Apèndix B. Informa errors i sol·licita millores

Sumari

1. Assegureu-vos que és un error
2. Enviament d'informes d'error

És trist dir-ho, cap versió del GIMP no ha estat absolutament perfecta encara. Més trist encara, probablement cap versió no ho serà mai. Malgrat tots els esforços per a fer que tot funcioni, un programa tan complicat com el GIMP està destinat a espatllar-se de tant en tant o fins i tot penjar-se.

Però el fet que els errors són inevitables no significa que s'acceptin passivament. Si trobeu un error en el GIMP, als desenvolupadors els agradaria conèixer-lo perquè almenys puguin intentar arreglar-lo.

Suposem, doncs, que heu trobat un error, o almenys us ho penseu: intenteu fer alguna cosa i el resultat no és el que espereu. Què heu de fer? Com heu d'informar de l'error?

[Suggeriment] Suggeriment

El procediment per a fer una sol·licitud de millora (enhancement request), és a dir, per a demanar als desenvolupadors que afegeixen una característica que falta, és el mateix que el procediment per a informar d'un error.

Igual que molts altres projectes de programari lliure, el GIMP usa un mecanisme per a informar d'errors denominat GitLab. És un sistema molt potent basat en el web, capaç de gestionar milers d'informes d'errors sense perdre'ls la pista. De fet, el GIMP comparteix la seva base de dades GitLab amb el projecte GNOME sencer.

1. Assegureu-vos que és un error

El primer que hauríeu de fer, abans d'informar d'un error, és fer l'esforç de verificar que el que realment veieu sigui un error. És difícil donar un mètode que s'adapti a totes les situacions, però llegir la documentació és útil i discutir l'IRC o debatre al Discourse també pot ser profitós. Si veieu un bloqueig, enfront d'un simple mal comportament, la possibilitat que sigui un error veritable és prou alta: els programes ben escrits estan dissenyats per a no bloquejar-se en cap circumstància. En tot cas, si heu fet un esforç conscient per a decidir si realment és un error i al final encara no n'esteu segur, llavors tireu endavant i informeu de l'error: el pitjor que pot passar és que l'equip de desenvolupament perdi una mica de temps.

[Nota] Nota

En realitat hi ha unes poques coses que se sap que provoquen que el GIMP es bloquegi però han resultat massa incòmodes perquè valgui la pena arreglar-les. Una és demanar al GIMP que faci una cosa que requereixi una quantitat immensa de memòria, com ara crear una imatge amb un milió de píxels en un costat.

També us hauríeu d'assegurar que feu servir una versió actualitzada del GIMP: informar d'errors que ja s'han arreglat és una pèrdua de temps per a tothom. El (GIMP 1 ja no es manté, així que si el feu servir i hi trobeu errors, podeu actualitzar al GIMP 2 o conviure amb els errors). En particular, si feu servir una versió de desenvolupament del GIMP, assegureu-vos que podeu veure l'error en l'última versió abans de presentar l'informe.

Si després de la deguda consideració encara penseu que teniu un informe d'un error legítim o una sol·licitud de millora, el pas següent és anar a la pàgina de problemes del GIMP (https://gitlab.gnome.org/GNOME/gimp/issues/), i intentar veure si algú ja ha informat de l'error.

1.1. Troba un error específic

Introduïu alguns termes de cerca (separats per espais), per exemple.

filter crash

la caixa de text «Search or filter results.....» (cerca o filtra els resultats) i premeu Retorn. Per defecte, només veieu informes oberts; podeu canviar-ho fent clic a «All» (Tot) situat al damunt del camp de cerca.

El resultat és o bé una llista d'informes d'error no gaire llarga o un missatge dient «Sorry, your filter produced no results» (Disculpeu, el filtre no ha trobat resultats). Si no trobeu un informe d'errors, pot ser que valgui la pena intentar una altra cerca amb termes diferents. Si malgrat els vostres esforços, presenteu un informe d'error i acaba resolent-se com a «Duplicat», no us amoïneu: li ha passat més d'un cop a l'autor d'aquesta documentació.