9. Què hi ha de nou en el GIMP 2.10?

El GIMP 2.10 és el resultat de sis anys de treball que a l'inici es va centrar per a portar el programa cap a un nou motor de processament d'imatges, GEGL. Tanmateix, la nova versió ofereix funcions molt més noves, incloses eines noves i millorades, suport a millors formats de fitxers, diverses millores d'ús, suport a la gestió per a renovar colors, una plètora de millores dirigides a pintors i fotògrafs digitals, edició de metadades i molt més.

La interfície d'usuari actualitzada i suport inicial a HiDPI

Una cosa nova que es nota immediatament en el GIMP 2.10 és el tema fosc i les icones simbòliques, que apareix per defecte. Amb això es pretén minimitzar l'entorn i centrar l'atenció cap al contingut.

Ara hi ha quatre temes d'interfície d'usuari disponibles en el GIMP: Fosc (predeterminat), Gris, Lluminós i Sistema. Les icones ara estan separades dels temes i mantenim les icones de color i simbòliques, de manera que podeu configurar el GIMP perquè tingui el tema Sistema amb les icones de color si preferiu l'aspecte antic.

A més, les icones estan disponibles en quatre mides, de manera que el GIMP es veuria millor a les pantalles HiDPI. El GIMP farà tot el possible per a detectar quina mida cal utilitzar, però podeu substituir manualment aquesta selecció a Edita PreferènciesInterfícieTemes de les icones.

Col·laboradors: Benoit Touchette, Klaus Staedtler, Ville Pätsi, Aryeom Han, Jehan Pagès, Alexandre Prokoudine...

Port GEGL, suport a la gran profunditat de bits, el multi-fils i molt més

La meta de v2.10 va ser completar el port a la biblioteca de processament d'imatges GEGL, va començar amb el v2.6 quan vam introduir l'ús opcional GEGL per a eines de color i una eina experimental GEGL, i va continuar amb v2.8 on vam afegir projecció de capes basat en GEGL.

Ara el GIMP utilitza GEGL per a tota la gestió de les tessel·les i crea un gràfic aquíclic per a cada projecte. Aquest és un requisit previ per a afegir l'edició no destructiva prevista per la v3.2.

L'ús de GEGL té molts avantatges i alguns ja els podeu gaudir en el GIMP 2.10.

El suport a la gran profunditat de bits permet processar imatges amb una precisió de canals de fins a 32 bits per color i obre/exporta fitxers PSD, TIFF, PNG, EXR i RGBE en la seva fidelitat nativa. A més, es poden obrir imatges FITS amb una precisió de fins a 64 bits per canal.

El Multi-fils permet utilitzar diversos nuclis per al processament. No totes les funcions del GIMP n’utilitzen, és una cosa que volem treballar més endavant. Un punt d'interès és que el multi-fils passa pel processament GEGL, però també pel mateix nucli del GIMP, per exemple, per a separar la pintura del codi de visualització.

El processament lateral GPU encara és opcional, però està disponible per a sistemes amb controladors OpenCL estables.

Podeu trobar opcions de configuració per al multi-fils i acceleracions de maquinari a EditaPreferènciesRecursos del sistema.

Col·laboradors: Michael Natterer, Øyvind Kolås, Ell, Jehan Pagès...

Flux de treball de l'espai del color lineal

Un altre avantatge de l'ús de GEGL és poder treballar imatges en un espai de color RGB lineal en contraposició a l'espai de color RGB (perceptiu) corregit per gamma.

Aquí hi ha el que implica a:

  • Ara teniu versions lineals i perceptives de la majoria dels modes de fusió.

  • Ara hi ha una versió lineal de l'ordre Inversió de_Colors.

  • Podeu commutar lliurement entre els dos en qualsevol moment mitjançant el submenú ImatgePrecisió.

  • Podeu triar el mode que es mostra al Docker Histograma.

  • Podeu aplicar els filtres Nivells i Corbes en un mode perceptiu o lineal.

  • Quan s'utilitza una precisió superior a 8 bits per canal, totes les dades dels canals són lineals.

  • Podeu triar si l'eina degradat ha de funcionar en RGB perceptiu, RGB lineal o espai de color CIE LAB.

Col·laboradors: Michael Natterer, Øyvind Kolås, Ell...

S'ha renovat la gestió del color

La gestió del color ara és una característica principal del GIMP en lloc d'un connector. Això va permetre, en particular, introduir la gestió del color a tots els ginys personalitzats que podríem pensar: previsualitzacions d'imatges, previsualitzacions de colors i patrons, etc.

Ara el GIMP utilitza LittleCMS v2, que li permet utilitzar perfils de color ICC v4. També depèn parcialment de la biblioteca babl per a manejar les transformacions de color, ja que babl és senzillament fins a 10 vegades més ràpid que LCMS2 per als dos casos que vam provar. Finalment, babl podria substituir LittleCMS en el GIMP.

Col·laboradors: Michael Natterer, Øyvind Kolås...

Capes i màscares

Ara el GIMP arriba amb dos grups de modes de fusió: antic (perceptiu, sobretot per a fer que els fitxers XCF antics semblin exactament com abans) i el predeterminat (majoritàriament lineal).

Els nous modes de fusió són:

  • Modes de capa LCH: To, Croma, Color i Lluminositat.

  • Mode Travessa per a grups de capes.

  • Enfosquiment lineal, Llum viva, Llum lineal, Llum puntual, Barreja dura, Exclusió, Combina i Divideix.

També es poden etiquetar capes, camins i canals amb etiquetes de color per a millorar l'organització del projecte. Això serà encara més útil un cop afegim més endavant la selecció multicapa.

Les opcions de composició de les capes ara estan exposades als usuaris, i totes les configuracions relacionades amb la capa estan finalment disponibles al diàleg Atributs de la capa.

A més a més, si sempre necessiteu l'alfa a les vostres capes, podeu activar generació automàtica del canal alfa en obrir les imatges importades. Vegeu EditaPreferènciesImporta la imatge & Exporta la pàgina per a això i per altres polítiques.

Els grups de capes poden tenir màscares a:

Més utilitats de CIE LAB i CIE LCH

Amb el GIMP 2.10, vam introduir diverses funcions que fan ús dels espais de colors de CIE LAB i CIE LCH:

  • Els diàlegs de color ara tenen un selector de color LCH que podeu utilitzar en comptes de HSV. El selector LCH també mostra l'avís fora de gamma.

  • Un nou filtre To-Croma al menú Colors funciona com el To-Saturació, però actua a l'espai de color CIE LCH.

  • Les eines Selecció difusa i Pot de pintura ara poden seleccionar colors pels seus valors en el CIE L, C, i Canals H.

  • Tant la Pipeta com els Punts de mostratge mostren ara a la preferència els valors de píxel a CIE LAB i CIE LCH.

Col·laboradors: Michael Natterer, Elle Stone, Ell...

Eines noves i millorades

Biaix en conjunt

La nova eina Biaix en conjunt (Maj+L) simplifica diverses transformacions, com ara canviar de mida, girar i corregir la perspectiva d'una sola vegada. El disseny es basa en una especificitat funcional escrita pel nostre ex expert d'UX Peter Sikking.

Col·laboradors: Mikael Magnusson, Michael Natterer...

Guerxa

La nova eina Guerxa (W) permet fer transformacions localitzades com fer créixer o canviar píxels amb un pinzell suau i desfer suport. Aquestes eines s'utilitzen habitualment per al retoc en la fotografia de la moda.

La nova eina retira l'antic filtre Transformació per deformació que va ser innovador en el seu moment (i l'anterior filtre Liquify de Photoshop) però feixuc d'utilitzar. L'eina Guerxa també ofereix un mode Goma d'esborrar per a eliminar selectivament els canvis que abans no estaven disponibles al filtre Transformació per deformació.

Col·laboradors: Michael Muré, Michael Natterer, Jonathan Tait...

Esbiaixa amb tiradors

La nova eina Esbiaixa amb tiradors (Maj+L) proporciona un enfocament interessant a l'hora d'aplicar l'escala, la rotació i la correcció en perspectiva, amb nanses col·locades al llenç. Les persones acostumades a editar en superfícies tàctils poden trobar aquesta eina estranyament fàcil d'entendre.

Col·laboradors: Johannes Matschke, Michael Natterer, Ell...

l'eina Barreja esdevé l'eina Degradat i s’edita en el llenç

Hem reanomenat l'eina Barreja per Degradat i hem canviat la drecera predeterminada per G. Però això és poc en comparació amb el que pot fer ara l'eina, que és molt.

La nova eina gairebé desplaça l'antic quadre de diàleg Editor de degradat. Ara podeu crear i eliminar les fases de colors, seleccionar-les i canviar-les, assignar colors a les fases de colors, canviar el degradat i la coloració per segments entre fases de colors i crear-ne de noves a partir dels punts del mig just en el llenç.

Tots els degradats disponibles per defecte ara també es poden modificar. El que vol dir és que quan intenteu canviar un degradat existent d'una carpeta del sistema, el GIMP en crearà una còpia, l'anomenarà Degradat personalitzat i la conservarà per a les sessions. Tret que no editeu un altre degradat del «sistema», en aquest cas esdevindrà el nou degradat personalitzat.

Intentem utilitzar la implementació genèrica d'això, més endavant pels pinzells i altres tipus de recursos.

Col·laboradors: Michael Henning, Michael Natterer, Ell, Øyvind Kolås...

Millors eines de selecció

L'eina Selecció del Primer pla pot finalment fer seleccions de subpíxel en casos complexos com ara pèls de cabell en un fons amb textura. Per tant, hi ha disponibles dos nous mètodes d'emmagatzematge.

Les eines Selecciona per color i Selecció difusa ara tenen totes dues opcions Màscara de dibuix per a mostrar la futura àrea de selecció amb un farciment magenta, i aquesta darrera eina també té una opció Veïnat diagonal per a seleccionar píxels veïns en diagonal.

Per a l'eina Selecció lliure, tanca una selecció poligonal/lliure però no confirma automàticament la selecció. En canvi, podeu retocar les posicions dels nodes (si cal), a continuació premeu Retorn, feu doble clic a la selecció o commuteu a una altra eina per a confirmar la selecció.

l'eina Tisores intel·ligents permet finalment eliminar l'últim segment afegit amb la tecla Retrocés, i ara el GIMP comprova abans de tancar la corba si el primer i últim segments són diferents.

Col·laboradors: Michael Natterer, Jan Rüegg, Daniel Sabo, Ell...

Eines del color

Totes les eines del color s’han tornat a configurar per a convertir-se en filtres basats en GEGL, de manera que podrien utilitzar-se correctament més endavant quan introduïm l'edició no destructiva. Per tant, s'ha suprimit el submenú Color en el menú Eines, i aquests filtres ara ja no estan disponibles en la caixa d'eines.

Col·laboradors: Michael Natterer…

l'eina Text admet CJK i més sistemes d'escriptura

l'eina Text ara admet completament mètodes d'entrada avançats per a CJK i altres idiomes no occidentals. Ara, el text de pre-edició es mostra tal com s'esperava, depenent de la vostra plataforma i mètode d'entrada del motor (IME). També s'han solucionat diversos errors i bloquejos relacionats amb el mètode d'entrada.

Col·laboradors: Jehan Pagès…

Eines experimentals

Dues eines noves estaven incompletes per a incloure-les per defecte al GIMP 2.10, però encara es poden habilitar. Tingueu en compte que són molt experimentals i és probable que es trenquin a causa vostra (fins que el GIMP no es bloquegi). Només les esmentem ja que ens calen col·laboradors perquè les puguin fer disponibles.

L'eina Deformació N-Punts introdueix un tipus de deformació suau i el mínim de rígida possible que es pot esperar dels objectes físics.

l'eina Clonació sense costures té l'objectiu de simplificar les composicions de capes. Normalment, quan enganxeu una imatge en una altra hi ha tot tipus de desajustos: temperatura del color, brillantor, etc. Aquesta nova eina experimental tracta d'adaptar diverses propietats d'una imatge enganxada amb el seu entorn.

Per a activar aquestes eines, primer heu d'habilitar la pàgina Zona de joc del quadre de diàleg Preferències. Feu-ho executant el GIMP amb un commutador --mostra-Zona de joc (per a Windows, potser voldreu ajustar el camí al GIMP en les propietats de la drecera). Després, heu d'anar a EditaPreferènciesZona de joc i activeu les opcions respectives de manera que es mostraran les eines en la caixa d'eines.

Hem de recalcar que només ho heu de fer si teniu molta curiositat, o perquè (esperem) voleu ajudar-nos a arreglar-ho.

Col·laboradors: Marek Dvoroznak, Barak Itkin, Jehan Pagès, Michael Natterer...

Millores de pintura digital

El GIMP 2.10 arriba amb diverses millores sol·licitades pels pintors digitals. Una de les novetats més interessants aquí és l'eina Pinzell MyPaint (Y) que va aparèixer per primera vegada a la forquilla del GIMP-Painter.

L'eina Empastifa va rebre actualitzacions específiques per a pintura. La nova opció Sense efecte d'esborrar impedeix que les eines canvien l'alfa dels píxels. I el color del primer pla es pot barrejar amb píxels tacats, controlat per un nou lliscador de Fluïdesa, on 0 vol dir que no es barreja.

En totes les eines de pintura ara hi ha lliscadors explícits per a la Duresa i la Força, tret de l'eina Pinzell MyPaint que només té el lliscador Duresa.

El més important, el GIMP ara admet la Rotació Especular del llenç per a ajudar els il·lustradors a comprovar les proporcions i la perspectiva.

La nova opció Bloqueja el pinzell per a visualitzar us permet escollir si voleu bloquejar un pinzell a un cert nivell d'ampliació/reducció i a un angle de rotació del llenç. l'opció està disponible per a totes les eines de pintura que utilitzen un pinzell, excepte l'eina Pinzell MyPaint.

El nou diàleg acoblable Pintura especular, habilitat com a base de la imatge, permet utilitzar totes les eines de pintura amb diverses simetries (espill, mandala, mosaic...).

Aquesta nova versió del GIMP també s’ofereix de forma predeterminada amb nous pinzells.

Col·laboradors: Michael Natterer, Alexia Death, Daniel Sabo, shark0r, Jehan Pagès, Ell, Jose Americo Gobbo, Aryeom Han...

Millores en fotografia digital

Alguns dels nous filtres basats en GEGL s’adrecen específicament als fotògrafs: Exposició, Tons foscos i clars, Pas alt, Descomposició de l'ondeta, Projecció panoràmica i altres seran un complement important a la vostra caixa d'eines.

A més a més, el nou filtre Extreure Component simplifica l'extracció d'un canal d'un model de color arbitrari (LAB, LCH, CMYK, etc.) de la capa actualment seleccionada. Si estàveu acostumats a descompondre i recompondre imatges només per a això, ara us serà més fàcil.

A més d'això, ara podeu utilitzar darktable o RawTherapee com a connector del GIMP per a obrir fotografies digitals en brut. Qualsevol versió recent de qualsevol aplicació ho farà.

Un nou filtre de pantalla Avís del clip visualitzarà per tu les zones subexposades i sobreexposades de la fotografia amb colors personalitzables. Per ara, és bàsicament per a fer alguna cosa amb imatges on s’emmagatzemen els colors amb precisió de punt flotant. Us beneficiareu d'això si treballeu amb imatges flotants de 16/32 bits per canal, com ara EXR i TIFF.

Col·laboradors: Michael Natterer, Ell, Thomas Manni, Tobias Ellinghaus, Øyvind Kolås, Jehan Pagès, Alberto Griggio...

Efectes

El GIMP arriba ara amb més de 80 filtres basats en GEGL. Molts són antics efectes GIMP. Això és per què les implementacions basades en GEGL són millors:

  • Podeu aplicar-ho a imatges en mode de precisió del canal de color de 32 bits.

  • Podeu previsualitzar-ho directament al llenç i, si una imatge és més gran que la del visor, el GIMP renderitzarà primer la del visor i després hi haurà un retorn immediat.

  • Podeu utilitzar la vista dividida per a comparar la imatge original amb la versió processada i commutar abans/després ambdós costats horitzontal i vertical.

  • En un futur del GIMP no destructiu, podreu ajustar la configuració d'aquests filtres sense desfer un munt de passos.

Alguns dels filtres basats en GEGL tenen versió OpenCL per a accelerar el maquinari. Això serà útil, si els controladors OpenCL funcionen bé. A més, es poden realitzar moltes operacions multi-fils quan s'utilitza el processador al màxim.

Col·laboradors: Michael Natterer, Øyvind Kolås, Thomas Manni...

Millores d'ús

Tot treballant amb usuaris actius, ens hem tret de sobre uns quants problemes d'ús. Aquí hi ha només alguns d'aquests canvis:

  • Ara, totes les eines de transformació desactiven automàticament la vista de la capa original de manera que podreu veure clarament els ajustaments en la capa de fons.

  • Ara es poden crear fàcilment màscares amb els darrers valors que heu fet servir només prement Maj i fent clic a la previsualització de la capa respectiva.

  • Tots els diàlegs, menys els que són com Escala, ara recorden els darrers valors que vau fer servir a les sessions.

  • Tots els filtres basats en GEGL permeten desar els preestablerts amb nom i automàticament es marquen per a la darrera vegada que els heu utilitzat.

  • Ara podeu triar el color o el patró per a omplir els espais buits després de redimensionar el llenç.

Queda molt per a millorar perquè el GIMP s’adapti més bé als fluxos de treball professionals. Com és habitual, acollim una discussió constructiva i fa poc hem creat una llista de correu per a discutir com millorar els usos del GIMP. Es tracta d'un procés de millora a llarg termini, que pot trigar més temps que els canvis i les funcions localitzades.

Col·laboradors: Michael Natterer, Daniel Sabo, Benoit Touchette, Massimo Valentini, Jehan Pagès...

Suport als formats de fitxers

El GIMP ara és capaç de llegir i escriure fitxers TIFF, PNG, PSD i FITS amb una precisió de fins a 32 bits per canal, si cal.

El connector PSD també admet els modes de fusió travessa, barreja dura, llum puntual, llum viva i llum lineal.

Ara el GIMP també s’ofereix amb suport WebP nadiu, incloses funcions com l'animació, perfils ICC i metadades. Tant la importació com l'exportació són compatibles.

El connector JPEG 2000 es va reescriure per a utilitzar la biblioteca OpenJPEG en lloc de l'obsoleta Jasper.

Finalment, el connector PDF ara admet la importació de fitxers protegits amb contrasenya (cal conèixer la contrasenya) i l'exportació de documents PDF de múltiples pàgines (cada capa serà una pàgina).

Col·laboradors: Michael Natterer, Mukund Sivamaran, Ell, Jehan Pagès, Lionel N, Darshan Kadu...

Visualització de metadades, edició i conservació

El GIMP s'entrega ara amb un connector per a la visualització i l'edició de metadades Exif, XMP, IPTC, GPS i DICOM. Estan disponibles a través del submenú ImatgeMetadades.

El GIMP també conservarà les metadades existents en fitxers TIFF, PNG, JPEG i WebP. Cada connector té opcions respectives quan s’exporta per a activar o desactivar l'exportació de metadades.

A més a més, els usuaris ara poden configurar els valors per defecte per a conservar o no metadades en tots els connectors amb format de fitxer afectats alhora, segons si volen privadesa completa o, en canvi, fan molta fotografia microestoc. Els paràmetres estan disponibles a Importa la imatge & Exporta la pàgina a Preferències.

Col·laboradors: Benoit Touchette, Michael Natterer, Jehan Pagès...

Interacció en el llenç

El GIMP 2.10 surt amb una nova funció que permet que alguns filtres basats en GEGL es puguin renderitzar i controlar en el llenç. Ara per ara, això només s'aplica a tres filtres: Espiral, Supernova i Projecció panoràmica. Però n’hi haurà més en el futur.

Col·laboradors: Michael Natterer, Ell...

Informe d'errors simplificat i recuperació de bloquejos

Necessitem bons informes d'errors perquè el GIMP sigui millor per a vosaltres, de manera que vam introduir una nova funció per a mirar i interceptar els errors i els bloquejos crítics i, a continuació, generar un registre útil d'errors que podeu copiar/enganxar en un informe de problemes.

En les versions de desenvolupament el diàleg es farà sobre tot tipus d'errors (fins i tot menors). Amb els llançaments estables es faran només durant els bloquejos. El comportament predeterminat es pot personalitzar a EditaPreferènciesDepuració.

Tingueu en compte que encara necessitem que proporcioneu context, per exemple què feies quan es va produir un bloqueig. Una descripció pas a pas de com es reprodueix aquest error serà el més útil.

A més a més, en cas de bloqueig, el GIMP ara intentarà fer còpia de seguretat de totes les imatges amb canvis no desats i, a continuació, suggerir de tornar a obrir-les la propera vegada que inicieu l'aplicació.

No podem garantir el 100% d'èxit, però a vegades en tindrà, i això podria rescatar la vostra feina no desada.

Col·laboradors: Jehan Pagès…

Canvis en l'API

Durant aquest cicle de desenvolupament vam desaprofitar una gran quantitat d'API, proporcionant una capa de compatibilitat per als desenvolupadors del tercer grup que escriuen scripts i connectors.

Per a obtenir la llista completa dels canvis en PDB, vegeu la wiki. Aquesta pàgina ChangeLog també inclou una llista detallada de tots els altres canvis en el 2.10.

Full de ruta i el que vindrà

Mantenim un full de ruta per al desenvolupament del GIMP que descriu l'ordre de funcions per a implementar en funció de les prioritats.

La propera gran actualització serà la v3.0 que comptarà amb port GTK + 3 i molts canvis interns. Per als usuaris, això significarà principalment: interfície d'usuari actualitzada, millor suport per a tauletes gràfiques, millor suport a les pantalles HiDPI, millor suport per a Wayland al Linux.

També estem obrint la sèrie 2.10.x per a obtenir noves funcions. Això vol dir que no haureu d'esperar més millores interessants durant anys: qualsevol funció nova pot portar-se a una versió 2.10.x sempre que el seu codi no sigui massa invasiu i en dificulti el manteniment.

Totes les novetats del 2.10.x també formaran part en el 3.0.