Het “dialoogvenster Welkomstvenster” wordt weergegeven bij het opstarten van GIMP, tenzij u het heeft uitgeschakeld. Na het bijwerken naar een nieuwere versie, zal het eerst de pagina Welkom weergeven. Na die eerste keer zal het beginnen met de geopende pagina Aanmaken. Dat stelt u in staat snel door te gaan met waar u eerder aan werkte.
Het dialoogvenster Welkomstvenster bestaat uit vijf pagina's, waartussen u kunt schakelen, door te klikken op hun naam aan de bovenkant van het dialoogvenster. De meest belangrijke zijn Personaliseren, dat u in staat stelt snel enkele instellingen aan te passen; en Aanmaken, om te selecteren welke afbeeldingen u wilt openen bij het opstarten van GIMP.
De volgende pagina's maken deel uit van het dialoogvenster.
Dit is de eerste pagina die wordt weergegeven wanneer u uw versie van GIMP hebt bijgewerkt. Het geeft de exacte versie weer die u zojuist hebt geïnstalleerd.
Daaronder staan belangrijke links naar de hoofdwebsite van GIMP, handleidingen, documentatie, hoe bij te dragen, en het geven van donaties om de ontwikkeling van GIMP te ondersteunen.
De pagina Personaliseren geeft u snelle toegang tot een selectie van instellingen die u nuttig zou kunnen vinden om uw persoonlijke voorkeuren aan te passen. Al deze instellingen zijn ook toegankelijk vanuit het dialoogvenster Voorkeuren.
Deze instellingen zijn opgedeeld in verschillende groepen, die hieronder zullen worden uitgelegd. De instellingen in de eerste drie groepen hebben onmiddellijk effect, wat u in staat stelt voorbeelden van de wijzigingen te bekijken.
De instellingen hier stellen u in staat de kleuren en pictogrammen, die worden gebruikt in GIMP, aan uw wensen aan te passen. Bekijk ook de instellingen Thema en Pictogramthema in het dialoogvenster Voorkeuren.
Dit geeft u de mogelijkheid te kiezen welk kleurenschema te gebruiken voor het huidige thema in de interface van GIMP. Uw eigen thema's zijn een keuze tussen Lichte kleuren, Middengrijs en Donkere kleuren.
Dit geeft u de mogelijkheid te kiezen welk pictogramthema te gebruiken voor het huidige thema in de interface van GIMP. Standaard is er een keuze tussen Standaard en Legacy. De pictogrammen van Legacy zijn er om redenen van achterwaartse compatibiliteit. Zij zijn over het algemeen niet bijzonder geschikt voor schermen met hogere resoluties en zijn alleen beschikbaar in een gekleurde variant.
Als u aangepaste thema's hebt geïnstalleerd, zullen zij ook in deze lijst verschijnen.
Dat geeft u de mogelijkheid te kiezen of u een voorkeur hebt voor de symbolische variant van het pictogramthema (indien beschikbaar). De symbolische versie is een platte variant in grijswaarden, waar de niet-symbolische variant gekleurde iconen heeft.
Onthoud dat deze instelling alleen effect zal hebben als het pictogramthema een symbolische variant ondersteunt.
Deze groep stelt u in staat de grootte van de pictogrammen aan te passen.
Gewoonlijk stelt elk pictogramthema de grootte van de pictogrammen in. Door dit in te schakelen kunt u de door het pictogramthema ingestelde grootte overschrijven en het aanpassen met de instelling hieronder.
Deze schuifbalk stelt u in staat de grootte van de pictogrammen in verscheidene stappen in te stellen tussen klein en enorm.
Dit stelt u in staat de grootte van de lettertypen aan te passen.
Deze schuifbalk stelt u in staat de grootte van de in de interface van GIMP gebruikte lettertypen aan te passen, tussen 50% en 200%, waar 100% de door het thema ingestelde standaard grootte is.
Deze keuzelijst stelt u in staat de te gebruiken taal voor de gebruikersinterface in GIMP in te stellen. Onthoud dat deze wijziging alleen effect zal hebben na het opnieuw starten van GIMP.
Deze aanvullende instellingen stellen u in staat enkele niet gerelateerde voorkeuren aan te passen.
Indien ingeschakeld zullen de titelbalk en het menu samen in een balk worden weergegeven. Dit kan nuttig zijn om enige verticale ruimte op uw scherm te besparen. Dit vereist opnieuw opstarten voordat het effect heeft.
Bekijk ook voorkeuren voor Afbeeldingsvensters.
Dit vereist een werkende internetverbinding. Indien ingeschakeld zal GIMP regelmatig zijn website controleren om te zien of er een nieuwe versie beschikbaar is. Als die er is zult u worden gewaarschuwd, en kunt u beslissen of u wilt bijwerken of niet. Er wordt geen persoonlijke informatie gedeeld met onze website.
Bekijk ook de voorkeuren Systeembronnen, Netwerktoegang.
Standaard worden gereedschappen in de gereedschapskist gegroepeerd om ruimte te besparen. Een ander gereedschap in een groep kan worden geselecteerd door over een groep heen te gaan of er lang op te klikken. Wanneer u er de voorkeur aan geeft alle gereedschappen direct beschikbaar te hebben, in plaats van in groepen, kunt u deze instelling hier uitschakelen.
Bekijk ook de voorkeuren Gereedschapskist.
De pagina Bijdragen heeft hulpvolle links als u problemen wilt rapporteren, wilt helpen bij het verbeteren van de code voor GIMP, de interface van GIMP wilt vertalen, of als u geld wilt doneren om te helpen bij de ontwikkeling van GIMP.
De pagina Aanmaken stelt u in staat snel een of meer van uw laatst gebruikte afbeeldingen te openen, om door te gaan waar u gestopt bent.
Vanaf deze pagina kunt u ook ervoor kiezen om een nieuwe afbeelding te
, of het bestandsdialoogvenster om te zoeken naar een andere afbeelding.Als u alleen een van uw recent gebruikte afbeeldingen wilt openen, kunt u dubbelklikken op de afbeelding in de lijst. Openen van meerdere afbeeldingen: selecteer, die welke u wilt, in de lijst en klik dan op de knop
onder de lijst.Aan de onderzijde van deze pagina zult u de instelling Bij opstarten weergeven zien staan. Standaard wordt deze pagina weergegeven, elke keer als u GIMP opstart. U kunt dat uitschakelen door deze optie uit te schakelen. Daarna kunt u het altijd weer inschakelen door dit dialoogvenster te openen vanuit het menu Help en te gaan naar de pagina Aanmaken.
Deze pagina geeft een lijst weer met de meest belangrijke wijzigingen in de laatste versie van GIMP.
De wijzigingen hebben een pictogram van een driehoek ervoor, waarop kan worden geklikt om te bekijken waar deze wijzigingen zijn te vinden. Klikken op de driehoek begint een korte animatie, die de locaties in de interface accentueert, die zijn gerelateerd aan de wijziging.