor afbeeldingen Grijswaarden. Als de afbeelding Grijswaarden is, is het menu-item uitgeschakeld.

8.24.2. De opdracht uitvoeren

  • U kunt deze opdracht uitvoeren vanuit het hoofdmenu met KleurenComponentenMonochrome mixer.

8.24.3. Opties

Afbeelding 16.175. Opties voor opdracht Monochrome mixer

Opties voor opdracht “Monochrome mixer”

Voorinstellingen

Voorinstellingen zijn een veel voorkomende mogelijkheid voor verschillende opdrachten in Kleuren. U vindt de beschrijving ervan in Paragraaf 8.1.1, “Algemene mogelijkheden voor kleuren”.

Helderheid behouden

Het mixen kan resulteren in een afbeelding waar sommige kleuren te licht zijn. Deze optie vermindert de helderheid van de kleurkanalen, terwijl een goede visuele verhouding tussen hen wordt behouden. Dus, u kunt het relatieve gewicht van de kleuren wijzigen, zonder de algehele helderheid te wijzigen.

Vermenigvuldiging kanaal Rood, Vermenigvuldiging kanaal Groen, Vermenigvuldiging kanaal Blauw

Coëfficiënt toegepast op elk kanaal. Waarden liggen tussen -5,000 tot en met 5,000. Als de standaard waarden in de drie kanalen gelijk zijn, is de afbeelding uitgegrijsd.

Mengopties, Voorbeeld, Filter samenvoegen, Voor/na

Dit zijn veel voorkomende mogelijkheden, beschreven in Paragraaf 8.1.1, “Algemene mogelijkheden voor kleuren”.

8.24.4. Monochrome mixer gebruiken

Wanneer dit filter wordt geopend, schakelt de weergave van het voorbeeld naar grijswaarden, maar de afbeelding is nog steeds een afbeelding RGB met drie kanalen, totdat op de knop Oké wordt gedrukt.

Afbeelding 16.176. Rood: 100% Groen: 50% Blauw: 0%. Helderheid behouden niet geselecteerd.

Rood: 100% Groen: 50% Blauw: 0%. Helderheid behouden niet geselecteerd.

In elk vierkant zijn de beeldpunten geconverteerd naar een grijs niveau dat gelijk is aan de waarde van het kanaal Rood in de originele afbeelding. De achtergrond is achteraf met roze getekend om alle vierkanten zichtbaar te maken.


Hier is hoe Helderheid behouden werkt in de modus monochroom: Bijvoorbeeld: veronderstel dat de schuifbalken waren Rood:75%, Groen:75%, Blauw:0%. Met Helderheid behouden uitgeschakeld, zou de resulterende afbeelding staan op 75%+75%+0% =150%, inderdaad heel helder. Een beeldpunt met een waarde van, laten we zeggen, R,G,B=127,100,80 zou gaan naar 127*0.75+100*0.75+80*0=170 voor elk kanaal. Met Helderheid behouden ingeschakeld, zullen de schuifbalken worden geschaald, zodat zij altijd uitkomen op 100%. In dit voorbeeld is die schaalwaarde 1/(75%+75%+0%) of 0,667. Dus zouden de waarden voor de beeldpunten ongeveer 113 zijn. De optie Helderheid behouden zorgt er dus gewoon voor dat de schaalwaarden van de schuifbalken altijd optellen tot 100%. Natuurlijk, vreemde dingen gebeuren als een van de schuifbalken hele grote negatieve waarden heeft. (van de auteur van de plug-in zelf).

[Opmerking] Opmerking

Welk kanaal zou u moeten aanpassen? Dat is afhankelijk van wat u wilt doen. In principe is het kanaal Rood heel geschikt voor aanpassingen aan het contrast. Het kanaal Groen is goed ontworpen voor wijzigingen in details en het kanaal Blauw voor wijzigingen in ruis, korreligheid. U kunt de opdracht Ontleden gebruiken.