Het gereedschap Tekst voegt, in een nieuwe laag, tekst toe aan uw afbeelding. Tekst mag ook direct op het canvas worden bewerkt. Een bewerker voor het gereedschap Tekst, die boven het tekstvak wordt weergegeven op het canvas, stelt u in staat snel enkele karakteristieken van de tekst te wijzigen (alleen voor geselecteerde tekst of nieuw getypte tekst).
Zodra u uw tekst typt verschijnt het tekstvak op het canvas in een rechthoekig frame. Als u eerst het rechthoekige frame tekent, wordt de tekst automatisch aangepast aan de grootte van het frame. U kunt dit frame vergroten zoals u dat doet met rechthoekige selecties.
Met rechts klikken op de tekst opent een contextmenu dat u in staat stelt te kopiëren, te knippen, te plakken, een tekstbestand te openen, de tekstrichting te veranderen en andere aan tekst gerelateerde opdrachten.
U kunt ook een afzonderlijk venster voor tekstbewerken gebruiken met de optie Bewerkingsvenster gebruiken in het dialoogvenster Gereedschapsopties. U kunt ook het dialoogvenster Tekstopties gebruiken om interactief het lettertype, kleur en grootte van uw tekst te wijzigen en die uit te vullen.
In dit hoofdstuk zullen de opties voor gereedschappen worden beschreven. Bekijk, om te weten te komen hoe het gereedschap Tekst te gebruiken, tekst beheren.
U kunt het gereedschap op verschillende manieren activeren:
Vanuit het hoofdmenu:
→ .Door te klikken op het pictogram van het gereedschap in de Gereedschapskist.
Door te drukken op de sneltoets T.
Normaal gesproken worden gereedschapsopties weergegeven in een venster dat is gekoppeld onder de Gereedschapskist, zodra u een gereedschap activeert. Als dat niet zo is, kunt u er toegang toe krijgen vanuit het hoofdmenu met
→ → , dat het venster met de gereedschapsopties voor het geselecteerde gereedschap opent.Klik op de knop voor de lettertypen
om de selectie voor de lettertypes van dit gereedschap te openen, die u een lijst zal laten zien van de beschikbare lettertypen.Onderaan het venster met de lettertypes staat een rij pictogrammen als knoppen voor:
vergroten of verkleinen van de miniaturen,
lijst weergave of raster weergave,
openen van het lettertypen dialoogvenster.
Kies een lettertype uit de geïnstalleerde lettertypen. Wanneer u een lettertype selecteert wordt het interactief op uw tekst toegepast.
Tip | |
---|---|
U kunt het muiswiel gebruiken om door de lijst te bladeren of de schuifbalk rechts. |
Hiermee stelt u de hoogte van de letters in, in een van de te selecteren eenheden.
Gebruik het losse venster van de tekstbewerker om de tekst in te voeren in plaats van het te bewerken in de afbeelding.
Geef een bewerker voor tekst weer, boven het tekstvak op het canvas, die u in staat stelt snel enkele karakteristieken van de tekst te wijzigen (alleen voor geselecteerde tekst of nieuw getypte tekst).
Randen glad maken zal de tekst renderen met veel gladdere randen en bogen. Dat wordt bereikt door het enigszins vervagen en samenvoegen van de randen. Deze optie kan de visuele weergave van het gerenderde letterbeeld radicaal verbeteren. Voorzichtigheid zou in acht moeten worden genomen bij het gebruiken van Randen glad maken op afbeeldingen die niet in de kleurruimte RGB staan.
Gebruik de index voor het aanpassen van het lettertype om letters in kleine groottes duidelijker te maken.
Kleur van de tekst die als volgende getekend zal worden. Standaard is zwart. Te selecteren uit het vak met de kleurkiezer die opent als op de huidige voorbeeldkleur wordt geklikt.
Tip | |
---|---|
U kunt ook de voor- of achtergrondkleur uit de gereedschapskist op de tekst slepen. |
Laat de tekst uitlijnen overeenkomstig de vier regels die zijn te selecteren met de pictogrammen.
Regelt het inspringen vanaf de linkermarge, voor de eerste regel.
Beheert de afstand tussen opeenvolgende regels tekst. Deze instelling is interactief: hij verschijnt tegelijkertijd in de tekst van de afbeelding. Het getal is niet de ruimte tussen de regels zelf, maar hoeveel pixels moeten worden toegevoegd of afgetrokken van deze ruimte (de waarde mag negatief zijn).
Beheert de afstand tussen letters. Ook in dit geval is het getal niet de ruimte tussen de letters zelf, maar hoeveel pixels moeten worden toegevoegd of afgetrokken van deze ruimte (de waarde mag negatief zijn).
Betreft het tekstvak. De gekoppelde keuzelijst biedt twee opties:
Dynamisch: standaard optie. De grootte van het tekstvak wordt groter als u typt. Tekst zou buiten de afbeelding kunnen gaan. U moet de Enter-toets indrukken om een nieuwe regel toe te voegen. De optie voor inspringen laat alle regels inspringen. Als u de grootte van het vak vergroot, wijzigt de optie naar "Vast".
Vast: u moet het tekstvak eerst vergroten. Anders zijn de normale sneltoetsen actief! De tekst wordt begrensd door de rechterkant van het vak en gaat door op de volgende regel. Dat is niet echt een nieuwe regel: u moet op de Enter-toets drukken om een echte nieuwe regel toe te voegen. De tekst zou buiten de ondergrens van de afbeelding kunnen gaan. De optie voor inspringen werkt alleen op de eerste regel.
De taal van de tekst kan invloed hebben op de manier waarop deze wordt gerenderd. Als u een letter in dit veld invoert, krijgt u een lijst van alle beschikbare talen waarvan de namen beginnen met die letter. Selecteer de taal waarin u de tekst wilt invoeren.
Klikken met rechts op dit veld opent het contextmenu, dat u in staat stelt namen van talen vanaf het klembord te plakken.
Deze tekstbewerker is alleen beschikbaar als de optie Bewerkingsvenster gebruiken is geselecteerd in Gereedschapsopties.
Zodra u begint te schrijven wordt een Tekstlaag gemaakt in het dialoogvenster Lagen. In een afbeelding met een dergelijke laag (de afbeelding waaraan u werkt, of een .xcf
-afbeelding), kunt u doorgaan met tekst bewerken door deze tekstlaag te activeren en er dan op te klikken (dubbelklik). Natuurlijk kunt u op deze tekstlaag dezelfde functies toepassen als welke u gebruikt voor andere lagen.
Klik, om nog een andere tekst toe te voegen aan uw afbeelding, klik op een niet-tekstlaag: een nieuwe tekstbewerker zal verschijnen en een nieuwe tekstlaag zal worden gemaakt. Om van de ene tekst naar de andere te gaan, activeer de corresponderende tekstlaag en klik erop om de bewerker te activeren.
Opties van de Tekstbewerker
Al deze opties staan ook in het context menu van de tekstlaag.
Verticale tekst (schrijven van boven naar beneden) wordt ondersteund en is in het bijzonder nuttig voor Oost-Aziatische schrijfsystemen, maar ook voor iedereen die leuke verticale tekst wil ontwerpen.
Tekst kan worden geladen uit een tekstbestand door te klikken op het pictogram Map in de tekstbewerker. Alle tekst in het bestand wordt geladen.
Alle tekst wissen.
Met deze optie wordt de ingevoerde tekst van links naar rechts afgedrukt, zoals in de meeste Westerse talen en mogelijk Oosterse talen.
Met deze optie wordt het mogelijk de tekst in te voeren van rechts naar links, zoals het geval is in sommige Oosterse talen, zoals het Arabisch (weergegeven op het pictogram).
De tekst wordt verticaal afgedrukt in kolommen, van rechts naar links, en is 90° met de klok mee gedraaid.
De tekst wordt verticaal afgedrukt in kolommen, van rechts naar links, rechtop staand.
De tekst wordt verticaal afgedrukt in kolommen, van links naar rechts, en is 90° met de klok mee gedraaid.
De tekst wordt verticaal afgedrukt in kolommen, van links naar rechts, rechtop staand.
Standaard gebruikt het niet het lettertype dat u hebt geselecteerd in het dialoogvenster Opties. Als u dat wilt gebruiken, selecteer dan deze optie.
Opmerking | |
---|---|
Zie ook Paragraaf 2, “Tekst” |