2. Een stap-voor-stap voorbeeld dat laat zien hoe informatie over schaduwen te herstellen met de bewerking van GIMP met hoge bitdiepte drijvende komma KleurenBelichting…

Afbeelding 2

Gebruiken van de bewerking Belichting van GIMP met hoge bitdiepte drijvende komma om de grond met een stop lichter te maken, zonder delen van de lucht op te blazen.

Dit stap-voor-stap voorbeeld verschaft een voorbeeldafbeelding en is opgedeeld in vijf stappen, beginnend met het downloaden van de afbeelding. Stappen 3, 4 en 5 beschrijven de feitelijke procedure.

  1. Download tree.png, wat een 16-bit integer sRGB-afbeelding is. Hoge bitdiepte GIMP is echt een “alleen sRGB” afbeeldingsbewerker, dus het is het beste als u niet eens probeert om in een andere werkruimte RGB te bewerken.

  2. Open tree.png met GIMP en wijs het ingebouwde GIMP sRGB-profiel toe (de kleuren van de afbeelding zullen niet wijzigen). Converteer dan de afbeelding naar een 32-bit drijvende komma lineaire precisie: Selecteer AfbeeldingCodering32 bit decimaal-precisie en in het dialoogvenster Codering conversie, selecteer Lineair licht (dat zorgt ervoor dat de mengmodus Normaal radiometrisch correcte resultaten produceert).

  3. Maak een kopie van de laag “tree.png” met LaagNieuwe laag… of LaagNieuw uit zichtbaar en label het “+1 stop belichting comp”. Gebruik dan Kleuren Belichting… om een stop met positieve belichtingscompensatie toe te voegen. Afbeelding 3 hieronder geeft de juiste instellingen weer voor het dialoogvenster voor de bewerking Belichting en Afbeelding 4 geeft het resultaat weer:

    Afbeelding 3

    Gebruik de bewerking Belichting om een stop met positieve belichtingscompensatie toe te voegen.

    Bij het gebruiken van de bewerking Belichting om een stop met positieve belichtingscompensatie, zorg ervoor dat de afbeelding echt in de decimaal-precisie staat, omdat precisie integer de hooglichten zal knippen.

    Afbeelding 4

    Met decimaal-precisie is de bewerking Belichting van GIMP ongebonden. Dat betekent dat u de bewerking Belichting kunt gebruiken om positieve belichtingscompensatie toe te voegen zonder de hooglichten te verliezen.

    Let op de kanaalwaarden RGB voor de vier monsterpunten: de informatie over het kanaal, dat zou zijn geknipt met precisie integer, is gecodeerd met kanaalwaarden die groter zijn dan de 1,0 decimaal-precisie.

    De afbeelding in Afbeelding 4 heeft duidelijk “opgeblazen” accenten in de lucht. Maar de hooglichten zijn niet echt opgeblazen (dat is, geknipt naar 1,0 in een of meer kanalen). In plaats daarvan is de informatie over de hooglichten nog steeds daar, maar de kanaalwaarden RGB vallen buiten het RGB kanaalwaarde weergave-bereik van 0,0f tot en met 1,0f. Het dialoogvenster Monsterpunten in Afbeelding 4 hierboven geeft vier monsterpunten weer die kanaalwaarden hebben die groter zijn dan 1,0. Zoals weergegeven in Afbeelding 5 hieronder, stelt het toevoegen van een masker u in staat om deze hooglichten te herstellen door ze terug te brengen in het weergavebereik.

    Als u integer precisie had gebruikt in plaats van drijvende komma zouden de hooglichten zijn opgeblazen: De monsterpunten zouden een maximale kanaalwaarde hebben van 255, 65535 of 4294967295, afhankelijk van de bitdiepte. En een masker zou alleen een effen oppervlak van grijs “herstellen”, volledig zonder details (probeer het zelf maar en kijk wat er gebeurd).

  4. Voeg een omgekeerd masker grijswaarden toe: Klik met rechts op de laag en selecteer LaagMaskerLaagmaskers toevoegen… en als het dialoogvenster Laagmasker tovoegen naar voren komt, kies Grijswaardenkopie van laag en selecteer het vak Masker inverteren.

    Zoals weergegeven in Afbeelding 5 hieronder zullen op dit punt de hooglichten worden teruggebracht naar het weergavebereik, wat betekent dat alle kanaalwaarden RGB tussen 0,0f en 1,0f liggen. Maar de afbeelding zal er waarschijnlijk een beetje vreemd uitzien (soort wolkachtig en plat) en afhankelijk van de afbeelding, zouden de helderste hooglichten in feite donker vlekken kunnen hebben—geen zorgen! dat is tijdelijk.

    Afbeelding 5

    Resultaat van het toevoegen van een omgekeerde laag met grijswaarden om de hooglichten terug te brengen in het weergavebereik.

    Toevoegen van een omgekeerde laag met grijswaarden brengt de hooglichten terug in het weergavebereik, maar op dit punt zullen de meeste afbeeldingen er plat en wolkachtig uitzien en sommige afbeeldingen zullen donkere vlekken in de hooglichten hebben. De volgende stap—“Auto Contrast uitrekken” uitgevoerd op het masker—zal dit probleem oplossen.

  5. Klik op het laagmasker om dat te selecteren om te bewerken en selecteer dan KleurenAutoContrast uitrekken…:

    “Behoud kleuren” zou moeten zijn geselecteerd (hoewel het niet echt van belang is voor afbeelding grijswaarden, zoals laagmaskers).

    Afbeelding 6 hieronder laat het uiteindelijke resultaat zien:

    Uitvoeren van KleurenAutoContrast uitrekken… op het laagmasker verwijdert het “wolkachtige” uiterlijk, wat een nette heldere afbeelding achterlaat met intacte hooglichten.

    KleurenAutoContrast uitrekken… op het masker is nodig omdat, net zoals de afbeeldingslaag uit kanaalwaarden buiten het spectrum van RGB heeft, bevat het omgekeerde grijswaardenmasker grijswaarden die buiten het spectrum liggen. KleurenAutoContrast uitrekken… brengt alle grijswaarden van het masker terug in het weergavebereik, wat het voor het masker mogelijk maakt proportioneel te compenseren voor de anders buiten het spectrum liggende kanaalwaarden van RGB van de laag, meer maskerend in de hooglichten van de laag en minder in de schaduwen en middentonen van de afbeelding.

    Merk op dat een van de monsterpunten nog steeds een blauwe kanaalwaarde RGB heeft die een beetje buiten het spectrum ligt. De gemakkelijkste manier om dit af te handelen is door KleurenNiveaus… te gebruiken en de driehoek van de middelste schuifbalk te slepen om een aanpassing van Gamma van 0,45 op het masker te maken, niet op de feitelijke afbeeldingslaag. U kunt deze aanpassing van Gamma ofwel op de gehele laag maken (werkt prima, weinig inspanning). Of anders kunt u de aanpassing alleen maken op de schaduwen van het masker (die corresponderen met de hooglichten van de laag), in welk geval u het masker laadt als een selectie, de selectie omkeert en de aanpassing van Gamma maakt. Of, als de buiten het spectrum liggende kanaalwaarden slechts lichtjes daarbuiten liggen, maak een “Nieuw van zichtbaar” laag en dan KleurenAutoContrast uitrekken… op het resultaat om de resterende kanaalwaarden terug te brengen in het spectrum.

    Dat is de hele procedure voor het gebruiken van de bewerking Belichting om een stop met positieve belichtingscompensatie toe te voegen aan schaduwen, zonder de hooglichten op te blazen. Nu kunt u ofwel het masker fijn afstemmen, of anders gewoon een laag “Nieuw van zichtbaar” maken en doorgaan met het bewerken van uw nette heldere afbeelding. Afhankelijk van de afbeelding en ook van uw artistieke bedoelingen met de afbeelding, zou het masker misschien niet eens fijn afgestemd te hoeven worden. Maar heel vaak zult u de resulterende tonale verdeling willen aanpassen door een gammacorrectie uit te voeren, of misschien een bewerking Curves op het masker, of anders door direct op het masker te tekenen. En soms zult u het masker willen vervagen om micro-contrast terug te zetten.