Capítol 12. Enriquiment del vostre GIMP

Sumari

1. Quadrícules i guies
1.1. La quadrícula de la imatge
1.2. Guies
2. Crea una quadrícula
3. Creació de dreceres de teclat per a les ordres del menú
4. Personalitza la pantalla de presentació

1. Quadrícules i guies

Probablement en diverses ocasions us heu trobat amb la necessitat de situar alguna cosa en una imatge amb molta precisió, i us heu adonat que no és fàcil fer-ho amb el ratolí. Sovint podeu obtenir més bons resultats emprant les tecles de desplaçament del teclat (que mouen l'objecte en qüestió a un píxel cada vegada o 25 píxels si es manté pressionada la tecla Maj), però el GIMP a més proporciona dues utilitats més per a fer el posicionament més fàcil: les quadrícules i les guies.

Figura 12.1. Imatge utilitzada en els exemples següents

Imatge utilitzada en els exemples següents

1.1. La quadrícula de la imatge

Figura 12.2. Imatge amb la quadrícula per defecte

Imatge amb la quadrícula per defecte

Cada imatge té una quadrícula. Sempre hi està present, però per defecte no és visible fins que s'activa mitjançant VisualitzaMostra la quadrícula en el menú de la imatge. Si voleu que les quadrícules es mostrin des del començament, podeu canviar el comportament per defecte marcant «Mostra la quadrícula» a la pàgina Aparença de la finestra d'imatge del diàleg de preferències (tingueu en compte que hi ha opcions de configuració separades per al mode normal i el mode de pantalla completa).

L'aparença per defecte de la quadrícula, configurada quan s'instal·la el GIMP, consisteix en creus negres en les interseccions de les línies, amb les línies espaiades cada 10 píxels, tant horitzontalment com verticalment. Podeu personalitzar la quadrícula predeterminada des de la pàgina Quadrícula d'imatge predeterminada del diàleg de preferències. Si només desitgeu canviar l'aparença de la quadrícula de la imatge actual, podeu fer-ho triant ImatgeConfigura la quadrícula del menú principal: això obre el diàleg Configura la quadrícula.

Figura 12.3. Un estil de quadrícula diferent

Un estil de quadrícula diferent

La quadrícula no sols és útil per valorar les distàncies i les relacions espacials, també pot servir per alinear elements amb exactitud a la quadrícula, si activeu VisualitzaAjusta a la quadrícula en el menú de la imatge: això fa que el punter s'«imanti» a la perfecció a qualsevol línia de la quadrícula en acostar-se a una certa distància d'aquesta. Podeu personalitzar el llindar de la distància definint la «Distància d'ajust» a la pàgina Opcions de l'eina del diàleg de preferències, però la majoria de la gent sembla satisfeta amb el valor per defecte de 8 píxels. (Tingueu en compte que és perfectament possible ajustar a la quadrícula fins i tot si la quadrícula no és visible, encara que és difícil imaginar una situació en què això sigui desitjable.)

1.2. Guies

Figura 12.4. Imatge amb quatre guies

Imatge amb quatre guies

A més de la quadrícula de la imatge, el GIMP també proporciona un tipus d'ajuda de posicionament més flexible: les guies. Són línies verticals i horitzontals que podeu fer que es mostrin temporalment sobre una imatge mentre hi treballeu.

Per a crear una guia, feu clic en un dels regles de la finestra d'imatge i traieu-ne una guia mantenint premut el botó esquerre del ratolí. La guia es mostra com una línia blava discontínua que segueix el punter. Tan bon punt creeu una guia, s'activa l'eina «Mou» i el punter del ratolí canvia a la icona Mou.

També podeu crear una guia amb l'ordre Guia nova, que us permet situar la guia amb precisió sobre la imatge, l'ordre Guia nova (per percentatge) o l'ordre Guies noves des de la selecció.

Podeu crear tantes guies com desitgeu, i situar-les on vulgueu. Per a moure una guia després d'haver-la creada, activeu l'eina Mou de la caixa d'eines (o premeu la tecla M), i llavors podreu fer clic i arrossegar la guia. Per eliminar una guia, simplement arrossegueu-la cap a fora de la imatge. Mantenint pressionada la tecla Maj, podeu moure-ho tot excepte una guia, i així les guies són com una ajuda d'alineament efectiva.

El comportament de les guies depèn del mode Mou (afectar) de l'eina «Mou». Quan se selecciona el mode Capa, el punter del ratolí es converteix en una mà petita quan s'acosta a una guia. Llavors la guia s'activa i es torna vermella, i podeu moure la guia o eliminar-la retornant-la al regle. Si se selecciona el mode Selecció, podeu situar una guia, però després no podreu moure-la.

Com amb la quadrícula, podeu fer que el punter s'ajusti a les guies properes, activant VisualitzaAjusta a les guies en el menú principal. Si teniu diverses guies i us dificulten avaluar la imatge correctament, les podeu ocultar desactivant VisualitzaMostra les guies. És recomanable que només feu això momentàniament; altrament, us podeu confondre la pròxima vegada que intenteu crear una guia i no vegeu el que passa.

Per fer-ho més fàcil, podeu canviar el comportament per defecte de les guies a la pàgina Aparença de les finestres d'imatge del diàleg de preferències. Desactivar Mostra les guies és segurament una mala idea, per la raó esmentada abans.

Podeu suprimir totes les guies amb l'ordre ImatgeGuiesSuprimeix totes les guies.

[Nota] Nota

Un altre ús per a les guies: el connector Guillotina amb guies pot usar les guies per a trossejar una imatge en un conjunt de subimatges.