Inhoudsopgave
Tekst wordt beheerd met het gereedschap Tekst. Dit gereedschap maakt een nieuwe laag die de tekst bevat, bovenop de huidige laag in het dialoogvenster Lagen, met de grootte van het tekstvak. De naam ervan is het begin van de tekst.
Tekst mag ook direct op het canvas worden bewerkt. Een vak met het gereedschap Tekst, dat wordt weergegeven bovenop het canvas, boven het tekstvak, dat u in staat stelt snel enige attributen van de tekst te veranderen.
Opmerking | |
---|---|
De instellingen die u in dit dialoogvenster op canvas wijzigt, zijn alleen van toepassing op de delen van de tekst die zijn geselecteerd of op nieuwe tekst die u typt na de huidige cursorpositie. |
De gereedschapsopties van Tekst staan beschreven in Paragraaf 5.3, “Tekst”.
U kunt direct beginnen met het intypen van tekst. Het tekstvak zal langzaam groter worden. Druk op Enter om een nieuwe regel toe te voegen.
U kunt ook het tekstvak vergroten door te klikken-en-slepen, zoals u met selecties doet. De grootte van het vak verschijnt dan in de statusbalk aan de onderzijde van de afbeelding:
Om de tekst te bewerken moet u eerst het te bewerken deel in het tekstvak selecteren met de muis en/of Shift+pijltjes toetsen en dan de opties gebruiken van de Paragraaf 1.3, “Tekst tekstvak”.
In plaats van op het canvas kunt u ook tekst schrijven in een apart tekstbewerker dialoogvenster, zoals beschreven in Paragraaf 5.3.3, “Tekstbewerker”.
U kunt de tekst verplaatsen over de afbeelding met het gereedschap Verplaatsen. Daarbij moet u om te beginnen op een letter klikken, niet op de achtergrond.
U kunt Unicode tekens invoeren met Ctrl+Shift+U plus de hexadecimale code van het gewenste teken, bijvoorbeeld:
Natuurlijk is deze mogelijkheid veel nuttiger voor het invoeren van speciale (zelfs exotische) tekens, vooropgesteld dat de vereiste glyphes voor deze tekens worden verschaft door het geselecteerde lettertype — slechts een paar lettertypen ondersteunen Klingon. ;-)
U kunt de tekst later nog bewerken, zolang de tekstlaag nog bestaat en hij niet met een ander gereedschap is bewerkt: Selecteer het gereedschap Tekst, maak de laag actief in het dialoogvenster Lagen en klik op de tekst in het afbeeldingsvenster.
U kunt elke bewerking die u op andere lagen uit kunt voeren ook op een tekstlaag uitvoeren, maar dat betekent vaak het opgeven van de mogelijkheid om de tekst te bewerken zonder de resultaten van uw werk te verliezen.
Het zou, om enkele eigenaardigheden van het afhandelen van tekst te begrijpen, u kunnen helpen om u te realiseren dat een tekstlaag meer informatie bevat dan alleen de gegevens van de beeldpunten die u ziet: het bevat ook een weergave van de tekst in de indeling voor een tekstbewerker. U kunt dat zien in het venster Tekstbewerker dat naar voren komt als u het gereedschap Tekst gebruikt. Elke keer als u de tekst wijzigt, wordt de tekstlaag opnieuw getekend om uw wijzigingen weer te geven.
Veronderstel nu dat u een tekstlaag maakt en dan daar op de een of andere manier op werkt zonder dat daarvoor het gereedschap Tekst wordt gebruikt: het draaien bijvoorbeeld. Veronderstel dat u dan terugkeert en probeert het te bewerken met het gereedschap Tekst. Zodra u de tekst bewerkt, zal het gereedschap Tekst de laag opnieuw tekenen, en de resultaten van uw tussenliggende bewerkingen daarbij uitvegen.
Omdat dit gevaar niet zo duidelijk is, probeert het gereedschap Tekst u daarvoor te beschermen. Als u werkt op een tekstlaag en later de tekst probeert te bewerken, zal een bericht tevoorschijn komen, dat u waarschuwt dat uw wijzigingen ongedaan zullen worden gemaakt, en u drie opties geven:
de tekst toch wijzigen;
annuleren;
een nieuwe laag met dezelfde tekst aanmaken en de huidige ongewijzigd laten.
U krijgt dit vak, dat bovenop het canvas ligt, zodra u op het canvas klikt met het gereedschap Tekst. Het stelt u in staat tekst direct op het canvas te bewerken.
Naast de gebruikelijke eigenschappen als lettertype, stijl en afmeting kunt u ook de hoogte van de basislijn en de spatiëring en de kleur van de letters aanpassen, van de hele tekst of een selectie.
Lettertype van geselecteerde tekst: zodra u gaat typen in het vak van het lettertype krijgt u een uitklaplijst met namen die u daarmee nog kan kiezen.
Afmeting van de geselecteerde tekst aanpassen: U kunt de eenheid kiezen en de waarde intypen of kiezen.
Vet, Cursief, Onderstreept, Doorhalen, Stijl wissen : spreken voor zich.
Basislijn van geselecteerde tekst wijzigen: "In Europese typografie en schrijfkunst, is de basislijn de lijn waarop de meeste letters "rusten" en waaronder staarten zich uitstrekken" (Wikipedia). In HTML zijn er verscheidene soorten basislijnen (alfabetisch, ideografisch, onderzijde…). Denk er hier aan dat de basislijn de "onderkant" is en de plaats voor staarten bepaalt. De standaard basislijn "0" geeft ruimte voor staarten. U kunt het gebruiken om alleen de ruimte tussen twee regels te vergroten, terwijl “Regelafstand aanpassen” in de gereedschapsopties de afstand tussen alle regels vergroot.
Kerning van geselecteerde tekst wijzigen: "In typografie is kerning… het proces van het aanpassen van de afstand tussen tekens in een proportioneel lettertype." (Wikipedia). U zult deze instelling waarschijnlijk gebruiken om de afstand tussen letters van een geselecteerd deel van de tekst aan te passen.
Laten we kijken naar een geselecteerde tekst (zoomx800 om beeldpunten te zien):
We kunnen zien dat het lettertype Sans een proportioneel lettertype is: breedten van letters zijn verschillend en de glyphe “T” staat over de “e”. Breedten van letters zijn gemarkeerd met dunne verticale lijnen en de linker rand van de breedte van de letter bedekt de voorafgaande letter met een beeldpunt. Nu stellen we “Kerning van geselecteerde tekst wijzigen” in op 2 beeldpunten:
Blanco spaties, 2 beeldpunten breed, worden toegevoegd tussen alle geselecteerde teken en de breedten van de letters worden behouden. Als geen tekst is geselecteerd, wordt een blanco spatie toegevoegd op de plaats van de muisaanwijzer tussen twee tekens.
Vergelijken we dit met de optie Letterafstand aanpassen in de gereedschapsopties van het gereedschap Tekst:
De optie is van toepassing op de gehele tekst, niet alleen op de geselecteerde tekst. Blanco spaties worden toegevoegd binnen de breedten van letters en breedten van letters worden niet gerespecteerd.
U kunt ook Alt+pijltjes toets gebruiken om de basislijn of de spatiëring te veranderen.
Kleur van de geselecteerde tekst aanpassen: deze knop opent een kleurkiezer dialoogscherm voor de geselecteerde tekst.
Stijl van de geselecteerde tekst wissen: met deze knop verwijdert u alle nieuwe instellingen die u op de geselecteerde tekst hebt toegepast. (Niet de eigenschappen die op een groter gebied zijn ingesteld.)
Het contextmenu kan worden opgeroepen door met rechts te klikken op tekst. Het is iets anders dan dat van het dialoogvenster Tekstbewerker.
Het contextmenu biedt de volgende opties:
Knippen, Kopiëren, Plakken, Verwijderen: deze opdrachten werken met geselecteerde tekst. Behalve voor Plakken zijn zij uitgeschakeld, zolang er geen tekst is geselecteerd. Plakken is ingeschakeld als het klembord tekst bevat.
Tekstbestand openen…: deze opdracht opent een dialoogvenster, waar u een tekstbestand kunt selecteren. De inhoud van dat bestand zal worden geopend in de huidige tekstlaag.
Wissen: Deze optie verwijdert alle tekst, geselecteerd of niet.
Tekst naar pad: deze opdracht maakt een pad uit de omtrekken van de huidige tekst. Het resultaat spreekt niet voor zich. U moet het dialoogvenster Paden openen en het pad zichtbaar maken. Selecteer dan het gereedschap Pad en klik op de tekst. Elke letter wordt nu omgeven door een component Pad. Dus u kunt de vorm van de letters aanpassen door de controlepunten van het pad te verplaatsen.
Deze bewerking is ook te vinden in het menu
→ .Deze optie is alleen ingeschakeld als er een pad bestaat. Wanneer uw tekst is gemaakt, maak of importeer dan een pad en maak dat actief. Als u uw pad maakt voor de tekst, wordt het pad onzichtbaar en u moet het zichtbaar maken in het dialoogvenster Paden.
De opdracht Tekst langs pad is ook beschikbaar in het menu in het hoofdmenu.
De opdrachten
, en worden alleen in het menu weergegeven als er een tekstlaag aanwezig is.Selecteer de optie dialoogvenster Paden.
. De tekst wordt langs het pad gevormd. Letters worden weergegeven met hun omtrek. Elk van hen is een component van het nieuwe pad dat verschijnt in hetOpmerking | |
---|---|
You can change the direction that the text is wrapped around the path by reversing the stroke direction when editing the path with the Path Tool. In the same way you can change at which anchor stroking starts. |
Door een tekstobject te converteren naar een selectie of een pad, kunt u het vullen, de contouren omlijnen, transformeren of in het algemeen het hele scala aan GIMP-gereedschappen toepassen om interessante effecten te krijgen.
Van links naar rechts, Van rechts naar links, Verticaal, rechts naar links (gemengde oriëntatie), Verticaal, rechts naar links (staand), Verticaal, links naar rechts (gemengde oriëntatie), Verticaal, links naar rechts (staand): Deze opdrachten laten u de schrijfrichting van de tekst aanpassen.