Paden, net als lagen en kanalen, zijn componenten van een afbeelding. Wanneer een afbeelding wordt opgeslagen de eigen bestandsindeling XCF van GIMP, worden paden die het heeft er ook mee opgeslagen. De lijst met paden in een afbeelding kan worden bekeken en bewerkt met het dialoogvenster Paden. U kunt een pad verplaatsen van de ene afbeelding naar een andere door te kopiëren en te plakken met het pop-upmenu in het dialoogvenster Paden, of door een pictogram uit het dialoogvenster Paden te slepen naar het afbeeldingsvenster van het doel.
Paden van GIMP behoren tot een wiskundig type, genaamd “Bézier-paden”. Wat dit in praktische termen betekent is dat zij worden gedefinieerd door ankers en handvatten. “Ankers” zijn punten waar het pad doorheen gaat. “Handvatten” definiëren de richting van een pad als het een ankerpunt ingaat of het verlaat: elk ankerpunt heeft twee handvatten eraan gekoppeld.
Paden kunnen heel complex worden. Als u er een maakt met het gereedschap Paden, maakt u niet vaak meer dan een paar dozijn ankerpunten, maar als u een pad maakt door een selectie of een tekst naar een pad om te zetten dan kan het resultaat best uit honderden of zelfs duizenden punten bestaan.
Een pad kan meerdere componenten bevatten. Een “component” is een deel van een pad waarvan de ankerpunten allemaal met elkaar verbonden zijn door padsegmenten. De mogelijkheid om meerdere componenten in paden te hebben, stelt u in staat om ze om te zetten in selecties met niet aansluitende onderdelen.
Ieder onderdeel van een pad kan open of gesloten zijn: “Gesloten” betekent dat het laatste ankerpunt met het eerste verbonden is. Als u een selectie maakt van een open pad dan wordt dit eerst automatisch gesloten door de eind- en beginpunten met een rechte lijn te verbinden.
De onderdelen van een pad kunnen recht of gebogen zijn. Een pad met alleen rechte onderdelen wordt “polygoon” genoemd. Een pad-onderdeel wordt als een rechte lijn aangemaakt met de handvatten op dezelfde plaats als het ankerpunt, op een afstand 0, zodat de verbindingsstukken geen kromming hebben. Als u een handvat bij het ankerpunt vandaan sleept of met de muis aan de lijn trekt maakt u er vervolgens een gekromd pad-segment van.
Een van de aangename aspecten van paden is dat ze weinig beslag op de systeembronnen leggen, zeker in vergelijking met plaatjes. Een pad wordt in het computer geheugen alleen vastgelegd door coördinaten van de ankerpunten en handvatten. Daarom kunt u honderden paden in een afbeelding aanmaken zonder daarmee uw computer merkbaar te belasten. Zelfs een pad met duizenden segmenten levert een minimale systeembelasting op vergeleken met die van een typische laag of kanaal.
Paden maakt en verandert u met het gereedschap paden.