3.6. Dialoogvenster Paletten

Een palet is een set afzonderlijke kleuren, niet in een bepaalde volgorde. Bekijk het gedeelte Paletten voor basisinformatie over paletten en hoe zij kunnen worden gemaakt en gebruikt.

Het dialoogvenster Paletten wordt gebruikt om een palet te selecteren, door erop te klikken in een lijst of een rasterweergave. Een paar dozijn min of meer willekeurig gekozen paletten worden met GIMP meegeleverd, en u kunt gemakkelijk nieuwe paletten van uzelf toevoegen. Het dialoogvenster Paletten geeft u ook toegang tot verscheidene bewerkingen voor het maken van nieuwe paletten of het bewerken van al bestaande paletten.

[Opmerking] Opmerking

Het dialoogvenster Paletten is niet hetzelfde als het dialoogvenster Kleurenkaart, dat wordt gebruikt om de kleurenkaarten van geïndexeerde afbeeldingen te manipuleren.

3.6.1. Het dialoogvenster activeren

Dit dialoogvenster is een dokbaar dialoogvenster; zie het gedeelte Paragraaf 2.3, “Koppelen van dialoogvensters” voor hulp bij het manipuleren ervan.

U kunt het openen:

  • uit het hoofdmenu: VenstersDokbare venstersPaletten;

  • in het menu Tab in elk dokbaar dialoogvenster door op de knop voor menu Tab te klikken en Tab toevoegenPaletten te selecteren.

3.6.2. Het dialoogvenster Paletten gebruiken

Klikken op een palet in het dialoogvenster selecteert dat palet en brengt de Paletbewerker naar voren, die u in staat stelt de voor- en achtergondkleuren voor GIMP in te stellen door te klikken op de kleuren in de weergave van het palet. U kunt ook de pijltoetsen gebruiken om een palet te selecteren.

Dubbelklikken op de naam van een palet (in de Lijstweergave) laat u de naam bewerken. Onthoud dat het u alleen is toegestaan om de namen van paletten te wijzigen die u zelf hebt toegevoegd, niet die met GIMP zijn meegeleverd. Als u een naam bewerkt die u niet zou mogen wijzigen, zal, zodra u op Return drukt of de aanwijzer naar een ander besturingselement verplaatst, die naam terug worden gezet naar zijn vorige waarde.

Raster-/lijstmodus

Afbeelding 15.37. Het dialoogvenster Paletten

Het dialoogvenster “Paletten”

Rasterweergave

Het dialoogvenster “Paletten”

Lijstweergave


In het menu Tab kunt u kiezen tussen Als raster tonen en Als lijst tonen. In weergave Raster zijn de paletten uitgelijnd in een indrukwekkend rechthoekig vak, wat het gemakkelijk maakt om er veel tegelijk te bekijken en die te vinden waar u naar zocht. In de Lijstweergave (de standaard), zijn de paletten vermeld in een lijst, met hun namen ernaast.

Met de optie Voorbeeldgrootte kunt u de grootte van kleurenkaart-voorbeelden naar wens aanpassen.

Taggen

U mag tags gebruiken om de weergave van de paletten opnieuw te ordenen. Bekijk Paragraaf 3.7, “Taggen”.

De knoppen van het dialoogvenster Paletten

De knoppenbalk aan de onderzijde biedt de volgende functionaliteiten:

Dit palet bewerken

Deze knop opent de Paragraaf 3.6.4, “Editor Paletten”.

Nieuw palet aanmaken

Voor meer informatie over deze knop verwijzen wij u naar Nieuw palet.

Palet dupliceren

Voor meer informatie over deze knop verwijzen wij u naar Palet dupliceren.

Palet verwijderen

Voor meer informatie over deze knop verwijzen wij u naar Palet verwijderen.

Paletten vernieuwen

Voor meer informatie over deze knop verwijzen wij u naar Paletten vernieuwen.

3.6.3. Het contextmenu Paletten

Het contextmenu Paletten kan worden bereikt door met rechts te klikken in het dialoogvenster Paletten, of door het bovenste item te kiezen in het menu Tab van het dialoogvenster ( ).

[Opmerking] Opmerking

Sommige van de vermelde menu-items zijn installatie-afhankelijk, waarvoor versie 3 van de Python interpreter moet zijn geïnstalleerd voor GIMP 3.0. Dit omvat: Verschuiving palet…, Palet naar kleurverloop, Palet naar herhalend kleurverloop en Palet sorteren….

Palet bewerken…

Palet bewerken is een alternatieve manier voor het activeren van de Paletbewerker: het kan ook worden geactiveerd door te dubbelklikken op een palet in het dialoogvenster Paletten, of door te drukken op de knop Palet bewerken aan de onderzijde van het dialoogvenster.

Nieuw palet

Nieuw palet maakt een nieuw, naamloos palet, initieel zonder kleuritems, en brengt de Paletbewerker naar voren, zodat u kleuren aan het palet kunt toevoegen. Het resultaat zal automatisch worden opgeslagen in uw persoonlijke map palettes als u GIMP afsluit, dus zal het in toekomstige sessies beschikbaar zijn in het dialoogvenster Paletten.

Palet importeren…

Afbeelding 15.38. Het dialoogvenster Palet importeren

Het dialoogvenster Palet importeren

Palet importeren maakt het voor u mogelijk een nieuw palet te maken uit de kleuren van een kleurverloop, een afbeelding of een paletbestand. Kiezen ervan brengt het dialoogvenster Palet importeren naar voren, dat u de volgende opties geeft:

Bron selecteren

U kunt een palet importeren, ofwel uit een van de kleurverlopen van GIMP (kies er een uit het aangrenzende menu), of uit een van de momenteel geopende afbeeldingen (kiezen uit aangrenzende menu).

Twee opties met de afbeelding als bron, alleen beschikbaar voor RGB-afbeeldingen:

  • Samengevoegd monsteren: Als u deze optie inschakelt, wordt het nemen van de monsters niet alleen berekend uit de waarden van de actieve laag, maar uit alle zichtbare lagen.

    Voor meer informatie, bekijk het item in de woordenlijst.

  • Alleen geselecteerde pixels: zoals de naam al zegt, worden pixels alleen uit het geselecteerde gebied gekozen, in de actieve laag of alle zichtbare lagen volgens de status van de vorige optie.

U kunt ook paletten importeren vanuit GIMP's eigen indeling .gpl, of de volgende externe indelingen voor paletten.

  • Microsoft RIFF-palet (.riff)

  • Cascading Style Sheets-palet (.css)

  • SwatchBooker-palet (.sbz)

  • Adobe Color-palet (.aco)

  • Adobe Color Book (.acb)

  • Adobe Swatch Exchange-palet (.ase)

  • Photoshop binair kleurpalet (.act)

  • Paint Shop Pro kleurpalet (.psp)

Paletnaam

Voer een naam in voor het nieuwe palet. Als de naam die u kiest al wordt gebruikt door een bestaand palet, zal een unieke naam worden gevormd door een getal toe te voegen ( bijv. "#1").

Aantal kleuren

Hier specificeert u het aantal kleuren in het palet. De standaard is 256, gekozen om drie redenen: (1) elk kleurverloop bevat 256 afzonderlijke kleuren; (2) GIF-bestanden kunnen maximaal 256 kleuren gebruiken; (3) GIMP geïndexeerde afbeeldingen kunnen een maximum van 256 afzonderlijke kleuren bevatten. U kunt hier echter elk aantal gebruiken dat u wilt: GIMP zal proberen een palet te maken door het aantal gespecificeerde kleuren gelijkmatig te verdelen over het kleurbereik van het kleurverloop of de afbeelding.

Kolommen

Hier kun u het aantal kolommen voor het palet specificeren. Dit heeft alleen invloed op de manier waarop het palet wordt weergegeven, en heeft geen invloed op de manier waarop het palet wordt gebruikt.

Interval

Zelfs bij het instellen van Aantal kleuren op het maximum, mag het aantal kleuren in het palet niet meer zijn dan 10000. Afbeeldingen RGB hebben veel meer kleuren. Interval zou toe moeten staan om soortgelijke kleuren te groeperen rondom een gemiddelde en zo een beter palet te krijgen. Dit probleem bestaat niet met geïndexeerde afbeeldingen met 256 kleuren: Interval 1 staat het kiezen van 256 kleuren toe (deze optie is ook uitgeschakeld voor geïndexeerde paletten met meer dan 256 kleuren).

Het geïmporteerde palet wordt toegevoegd aan het dialoogvenster Paletten en automatisch opgeslagen in uw persoonlijke map paletten wanneer u GIMP afsluit, zodat het beschikbaar komt in toekomstige sessies.

Palet dupliceren

Palet dupliceren maakt een nieuw palet door het palet te kopiëren dat momenteel is geselecteerd, en brengt een Paletbewerker naar voren, zodat u het palet kunt veranderen. Het resultaat zal automatisch worden opgeslagen in uw persoonlijke map palettes als u GIMP afsluit, dus zal het in toekomstige sessies beschikbaar zijn in het dialoogvenster Paletten.

Paletten samenvoegen…

Momenteel is deze bewerking niet geïmplementeerd, en het menu-item zal altijd uitgeschakeld zijn.

Paletlocatie kopiëren

Deze opdracht stelt u in staat de locatie van het paletbestand te kopiëren naar het klembord. U kunt die dan in een tekstbewerker plakken.

Weergeven in bestandsbeheer

Tonen in bestandsbeheer opent de locatie van het paletbestand in de standaard bestandsbeheerder op uw systeem.

Palet verwijderen

Palet verwijderen verwijdert het palet uit het dialoogvenster Paletten, en verwijdert het schijfbestand waarin het is opgeslagen. Voordat het dat echt doet, vraagt het u te bevestigen dat u deze dingen echt wilt uitvoeren. Onthoud dat u geen paletten kunt verwijderen die zijn meegeleverd met GIMP, alleen paletten die u zelf hebt toegevoegd.

Paletten vernieuwen

Paletten vernieuwen scant alle mappen in het zoekpad voor uw paletten opnieuw, en voegt nieuw ontdekte paletten toe aan de lijst in het dialoogvenster Paletten. Dit zou nuttig kunnen zijn als u paletbestanden verkrijgt van een externe bron, ze kopieert naar een van uw mappen voor paletten, en ze beschikbaar wilt maken voor de huidige sessie.

Exporteren als

Het submenu Exporteren als geeft verscheidene keuzes om het huidige palet naar externe indelingen te exporteren. Op dit moment ondersteunt exporteren de volgende indelingen: CSS Stylesheet, Java map, PHP dictionary, Python dictionary, en Tekstbestand. Elk hiervan zal een dialoogvenster openen waar u een bestandsnaam in kunt voeren en een map kunt kiezen waar het geëxporteerde bestand zal worden opgeslagen.

Verschuiving palet…

Deze opdracht opent een dialoogvenster.

Het neemt de laatste kleur uit het palet en verplaatst die naar het begin. In het venster van het dialoogvenster definieert de parameter Verschuiving hoeveel keer deze actie zal worden uitgevoerd.

Als u een negatieve Verschuiving instelt, worden kleuren verplaatst van de eerste positie naar het einde van de lijst met kleuren.

Afbeelding 15.39. Voorbeelden van Verschuiven van palet

“Voorbeelden van Verschuiven van palet”

Van boven naar beneden: origineel palet, verschuiving = 1, verschuiving = 2.


Palet naar kleurverloop

Met deze opdracht worden alle kleuren van het palet gebruikt om het huidige kleurverloop te vormen, dat wordt opgeslagen in het dialoogvenster Kleurverloop. Het gemaakte kleurverloop wordt gebouwd met net zoveel segmenten als het aantal kleuren in het opgegeven palet.

Palet naar herhalend kleurverloop

Deze opdracht maakt een herhalend kleurverloop, met alle kleuren van het palet. Dit kleurverloop verschijnt in het dialoogvenster Kleurverloop en wordt het huidige kleurverloop. Het kleurverloop wordt gemaakt met een segment meer dan het aantal kleuren in het opgegeven palet. De kleur, aan de linkerkant van het meest links gelegen segment, zal dezelfde kleur zijn als de kleur aan de rechterkant van het meest rechts gelegen segment.

Afbeelding 15.40. Palet naar herhalend verloop voorbeelden

“Palet naar herhalend verloop” voorbeelden

Boven: palet. Onder: het kleurverloop dat is gemaakt met de opdracht.


Palet sorteren…

Deze opdracht opent een dialoogvenster dat u in staat stelt de kleuren van het palet te sorteren, overeenkomstig bepaalde criteria. Als het palet alleen-lezen is zal alleen een nieuw palet worden gemaakt dat is gesorteerd op basis van uw instellingen.

Een andere manier van sorteren van een palet is met de sorteeropties van het dialoogvenster Kleurenkaart opnieuw ordenen.

Verscheidene instellingen van dit dialoogvenster worden niet goed begrepen. We zouden bijdragen op prijs stellen van iedereen die weet hoe deze documentatie te verbeteren.

Afbeelding 15.41. Het dialoogvenster Sorteer palet

Het dialoogvenster “Sorteer palet”

  • Selecties: Deze optie bepaalt hoe het palet zal worden gesorteerd. Hoe dit te gebruiken is niet goed gedocumenteerd door zijn originele auteur. We adviseren om het op de standaard Alle te laten staan.

  • Segmentuitdrukking: Deze optie beïnvloedt hoe het palet zal worden gesorteerd als Segment / Matrix werd gekozen, hierboven in Selecties. Documentatie verkregen uit de code:

    Dit leeg laten of : invoeren, selecteert alle items.

    :4, of :4 maakt een selectie van 4 rijen uit alle kleuren (lengte automatisch bepaald).

    :1,4 selecteert de eerste 4 kleuren.

    :,4 selecteert rijen van 4 kleuren (aantal rijen automatisch bepaald).

    :4,4 selecteert 4 rijen met 4 kleuren.

    4: selecteert een enkele rij met alle kleuren na 4, inclusief.

    4:,4 selecteert rijen van 4 kleuren, beginnend met 4 (aantal rijen automatisch bepaald).

    4:4,4 selecteert 4 rijen van 4 kleuren (16 kleuren in totaal), beginnend met index 4.

    4 is niet geldig (niet uniek).

  • Te sorteren kanaal: Deze optie bepaalt op basis van welk type kleurkanaal het sorteren zal gebeuren.

  • Oplopend: Indien ingeschakeld is het sorteren oplopend. Indien uitgeschakeld is het sorteren aflopend.

  • Secundaire te sorteren kanaal: Deze optie bepaalt het secundaire kleurkanaal om op te sorteren, in het geval het eerste kanaal gelijke waarden teruggeeft.

  • Oplopend: Indien ingeschakeld is het sorteren oplopend. Indien uitgeschakeld is het sorteren aflopend.

  • Kwantisering: Nog niet gedocumenteerd.

  • Delend kanaal: Deze optie wordt ook gebruikt om te bepalen hoe te sorteren.

  • Delende kwantisering: Deze optie wordt samen met de vorige gebruikt.

3.6.4. Editor Paletten

Afbeelding 15.42. De editor paletten

De editor paletten

De Paletbewerker wordt voornamelijk gebruikt voor twee doelen: ten eerste voor het instellen van de voor- en achtergondkleuren van GIMP (zoals weergegeven in het kleurgebied van de Gereedschapskist) op geselecteerde kleuren uit het palet; ten tweede voor het aanpassen van het palet. U kunt de Paletbewerker activeren voor elk palet in het dialoogvenster Paletten, maar u kunt alleen paletten aanpassen die u zelf hebt gemaakt, niet de paletten die zijn meegeleverd als u GIMP installeert. (U kunt echter elk palet dupliceren en dan de nieuw gemaakte kopie bewerken.) Als u een palet aanpast, zullen de resultaten van uw werk automatisch worden opgeslagen als u GIMP afsluit.

3.6.4.1. Hoe de editor paletten te activeren

De Paletbewerker is alleen toegankelijk vanuit het dialoogvenster Paletten: u kunt het activeren door te dubbelklikken op een palet, of door te drukken op de knop Palet bewerken aan de onderzijde, of door te kiezen Palet bewerken in het menu Paletten.

De Paletbewerker is een dokbaar venster; bekijk het gedeelte over Dialoogvensters en dokken voor hulp bij het manipuleren ervan.

3.6.4.2. De Paletbewerker gebruiken

Als u klikt op een kleurvak in de weergave van het palet, zal de voorgrondkleur van GIMP worden ingesteld op de geselecteerde kleur: u kunt dit zien in het kleurgebied van de Gereedschapskist. Als u klikt met de Ctrl-toets ingedrukt zal de achtergrondkleur van GIMP worden ingesteld op de geselecteerde kleur.

Als het palet een aangepast palet is, stelt dubbelklikken op een kleur niet alleen de voorgrond in, maar wordt ook een kleurbewerker weergegeven waarmee u de geselecteerde paletkleur kunt wijzigen.

Met rechts klikken in het weergavegebied van het palet brengt het menu Paletbewerker naar voren. De functies daarvan zijn voornamelijk hetzelfde als die van de knoppen aan de onderzijde van het dialoogvenster.

Onder het gebied voor de weergave van het palet, aan de linkerkant, verschijnt een vak om tekst in te voeren dat de naam van de geselecteerde kleur weergeeft (of Naamloos als het er geen heeft). Deze informatie heeft geen functionele betekenis, en dient slechts als een geheugensteuntje.

Rechts van het invoervak voor de naam staat een draaiknop die het voor u mogelijk maakt het gebruikte aantal kolommen in te stellen om het palet weer te geven. Dit beïnvloedt alleen de weergave, niet hoe het palet werkt. Als de waarde wordt ingesteld op 0, zal een standaard worden gebruikt.

Aan de onderzijde van het gebied van het dialoogvenster staan een aantal knoppen, waarvan de meeste overeenkomen met de items in het menu van de Paletbewerker, toegankelijk door met rechts te klikken op een kleur in het gebied van de weergave van het palet. Hier staan de knoppen:

Kleur bewerken

Voor meer informatie over deze knop verwijzen wij u naar hieronder.

Nieuwe kleur van VG

Voor meer informatie over deze knop verwijzen wij u naar hieronder.

Kleur verwijderen

Voor meer informatie over deze knop verwijzen wij u naar hieronder.

Uitzoomen

Voor meer informatie over deze knop verwijzen wij u naar hieronder.

Inzoomen

Voor meer informatie over deze knop verwijzen wij u naar hieronder.

Alles tonen

Voor meer informatie over deze knop verwijzen wij u naar hieronder.

3.6.5. Het contextmenu van de Paletbewerker

Toegang tot het menu van de Paletbewerker kan worden verkregen door te dubbelklikken in de weergave van het palet in de Paletbewerker, of door het bovenste item te kiezen in het dialoogvenster van het menu Tab. De meeste bewerkingen erin kunnen ook worden uitgevoerd met de knoppen aan de onderzijde van het dialoogvenster Paletbewerker.

Kleur bewerken

Kleur bewerken brengt een kleurbewerker naar voren die u in staat stelt de kleur van het geselecteerde paletitem aan te passen. Als het palet er een is dat u niet mag bewerken (dat is, een die meegeleverd is met GIMP toen dat werd geïnstalleerd), dan zal het menu-item zijn uitgeschakeld.

Nieuwe kleur van VG; Nieuwe kleur van AG

Met deze opdrachten wordt elk een nieuw paletitem gemaakt met de huidige voorgrondkleur van GIMP (zoals weergegeven in het kleurgebied van de gereedschapskist) of de huidige achtergrondkleur.

Kleur verwijderen

Kleur verwijderen verwijdert het geselecteerde kleuritem uit het palet. Als het palet er een is dat u niet mag bewerken, dan zal het menu-item zijn uitgeschakeld.

Uitzoomen

Met Uitzoomen vermindert u de verticale schaal van de vermeldingen in de paletweergave.

Inzoomen

Inzoomen verhoogt de verticale schaal van de items in de paletweergave.

Alles tonen

Met Alles tonen past u de verticale grootte van de items in de paletweergave aan, zodat het hele palet in het weergavegebied past.

Actief palet bewerken

Wanneer deze optie is aangevinkt (standaard), kunt u een ander palet bewerken door erop te klikken in het dialoogvenster Paletten.