2. Quadrícules i guies

Probablement en diverses ocasions us heu trobat amb la necessitat de situar alguna cosa en una imatge amb molta precisió, i us heu adonat que no és fàcil fer-ho amb el ratolí. Sovint podeu obtenir més bons resultats emprant les tecles de desplaçament del teclat (que mouen l'objecte en qüestió a un píxel cada vegada o 25 píxels si es manté pressionada la tecla Maj), però el GIMP a més proporciona dues utilitats més per a fer el posicionament més fàcil: les quadrícules i les guies.

Figura 12.34. Imatge utilitzada en els exemples següents

Imatge utilitzada en els exemples següents

2.1. La quadrícula de la imatge

Figura 12.35. Imatge amb la quadrícula per defecte

Imatge amb la quadrícula per defecte

Each image has a grid. It is always present, but by default it is not visible until you activate it by toggling ViewShow Grid in the image menu. If you want grids to be present more often than not, you can change the default behavior by checking "Show grid" in the Image Window Appearance page of the Preferences dialog. (Note that there are separate settings for Normal Mode and Fullscreen Mode.)

L'aparença per defecte de la quadrícula, configurada quan s'instal·la el GIMP, consisteix en creus negres en les interseccions de les línies, amb les línies espaiades cada 10 píxels, tant horitzontalment com verticalment. Podeu personalitzar la quadrícula predeterminada des de la pàgina Quadrícula d'imatge predeterminada del diàleg de preferències. Si només desitgeu canviar l'aparença de la quadrícula de la imatge actual, podeu fer-ho triant ImatgeConfigura la quadrícula del menú de la imatge: això obre el diàleg Configura la quadrícula de la imatge.

Figura 12.36. Un estil de quadrícula diferent

Un estil de quadrícula diferent

La quadrícula no sols és útil per jutjar les distàncies i les relacions espacials, també pot servir per alinear elements amb exactitud a la quadrícula, si activeu VisualitzacióAjusta a la quadrícula en el menú de la imatge: això fa que el punter s'«imanti» a la perfecció a qualsevol línia de la quadrícula en acostar-se a una certa distància d'aquesta. Podeu personalitzar el llindar de la distància definint la «Distància d'ajust» a la pàgina Opcions de l'eina del diàleg de preferències, però la majoria de la gent sembla satisfeta amb el valor per defecte de 8 píxels. (Tingueu en compte que és perfectament possible ajustar a la quadrícula fins i tot si la quadrícula no és visible, encara que és difícil imaginar una situació en què això sigui desitjable.)