4.11. Descompunere Wavelet

4.11.1. Prezentare generală

[Notă] Notă

Explicațiile sunt inspirate în mare parte din ghidurile lui Pat David https://patdavid.net/2011/12/getting-around-in-gimp-skin-retouching.html și https://patdavid.net/2014/07/wavelet-decompose-again.html.

Fig. 17.49. Exemplu pentru filtrul Descompunere Wavelet

Exemplu pentru filtrul „Descompunere Wavelet”

Imagine originală

Exemplu pentru filtrul „Descompunere Wavelet”

Descompunerea Wavelet aplicată. Numai scalarea 2 este făcută vizibilă în grupul de straturi.

Exemplu pentru filtrul „Descompunere Wavelet”

Acest filtru descompune stratul activ sau selecția în mai multe straturi, numite scări, fiecare dintre ele conținând un set particular de detalii. Cele mai fine detalii sunt în primele straturi și devin mai mari până când ajungeți la ultimul, de la bază. Acest strat este numit rezidual și conține ce a rămas după toate straturile cu detalii au fost eliminate; reprezintă contrastul și culorile globale ale imaginii.

Fiecare dintre straturile de scalare sunt stabilite să se combine folosind modul de strat Grain Merge. Aceasta înseamnă că pixelii care au o valoare de 50% nu vor afecta rezultatul final. Așadar desenarea unei scalări wavelet cu gri neutru (R:50% G:50% B:50%) va șterge detaliile.

Descompunere-wavelet este un filtru minunat pentru netezirea pielii și eliminarea ridurilor și a punctelor din fotografiile dumneavoastră. Poate fi folosit de asemenea pentru a face fotografiile mai clare, a îmbunătăți contrastul și a elimina petele, culorile, tonurile. Toate acestea sunt explicate în ghidurile menționate mai sus.

4.11.2. Activating the Filter

This filter is found in the main menu under FiltersEnhanceWavelet decompose.

4.11.3. Opțiuni

Fig. 17.50. Opțiuni Descompunere

Opțiuni „Descompunere”

Scalări: Numărul de scalări implicite este 5. Puteți să-l măriți pentru a crește detaliul scalării.

Creează un grup de straturi pentru a stoca decompoziția: grupurile de straturi sunt abordate în Secțiune 5, „Grupuri de straturi”.

Adaugă o mască de strat pentru fiecare strat de scalare: măștile de strat sunt abordate în Secțiune 2.1.4, „Măști strat”.