4.10. Filtru NL

4.10.1. Prezentare generală

Fig. 17.47. Exemplu pentru filtrul NL

Exemplu pentru filtrul NL

Imagine originală

Exemplu pentru filtrul NL

Filtru NL aplicat


NL înseamnă ne liniar . Derivat din programul Unixpnmnlfilt, combină funcții de netezire, scoatere pete și creșterea contrastului. Acesta funcționează pe întregul strat, nu doar pe selecție.

This is something of a swiss army knife filter. It has 3 distinct operating modes. In all of the modes each pixel in the image is examined and processed according to it and its surrounding pixels values. Rather than using 9 pixels in a 3×3 block, it uses a hexagonal block whose size can be set with the Radius option.

4.10.2. Activating the Filter

This filter is found in the main menu under FiltersEnhanceNL Filter….

The filter does not work if the active layer has an alpha channel. Then the menu entry is disabled.

4.10.3. Opțiuni

Fig. 17.48. Opțiuni Filtru NL

Opțiuni „Filtru NL”

Previzualizare

Când este bifată, rezultatele setării parametrilor sunt afișate interactiv în previzualizare.

Filtru

The Operating Mode is described below.

Alfa

Controlează valoarea filtrului de aplicat. Intervalul valid este 0.00-1.00. Semnificația exactă a acestei valori depinde de modul de operare selectat. Rețineți că acest parametru este corelat, dar nu la fel ca parametrul Alfa utilizat în programul pnmnlfilt.

Rază

Controls the size of the effective sampling region around each pixel. The range of this value is 0.33-1.00, where 0.33 means just the pixel itself (and thus the filter will have no effect), and 1.00 means all pixels in the 3×3 grid are sampled.

4.10.4. Moduri de operare

Acest filtru poate efectua mai multe funcții distincte:

Media ajustată la alfa înseamnă

Valoarea pixelului Central va fi înlocuită de media celor 7 valori hexagonale, dar cele 7 valori sunt sortate după mărime, iar părțile de sus și de jos ale lui Alfa dintre cele 7 sunt excluse de la medie. Acest lucru implică faptul că o valoare Alfa de 0,0 oferă același tip de ieșire ca o convoluție normală (de exemplu, în medie sau de netezire filtru), în cazul în care raza va determina puterea filtrului. O bună valoare pentru a porni pentru o filtrare subtilă este Alfa = 0,0, Raza = 0,55. Pentru un efect mai accentuat, încercați Alfa = 0,0 și Raza = 1,0.

O valoare Alfa de 1,0 va determina valoarea mediană a celor 7 puncte din hexagon pentru a fi utilizată spre a înlocui valoarea pentru pixelul din centru. Acest tip de filtru este bun pentru eliminarea pop sau a unui singur pixel de zgomot de la o imagine, fără răspândirea de zgomot sau cerneală pe caracteristici pe imagine. Utilizarea judicioasă a parametuluiRază va regla fin nivelul de filtrare.

Valorile intermediare ale Alfa dau efecte undeva între netezire și reducerea zgomotului "pop". Pentru filtrare mai subtilă încercați să începeți cu valorile Alfa = 0,8, Rază = 0,6. Pentru un efect mai puternic încercați Alfa = 1,0, Raza = 1,0.

Estimare optimă

Acest tip de filtru aplică un filtru de netezire adaptiv peste imagine. Pentru fiecare pixel, variația valorilor hexagonale înconjurătoare este calculată, iar cantitatea de netezire se face invers proporțională cu aceasta. Ideea este că, dacă variația este mică, atunci este din cauza zgomotului în imagine, în timp ce în cazul în care varianța este mare, este din cauze dorite pentru caracteristicile imaginii. Ca de obicei, parametrul rază controlează raza efectivă, dar este, probabil, recomandabil să mențină raza între 0,8 și 1,0 pentru un calculul de variație semnificative. Parametrul alfa setează pragul de zgomot, peste care se va face mai puțină netezire. Aceasta înseamnă că valorile mici pentru alfa vor da cel mai subtil efect de filtrare, în timp ce valorile mari vor avea tendința de a netezi toate părțile imaginii. Ai putea începe cu valori pentru Alfa = 0,2, raza = 1,0, și încercați creșterea sau scăderea parametrului Alfa pentru a obține efectul dorit. Acest tip de filtru este recomandat pentru filtrarea zgomotului de tremurare în imagini atât bitmap și cât și color.

Accesoriu Margine

Acesta este tipul de filtru este opusul filtrului de netezire. Îmbunătățește marginile. Parametrul Alfa controlează valoarea accesoriului Margine, de la subtil (0,1) la flagrant (0,9). Parametrul Rază controlează raza efectivă ca peste tot, dar valorile utile sunt între 0,5 și 0,9. Încercați să începeți cu valori de Alfa = 0,3, Raza = 0,8.

4.10.4.1. Utilizare combinată

Diferitele moduri de operare pot fi utilizate unul după altul pentru a obține rezultatul dorit. De exemplu, pentru a transforma o imagine monocromă într-o imagine în tonuri de gri, puteți încerca una sau două treceri ale filtrului de netezire, urmat de o trecere a filtrului optim de estimare, apoi de o îmbunătățire a muchiei subtile. Rețineți că utilizarea accesoriului Edge poate fi utilă doar după unul dintre filtrele neliniare (filtru de estimare medie sau optimă), deoarece accesoriul Edge este opusul direct al netezirii.

Pentru reducerea cantității de zgomot de culoare în imagini (de exemplu, de trecere fișiere .gif înapoi în fișiere de 24 de biți) ai putea încerca filtrul de estimare optimă (Alfa = 0,2, Raza = 1,0), o trecere prin filtrul median ( Alfa = 1,0, Raza = 0,55), și, eventual, o trecere prin filtru de accesoriu Edge. Mai multe treceri prin filtru de estimare optimă cu scăderea valorii pentru Alfasunt mai eficiente decât o singură trecere cu o valoare mare pentru Alfa. Ca de obicei, există un compromis între eficiența de filtrare și pierderea de detalii. Experimentarea este încurajată.