3.5. Dialoogvenster Kleurverlopen

Afbeelding 15.32. De schermafbeelding illustreert het dialoogvenster Kleurverlopen

De schermafbeelding illustreert het dialoogvenster Kleurverlopen

Het dialoogvenster Kleurverlopen biedt een palet voor kleurverlopen, dat wordt gebruikt om een kleurverloop te selecteren — een set kleuren geschikt op een lineaire schaal — om te gebruiken met het gereedschap Kleurverloop en nog heel veel andere bewerkingen. Het geeft u ook toegang tot verscheidene functies voor bewerkingen van kleurverlopen. U kunt een kleurverloop selecteren door erop te klikken in de lijst: het zal dan worden weergegeven in het gebied Penseel/Patroon/Kleurverloop van de Gereedschapskist. Een paar dozijn leuke kleurverlopen worden meegeleverd met GIMP. U kunt er meer maken met de Bewerker kleurverlopen. Algemene informatie over kleurverlopen en hoe zij worden gebruikt in GIMP is te vinden in het gedeelte Kleurverlopen.

De eerste zes gradiënten zijn bijzonder: ze reproduceren het verloop tussen voorgrond- en achtergrondkleuren van de gereedschapskist op verschillende manieren.

3.5.1. Het dialoogvenster activeren

Dit dialoogvenster is een dokbaar dialoogvenster; zie het gedeelte Paragraaf 2.3, “Koppelen van dialoogvensters” voor hulp bij het manipuleren ervan.

U kunt het openen:

  • uit het hoofdmenu: VenstersDokbare venstersKleurverlopen;

  • in het menu Tab in elk dokbaar dialoogvenster door op de knop voor menu Tab te klikken en Tab toevoegenKleurverlopen te selecteren.

  • Vanuit de Gereedschapskist, door te kikken op het huidige kleurverloop in het gebied Penseel/Patroon/Kleurverloop (als u de optie Actieve penseel, patroon en kleurverloop tonen in de voorkeuren Gereedschapskist) hebt geselecteerd.

  • Vanuit de afbeelding met de Sneltoets Ctrl+G.

In het menu Vensters staat een lijst met dokbare vensters, die alleen bestaat als er ten minste een dialoogvenster geopend blijft. In dat geval kunt u het dialoogvenster Kleurverlopen oproepen vanuit het hoofdmenu: VenstersKleurverlopen.

3.5.2. Het dialoogvenster Kleurverlopen gebruiken

De meest elementaire en meest gebruikte bewerking met het dialoogvenster is eenvoudigweg om op een van de verlopen in de schuifbare lijst te klikken, om het gimp's huidige verloop te maken, dat vervolgens wordt gebruikt door elke bewerking waarbij een verloop betrokken is.

Als u dubbelklikt op een kleurverloop opent u de Bewerker kleurverlopen, waar u in staat zult zijn de naam te bewerken. Onthoud echter dat u alleen de namen mag veranderen van kleurverlopen die u zelf gemaakt hebt, niet van die welke met GIMP zijn meegeleverd. Zodra u een vooraf geïnstalleerd kleurverloop probeert te hernoemen, zult u de naam kunnen wijzigen, maar zodra u op Return drukt of ergens anders klikt, zal de naam terug worden gezet naar zijn vorige waarde. Het is een algemene regel dat u de bronnen die GIMP vooraf voor u installeert niet kunt wijzigen: penselen, patronen, kleurverlopen, etc.; alleen die welke u zelf gemaakt hebt.

Raster-/lijstmodus

In het menu Tab kunt u kiezen tussen Als raster tonen en Als lijst tonen. In de weergave Raster zijn de kleurverlopen uitgelijnd in een rechthoekig vak. Zij zien er nogal verblindend uit als ze op deze manier worden bekeken, maar het is niet gemakkelijk om die eruit te zoeken die u wilt, vanwege de visuele interventie uit de naburige. In Lijstweergave, de meer bruikbare standaard, zijn de kleurverlopen verticaal uitgelijnd, met op elke rij zijn naam.

In het menu Tab kunt u met de optie Voorbeeldgrootte de grootte van voorbeelden van kleurverlopen naar wens aanpassen.

De knoppenbalk aan de onderzijde biedt de volgende functionaliteiten:

Kleurverloop bewerken

Met deze knop wordt de Bewerker kleurverlopen geactiveerd.

Nieuw kleurverloop

Dit maakt een nieuw kleurverloop, geïnitialiseerd als een eenvoudige grijswaarde, en activeert de Bewerker kleurverlopen, zodat u het kunt wijzigen.

Kleurverlopen die u maakt worden automatisch opgeslagen in de map gradients van uw persoonlijke map van GIMP. Elk bestand van een kleurverloop (eindigend met de extensie .ggr) dat wordt gevonden in een van deze mappen, zal automatisch worden geladen als u GIMP opstart. U kunt meer mappen toevoegen aan het zoekpad voor kleurverlopen, als u dat wilt, op de tab Kleurverlopen van het gedeelte Mappen van het dialoogvenster Voorkeuren.

Kleurverloop dupliceren

Dit maakt een kopie van het momenteel geselecteerde kleurverloop. U kunt de kopie bewerken als bewerken van het origineel niet is toegestaan.

Kleurverloop verwijderen

Dit verwijdert alle sporen van het kleurverloop, als u het recht hebt om dat te doen. Het vraagt bevestiging, voordat het ook maar iets doet.

Kleurverlopen vernieuwen

Als u verlopen op een andere manier dan dit dialoogvenster aan uw persoonlijke map gradients toevoegt zorgt deze knop ervoor dat de lijst opnieuw wordt geladen, zodat de nieuwe vermeldingen beschikbaar zijn.

De functies die met deze knoppen worden uitgevoerd, zijn ook toegankelijk via het pop-upmenu van het dialoogvenster, dat wordt geactiveerd door met de rechtermuisknop ergens in de lijst met kleurverlopen te klikken of via het menu Kleurverlopen in het menu Tab:

Het kleurverlopen menu biedt u ook enkele extra functies:

Als POV-Ray opslaan…

Hiermee kunt u het verloop opslaan in het formaat dat wordt gebruikt door het programma POV-Ray (voor 3D ray-tracing).

Locatie kleurverloop kopiëren

Deze opdracht stelt u in staat de locatie van het bestand van het kleurverloop te kopiëren naar het klembord. U kunt het dan in een tekstbewerker gebruiken.

Weergeven in bestandsbeheer

Tonen in bestandsbeheer opent de locatie van het patroon in de standaard bestandsbeheerder op uw systeem.

Eigen kleurverloop...

Deze opdracht maakt een voorbeeldafbeelding, gevuld met het geselecteerde kleurverloop. U kunt breedte en hoogte voor de afbeelding selecteren, als ook de richting van het kleurverloop in het dialoogvenster.

Kleurverloop opslaan als CSS…

De taal CSS (Cascading Style Sheets) wordt gebruikt om de weergave van HTML- en XML-bestanden op te maken, bijvoorbeeld achtergrondkleur, achtergrond kleurverloop of grootte lettertype. De plug-in "CSS Save" is een CSS3 lineaire generator voor kleurverlopen, die het voor u mogelijk maakt een codesnipper van CSS3 op te slaan, die de gegevens voor een kleurverloop bevat voor een opgegeven kleurverloop van GIMP. Deze codesnipper is een tekstbestand: u kunt het kopiëren-plakken in het stylesheet dat is gerelateerd aan uw HTML-bestand, om een kleurverloop als achtergrond te hebben bij het openen van het HTML-bestand in Firefox, Chrome of Safari webbrowsers. Deze CSS3 codesnipper kan ook als een kleurverloop worden gebruikt in SVG-bestanden.

Hier is een voorbeeld van een CSS3 codesnipper, met het kleurverloop Blauw Groen:

Een CSS-snipper die is gemaakt met Opslaan als CSS. 


background-image: linear-gradient(top, rgb(0,123,255) 0%, rgb(72,226,255) 56%,
     rgb(0,255,161) 100%);
              

3.5.2.1. Taggen

U mag tags gebruiken om de weergave van de kleurverlopen opnieuw te schikken. Bekijk Paragraaf 3.7, “Taggen”.

3.5.3. Bewerker kleurverlopen

Afbeelding 15.33. De Bewerker kleurverlopen

De Bewerker kleurverlopen

De Bewerker kleurverlopen stelt u in staat de kleuren in een kleurverloop te bewerken. Het kan alleen worden gebruikt op kleurverlopen die u zelf hebt gemaakt (of op een kopie van een kleurverloop van het systeem), niet op kleurverlopen van het systeem die vooraf zijn geïnstalleerd met GIMP. Dit is een geavanceerd gereedschap dat wat inspanning kan vergen om te begrijpen. Het concept erachter is dat een kleurverloop kan worden opgedeeld in een serie van aansluitende segmenten, waarbij elk segment bestaat uit een gladde overgang van de kleur aan de linkerkant naar de kleur aan de rechterkant. De Bewerker kleurverlopen stelt u in staat elk aantal segmenten bij elkaar te zetten, met elke kleur die u wilt voor de linker en rechter randen van elk segment, en met verschillende opties voor de vorm van de overgang van links naar rechts.

3.5.3.1. De bewerker Kleurverlopen activeren

U kunt de bewerker Kleurverlopen op verschillende manieren activeren:

  • door te dubbelklikken op de weergave ervan in het dialoogvenster Kleurverlopen,

  • in het contextmenu dat u krijgt door met de rechtermuisknop op de geselecteerde naam van het kleurverloop te klikken,

  • door te klikken op de knop Kleurverloop bewerken in het dialoogvenster Kleurverlopen,

  • uit het menu Kleurverlopen dat u krijgt door te klikken op in het dialoogvenster Kleurverlopen.

3.5.3.2. Beeldscherm
Naam

Dit is waar u kunt wijzigen onder welke naam het kleurverloop zal verschijnen in de lijst met kleurverlopen.

Het venster Voorbeeld kleurverloop

Onder de naam ziet u het huidige resultaat van uw werk. Als u de muisaanwijzer verplaatst in de weergave, werkt het enigszins als een kleurkiezer. Informatie over de pixel onder de muis wordt weergegeven onder het voorbeeld en gebied met de schuifbalk.

Positie is een getal tussen 0,000 aan de linkerkant en 1,000 aan de rechterkant van het kleurverloop. Daaronder worden de kleurwaarden in modi RGB en HSV weergegeven, gevolgd door de waarden Luminantie en Dekking.

Als u klikt-en-sleept in de weergave, dan worden alleen de positie en de gegevens van RGB weergegeven. Maar zij worden doorgegeven aan de kleur voor de voorgrond in de Gereedschapskist en aan de eerste vier kleurverlopen van de lijst (door te drukken op de Ctrl-toets wordt de kleur gezonden aan de kleur voor de achtergrond in de Gereedschapskist).

Schuifregelaars voor selectie/inhoud van bereik

Onder de weergave van het kleurverloop ziet u een set van zwarte en witte driehoekjes, uitgelijnd in een rij, die het voor u mogelijk maken om eind- en middelpunten in het voorbeeld van het kleurverloop aan te passen. Een segment is de ruimte tussen twee opeenvolgende zwarte driehoekjes. Binnen elk segment staat een wit driehoekje, dat wordt gebruikt om de kleuren in het segment te vervormen, op dezelfde manier als de middelste schuifbalk in het gereedschap Niveaus daar de kleuren vervormt. U kunt een segment selecteren door erop te klikken tussen twee zwarte driehoekjes die het definiëren. Het verandert van wit naar blauw. U kunt een bereik aan segmenten selecteren door erop te Shift-klikken. Het geselecteerde bereik bestaat altijd uit een set opeenvolgende segmenten, als u er dus een overslaat bij het Shift-klikken, zal die automatisch worden opgenomen. Als Direct bijwerken is geselecteerd zal de weergave onmiddellijk na enige verplaatsing van de schuifbalk worden bijgewerkt; als het niet is geselecteerd, wordt alleen bijgewerkt als u de muisknop loslaat.

U kunt schuifregelaars, segmenten en selecties verplaatsen. Als u eenvoudigweg op een schuifregelaar klikt-en-sleept, verplaatst u alleen de corresponderende overgang. Door te klikken-en-slepen aan een segment kunt u dat segment verplaatsen tot aan het volgende driehoekje. Door te Shift+klikken-en-slepen aan een segment/selectie, kunt u dat segment/selectie verplaatsen en volgende segmenten verkleinen/vergroten.

Schuifbalk

Onder de schuifregelaars staat een schuifbalk. Die is alleen zichtbaar als u inzoomt met de knoppen aan de onderzijde.

Feedbackgebied

Daaronder geeft een kleurstaal de kleur weer waarnaar wordt gewezen door de muisaanwijzer. Informatie over deze kleur en nuttige hints of berichten voor terugkoppeling zouden hier kunnen verschijnen.

Knoppen

De knoppenbalk aan de onderzijde biedt de volgende functionaliteiten:

Uitzoomen

Als u op deze knop klikt, wordt de weergave van het verloop horizontaal verkleind.

Inzoomen

Als u op deze knop klikt, wordt de weergave van het kleurverloop horizontaal vergroot. U kunt dan de schuifbalk gebruiken om naar links of rechts te verplaatsen.

Alles tonen

Met deze knop wordt het formaat van het voorbeeld zo aangepast dat het precies in het venster past.

3.5.3.3. Het pop-upmenu van de Bewerker kleurverlopen

U kunt toegang krijgen tot het menu Bewerker kleurverlopen, ofwel door met rechts te klikken op de weergave van het kleurverloop, of door het bovenste item te kiezen uit het menu Tab van het dialoogvenster. Het menu stelt u in staat de eindpuntkleur te bewerken (instellen van de kleuren voor de linker- en rechterkant van elk segment), kleuren samen te voegen, een kleurmodel te selecteren en segmenten bewerken. Deze bewerker werkt alleen met aangepaste kleurverlopen of een kopie van een kleurverloop van het systeem.

De volgende opdrachten zijn te vinden in het menu:

De kleur van het eindpunt bewerken

Kleurtype Links/Rechts

Dit submenu stelt u in staat de kleur voor het eindpunt te selecteren uit de kleuren van de voor- en achtergrond van de gereedschapskist. Wanneer u de kleur van de voor- of achtergrond wijzigt, zou de kleur van dit eindpunt ook kunnen veranderen. Het alternatief is om een kleur Vast voor het eindpunt te selecteren.

De volgende opdrachten zijn te vinden in het menu:

Vast

Vast

Voorgrondkleur

Voorgrondkleur

Voorgrondkleur (transparant)

Voorgrondkleur (transparant)

Achtergrondkleur

Achtergrondkleur

Achtergrondkleur (transparant)

Achtergrondkleur (transparant)

De kleur van het linker [rechter] eindpunt

Met deze opties kunt u een kleur kiezen voor het betreffende eindpunt met behulp van een kleurbewerker.

[Opmerking] Opmerking

Deze opdracht is gerelateerd aan de vorige en wordt inactief als u een andere waarde dan Vast hebt geselecteerd voor het overeenkomstige kleurtype links [rechts].

Linkerkleur [rechter] laden uit

Deze opties geven u een aantal alternatieve manieren voor het toewijzen van kleuren aan de eindpunten. Vanuit het submenu kunt u kiezen (ervan uitgaande dat we werken met het linkereindpunt):

Rechter eindpunt van de linkerbuur

Deze keuze zorgt ervoor dat de kleur van het rechtereindpunt van het segment aan de linkerkant wordt toegewezen aan het linkereindpunt van het geselecteerde bereik.

Rechter eindpunt

Deze keuze zorgt ervoor dat de kleur van het rechter eindpunt van het geselecteerde bereik wordt toegewezen aan het linker eindpunt.

VG/AG-kleur

Deze keuze zorgt ervoor dat de huidige voor-/achtergrondkleur van GIMP, zoals weergegeven in de gereedschapskist, wordt toegewezen aan het eindpunt. Onthoud dat het later wijzigen van de voor-/achtergrondkleur niet de kleur van het eindpunt zal veranderen.

RGBA-sleuven

Aan de onderzijde van het menu staan 10 geheugenslots. U kunt daar kleuren aan toewijzen met de menu-optie Opslaan, hieronder beschreven. Als u een van de slots kiest zal de kleur daarvan worden toegewezen aan het eindpunt.

Linkerkleur [rechter] opslaan naar

Deze opties zorgen ervoor dat de kleur van het betreffende eindpunt wordt toegewezen aan het bewaarvak dat in het submenu wordt geselecteerd.

Klik en sleep kleuren

U kunt ook een kleur slepen uit de VG-AG kleuren in de gereedschapskist of uit een palet

  • naar een eindpunt (een zwarte driehoek), om linker [rechter] kleuren in te stellen,

  • naar het weergavegebied van een kleurverloop om een nieuw eindpunt met deze kleur aan beide einden toe te voegen.

Overvloei- en kleurfuncties voor segment

Mengfunctie voor segment

Deze optie bepaalt het verloop van de overgang van het ene eindpunt van het bereik (segment of selectie) naar het andere, door het opgegeven type functie aan te passen aan de eindpunten en het middelpunt van het bereik:

Lineair

Standaard optie. Kleur varieert lineair van het ene eindpunt van het bereik naar het andere.

Gebogen

Gradiënt varieert sneller aan de uiteinden van het bereik dan in het midden.

Sinusoïde

Het tegenovergestelde van het gebogen type. Kleurverlopen variëren sneller in het midden van het bereik dan aan de uiteinden.

Bol (toenemend)

Het verloop varieert sneller aan de linkerkant van het bereik dan aan de rechterkant.

Bol (afnemend)

Verloop varieert sneller aan de rechterkant dan aan de linkerkant.

Stap

Kleurverloop wijzigt van de linkerwaarde naar de rechterwaarde in een stap, zonder tussenliggende kleuren.

Kleurtype voor segment

Met deze optie hebt u extra controle over het type overgang van het ene eindpunt naar het andere: als een lijn in RGB-ruimte of in HSV-ruimte.

De volgende opdrachten zijn te vinden in het menu:

RGB

RGB

HSV (tint tegen de klok in)

HSV (tint tegen de klok in)

HSV (tint met de klok mee)

HSV (tint met de klok mee)

Segmenten wijzigen

Segment spiegelen

Met deze optie wordt het geselecteerde bereik (segment of selectie) van rechts naar links omgedraaid, waarbij alle kleuren en eindpuntlocaties worden omgedraaid.

Segment kopiëren

Met deze optie wordt het geselecteerde bereik (segment of selectie) opgesplitst in twee delen, die elk een perfecte gecomprimeerde kopie zijn van het oorspronkelijke bereik.

Segment op middelpunt splitsen

Met deze optie wordt elk segment in het geselecteerde bereik opgesplitst in twee segmenten, waarbij het wordt gesplitst op de locatie van het witte driehoekje.

Segment gelijkmatig splitsen

Deze optie is vergelijkbaar met de vorige, maar splitst elk segment halverwege tussen de eindpunten, in plaats van bij de witte driehoek.

Segment verwijderen

Met deze optie worden alle segmenten in het geselecteerde bereik (segment of selectie) verwijderd en vervangen door één zwarte driehoek in het midden en worden de segmenten aan beide zijden vergroot om de leegte op te vullen.

Middelpunt van segment opnieuw centreren

Met deze optie wordt de witte driehoek voor elk segment in het geselecteerde bereik verplaatst naar een punt halverwege tussen de aangrenzende zwarte driehoeken.

Handvatten in segment herverdelen

Met deze optie worden de zwarte en witte driehoeken in het geselecteerde bereik verschoven, zodat de onderlinge afstanden gelijk zijn.

Kleuren overvloeien

Deze opties zijn alleen beschikbaar als er meer dan één segment is geselecteerd.

Kleuren van eindpunten overvloeien

Met deze optie worden de kleuren op interne eindpunten in het bereik gemiddeld, zodat de overgang van elk segment naar het volgende soepel verloopt.

Ondoorzichtigheid van eindpunten combineren

Deze optie doet hetzelfde als de vorige optie, maar met dekking in plaats van kleur.

Actief kleurverloop bewerken

Indien ingeschakeld zal de Bewerker kleurverlopen automatisch het momenteel actieve kleurverloop laden. Als dit is uitgeschakeld zal de Bewerker kleurverlopen niet wijzigen als het actieve kleurverloop wijzigt.

[Let op] Let op

Er is geen ongedaan maken beschikbaar in de Bewerker kleurverlopen, dus wees voorzichtig!

3.5.3.4. Voorbeeld van het gebruik van de Bewerker kleurverlopen

Al deze opties kunnen er nogal saai uitzien. Hier is een voorbeeld om ideeën duidelijk te maken:

  1. Het dialoogvenster Kleurverlopen openen Klik op Nieuw kleurverloop. De Bewerker kleurverlopen wordt geopend en geeft een kleurverloop weer van zwart naar wit.

    Afbeelding 15.34. Nieuw kleurverloop

    Nieuw kleurverloop

  2. Klik met rechts in dit nieuwe kleurverloop en klik op Segment gelijkmatig splitsen. Indien nodig, pas het aantal segmenten aan.

    Afbeelding 15.35. Verloop met drie segmenten

    Verloop met drie segmenten

    Elk segment is beperkt door twee zwarte driehoekige schuifregelaars. Klik op een segment om het te activeren. Door op de Shift-toets te drukken kunt u verschillende aansluitende segmenten selecteren.


  3. In het contextmenu, door met de rechtermuisknop in het verloop te klikken, kiest u de Linkereindpuntkleur en Rechtereindpuntkleur voor het (de) geselecteerde segment(en).

    Afbeelding 15.36. Eerste segment gekleurd

    Eerste segment gekleurd

    Rood is gekozen voor het linkereindpunt en geel voor het rechtereindpunt.


  4. Ga op dezelfde manier te werk voor andere segmenten. Gebruik dan Mengfunctie voor segment om verschillende effecten te bereiken.