Dit filter kan doen wat Kubisme en Canvas toepassen doen en nog veel meer. Het geeft uw afbeelding het uiterlijk van een schilderij. Alles lijkt erop alsof uw afbeelding opnieuw werd geschilderd op een papier en met een penseel dat u had uitgekozen. Het werkt op de actieve laag of selectie.
Het dialoogvenster bestaat uit een klein gebied Voorbeeld aan de linkerkant, dat altijd zichtbaar is en een enorme hoeveelheid opties voor GIMPressionist, beheerd in tabs.
Al uw instellingen zullen verschijnen in het Voorbeeld, zonder de afbeelding te beïnvloeden, totdat u klikt op
. De knop vernieuwt het voorbeeldvenster (dat gaat niet automatisch, GIMPressionist heeft teveel werk te verzetten!) en de knop zet de afbeelding terug naar zijn origineel.GIMPressionist heeft heel veel parameters. Als die worden gecombineerd, geven zij een astronomisch aantal mogelijkheden. Het is dus belangrijk, als een interessante instelling is gevonden, om die op te slaan en ook te sturen aan de auteur van de plug-in als hij exceptioneel is. Tegengesteld daaraan, de fijne kneepjes van al deze parameters maken het moeilijk te begrijpen en voor te stellen hoe elk daarvan werkt.
Opties voor instellingen
Instellingen opslaan. U kunt een naam opgeven in het invoervak aan de linkerkant en een korte beschrijving in het dialoogvenster dat verschijnt.
Laad de parameters van de geselecteerde voorinstelling uit de lijst.
De gekozen voorinstelling verwijderen U kunt alleen voorinstellingen wissen die u zelf hebt gemaakt.
Werk de lijst met voorinstellingen bij.
Deze tab betreft de textuur van het canvas waarop uw afbeelding zal worden getekend. U heeft een lijst met texturen en een Voorbeeld voor de geselecteerde textuur. Een beschrijving wordt aan de rechterkant weergegeven voor elk textuur, als die is geselecteerd.
Opties voor Papier
Inverteert de textuur van het papier: wat hol was wordt bol en vice-versa.
Pas het papier toe als het is, zonder het te embossen. Het ziet eruit alsof een transparant papier bovenop de afbeelding is gelegd.
Specificeert de schaal van de textuur (in % van het originele bestand): beheert de korreligheid van de textuur.
Specificeert de hoeveelheid toe te passen embossen (3-150).
“Penseel” is een algemene term voor elk materiaal dat wordt gebruikt om te tekenen. Een lijst met penselen is beschikbaar met een Voorbeeld voor de geselecteerde.
Opties voor Penseel
Wijzigt de gamma (helderheid) van het geselecteerde penseel. De correctie van de gamma maakt middentonen helderder of donkerder.
U kunt ook een patroon als een penseel gebruiken, dat u heeft gemaakt door zijn afbeelding te selecteren (pijlknop op de regel Selecteren). Die afbeelding moet op het scherm staan voordat u het filter start, om er rekening mee te kunnen houden. Natuurlijk, gebruik geen grote afbeeldingen.
Als uw afbeelding verschillende lagen heeft, zullen ook die worden weergegeven in de lijst Selecteren en kunnen worden gebruikt als een penseel. Indien geselecteerd verschijnt de laag in het voorbeeld van het penseel en het normale penseel wordt gedeselecteerd.
De knop
stelt u in staat om het geselecteerde penseel op te slaan.Specificeert de verhoudingen van het penseel, hoogte (0 -1) en breedte (0 +1).
Specificeert de hoeveelheid verf die wordt gebruikt voor elke penseelstreek. Dit zou ook op schilderen met een paletmes kunnen lijken.
Deze tab maakt het instellen van de richting voor de penseelstreken mogelijk. Een schilder is niet verplicht om er met dezelfde hoek voor het penseel overheen te gaan. Hij kan, om bepaalde effecten uit te voeren, hun richting variëren.
Opties voor Oriëntatie
Met deze optie kunt u instellen hoe veel keer het penseel over dezelfde plaats moet gaan, elke keer in een andere richting, wat resulteert in meer en meer dikkere verf.
Specificeert de algemene richting van de penseelstreken, de hoek waaruit het bereik voor de hoek zal beginnen. Richtingen worden vaak gekozen om een bepaalde beweging aan de afbeelding te geven.
Specificeert de hoek, de sector, van de “waaier” van de penseelstreek.
Specificeert de richting van de penseelstreken.
Laat de waarde (helderheid) van het gebied de richting van de penseelstreek bepalen.
De afstand tot het midden van de afbeelding bepaalt de richting van de penseelstreek.
Selecteert een willekeurige richting voor elke penseelstreek.
Laat de richting vanuit het middelpunt de richting van de penseelstreek bepalen.
Geen sprake van richting hier: de penseelstreek volgt een “vloeiend” patroon.
Laat de tint van het gebied de richting van de penseelstreek bepalen.
De richting van het penseel, die het best overeenkomt met de originele afbeelding, wordt geselecteerd.
De knop Bewerken opent het dialoogvenster Richtingskaartbewerker dat u in staat stelt de richtingen handmatig in te stellen.
Deze tab stelt u in staat het aantal grootten voor penselen, die zullen worden gebruikt voor het schilderen, in te stellen, de limieten voor de variatie van deze grootten en de gebruikte criteria om ze te bepalen.
Opties Grootte
U kunt specificeren hoeveel grootten van penselen moeten worden gebruikt en hun grootten.
Het aantal grootten van te gebruiken penselen.
De grootten van de penselen liggen tussen deze twee waarden. Hoe groter de grootte, hoe groter de lengte en breedte van streken.
U heeft hier opties om te specificeren hoe de grootte van streken moet worden bepaald.
Laat de waarde (helderheid) van het gebied de grootte van de penseelstreek bepalen.
De afstand tot het midden van de afbeelding bepaalt de grootte van de penseelstreek.
Selecteer een willekeurige grootte voor elke penseelstreek.
Laat de richting vanuit het middelpunt de grootte van de penseelstreek bepalen.
Geen sprake van lengte hier: de penseelstreek volgt een “vloeiend” patroon.
Laat de tint van het gebied de grootte van de penseelstreek bepalen.
De grootte van het penseel, die het best overeenkomt met de originele afbeelding, wordt geselecteerd.
De knop Bewerken opent de Groottekaartbewerker. Die stelt u in staat om zelf de grootten van penseelstreken te specificeren.
Op deze tab kunt u instellen hoe de penseelstreken worden verdeeld.
Opties voor Plaatsing
In het voorbeeld van de Richtingskaartbewerker zien alle kleine pijlen eruit als een stroming rondom objecten. Binnen deze stroming kunnen penseelstreken op twee verschillende manieren worden geplaatst:
Plaatst streken willekeurig. Dit produceert een meer realistisch schilderen.
Streken worden gelijkmatig over de afbeelding verdeeld.
Hoe groter de dichtheid, hoe dichter de streken bij elkaar staan. Met een lage dichtheid zou het papier of de achtergrond zichtbaar kunnen zijn in gebieden zonder penseelstreken.
Focus de penseelstreken rondom het middelpunt.
Op deze tab kunt u instellen wat de kleur voor de penseelstreek zal zijn.
Opties voor Kleur
U kunt de kleur van de streek op twee manieren instellen:
De kleur van de penseelstreek wordt berekend uit het gemiddelde van alle beeldpunten onder het penseel.
Monstert de kleur van het beeldpunt in het middelpunt van het penseel.
Deze schuifbalk, en zijn invoervak, stellen u in staat ruis toe te voegen in de kleur van de streek, zodat die er minder homogeen uitziet.
Op deze tab kunt u instellen wat de achtergrond zal zijn en het reliëf van penseelstreken.
Opties voor Algemeen
De originele afbeelding zal worden gebruikt als een achtergrond.
Kopieer de textuur van het geselecteerde papier als een achtergrond.
Door te klikken op de knop Kleur kunt u een effen gekleurde achtergrond selecteren.
Gebruik een transparante achtergrond. Alleen de geschilderde penseelstreken zullen zichtbaar zijn. Deze optie is alleen beschikbaar als uw afbeelding een alfakanaal heeft.
Als dit is uitgeschakeld zal geen dunne rand langs de buitenste rand van de afbeelding worden getekend.
Indien geselecteerd zal de resulterende afbeelding naadloos te tegelen zijn. De rechterkant zal overeenkomen met de linkerkant en de bovenkant met de onderkant. Dit is interessant als uw afbeelding herhaaldelijk zal worden gebruikt op een achtergrond van het web.
Voeg een schaduweffect toe aan elke penseelstreek.
Hoeveel de randen van elke penseelstreek donkerder moeten worden gemaakt. Dit verhoogt het reliëf of dikte van de verf.
Hoeveel de schaduw van de penseelstreek donkerder moet worden gemaakt.
Hoe ver van het object de slagschaduw zou moeten zijn.
Hoeveel de slagschaduw moet worden vervaagd.
Een waarde als reddingsboei voor adaptieve selecties van de grootten van penselen.
De Richtingskaartbewerker is een bijlage van het filter GIMPressionist. U kunt hem krijgen door te klikken op de knop op de tab Oriëntatie. Met deze bewerker kunt u de richting instellen die penseelstreken, opgegeven door het filter, zullen hebben.
U kunt een of meer vectoren plaatsen. U kunt hun richting en sterkte instellen. Zij zullen werken op het betreffende gebied van de afbeelding.
In het venster links (Vectoren) kunt u uw vectoren beheren. Standaard staat er een vector in het midden. Vectoren zijn rood als zij actief zijn en grijs als zij dat niet zijn, met een witte punt aan het uiteinde.
Door te klikken op de knop
voegt u een vector toe in het midden van het venster, terwijl klikken op de van de muis de vector plaatst waar u klikt.Klikken met de
van de muis verplaatst de geselecteerde vector naar het punt waarop geklikt is.Door te klikken met de
van de muis wijst de geselecteerde vector naar waar u hebt geklikt.Klikken op de knoppen
en verplaatst de focus van de ene vector naar een andere.De knop Verwijderen stelt u in staat de geselecteerde vector te verwijderen.
Tip | |
---|---|
Met de schuifbalk aan de rechterkant van het paneel Smvectoren kunt u de helderheid van de afbeelding instellen. Dat kan erg handig zijn als de afbeelding heel donker/helder is en u de vectoren niet zo goed kunt zien. |
Dit Voorbeeld geeft u een idee van de actie van de verschillende vectoren. De schuifbalk aan de rechter rand laat u de helderheid van dit voorbeeld wijzigen.
U heeft hier enkele typen om de penseelstreken te schikken binnen het geselecteerde domein van de vector. Beschrijven ervan is moeilijk, maar u kunt het resultaat bekijken in het Voorbeeld.
Een Voronoi-diagram bestaat uit het opdelen van een plat vlak in n hoofdpunten in n polygonen, waar elke polygoon slechts een van deze n hoofdpunten heeft en waar elk opgegeven ander punt van de polygoon dichter bij het hoofdpunt ligt dan enig ander. Dus elke grens van een polygoon ligt halverwege twee hoofdpunten. Hier is een voorbeeld van een Voronoi-diagram:
Hier, als deze optie is geselecteerd, beïnvloedt alleen de vector die het dichtst bij het opgegeven punt van de afbeelding ligt dit punt.
Richting van de geselecteerde vector. Deze schuifbalk heeft dezelfde actie als klikken met rechts (zie boven).
Deze schuifbalk stelt u in staat de hoek van alle vectoren te wijzigen.
Deze schuifbalk werkt op het domein waarop de geselecteerde vector invloed heeft. Deze invloed vermindert met de afstand. Sterkte wordt weergegeven door de lengte van de vector.
Deze schuifbalk werkt op de lengte van alle vectoren en wijzigt dus de sterkte van alle penseelstreken.
De Groottekaartbewerker is een bijlage van het filter GIMPressionist. U kunt hem krijgen door te klikken op de knop op de tab Grootte. Met deze bewerker kunt u de grootte instellen die penseelstreken, opgegeven door het filter, zullen hebben.
U kunt een of meer vectoren plaatsen. U kunt hun sterkte instellen. Zij zullen werken op het betreffende gebied van de afbeelding.
In dit venster kunt u uw vectoren plaatsen. Door te klikken op de knop
voegt u een vector toe in het midden van het venster, terwijl klikken op de van de muis de vector plaatst waar u klikt. Vectoren zijn rood indien geselecteerd en grijs als zij dat niet zijn, met een witte punt aan het uiteinde.Klikken met de
van de muis verplaatst de geselecteerde vector naar het punt waarop geklikt is.Klikken op de
van de muis heeft geen zichtbare actie.Klikken op de knoppen
en verplaatst de focus van de ene vector naar een andere.De knop
stelt u in staat de geselecteerde vector te verwijderen.Tip | |
---|---|
Met de schuifbalk aan de rechterkant van het paneel Smvectoren kunt u de helderheid van de afbeelding instellen. Dat kan erg handig zijn als de afbeelding heel donker/helder is en u de vectoren niet zo goed kunt zien. |
Dit Voorbeeld geeft u een idee van de actie van de verschillende vectoren. De grootte van de vierkanten geeft de grootte van de penselen weer en hun sterkte.
Wijzig de grootte van penseelstreken in het geselecteerde domein van de vector.
Deze schuifbalk werkt op het domein waarop de geselecteerde vector invloed heeft. Deze invloed vermindert met de afstand.
Wijzig de exponent van de streek.
Bekijk Richtingskaartbewerker voor een uitleg.