6.2. Systeembronnen

Afbeelding 15.69. Voorkeuren Systeembronnen

Voorkeuren Systeembronnen

Deze pagina laat u de hoeveelheid systeemgeheugen aanpassen die voor de verschillende doelen is toegewezen. Het stelt u ook in staat de grootte in te stellen voor de miniatuurbestanden die GIMP produceert.

6.2.1. Opties

Systeembelasting

Minimaal aantal opgeslagen bewerkingen

GIMP stelt u in staat de meeste acties ongedaan te maken door een Geschiedenis Ongedaan maken te onderhouden voor elke afbeelding, waarvoor een bepaalde hoeveelheid geheugen wordt toegewezen. Ongeacht het gebruikte geheugen staat GIMP echter altijd toe dat een minimaal aantal van de meest recente acties ongedaan kan worden gemaakt: dat is het hier gespecificeerde aantal. Bekijk Paragraaf 3, “Ongedaan maken” voor meer informatie over het mechanisme Ongedaan maken van GIMP.

Maximaal geheugen per afbeelding

Dit is de hoeveelheid van toegewezen geheugen voor ongedaan maken voor elke afbeelding. Als de grootte van de Geschiedenis Ongedaan maken hier overheen gaat, worden de oudste punten verwijderd, tenzij dit zou resulteren in de aanwezigheid van minder punten dan het hierboven gespecificeerde minimale aantal.

Omvang cache geheugen

Dit is de hoeveelheid systeem-RAM die is toegewezen voor gegevens van afbeeldingen in GIMP. Als GIMP meer geheugen nodig heeft dan dit, begint het naar schijf te wisselen, wat in sommige omstandigheden kan leiden tot een dramatische vertraging. U krijgt de gelegenheid om dit getal in te stellen als u GIMP installeert, maar u kunt het hier wijzigen. Bekijk Hoe uw Omvang cache-geheugen in te stellen voor meer informatie.

Maximale omvang nieuwe afbeelding

Dit is geen harde beperking: als u probeert om een nieuwe afbeelding te maken die groter is dan de gespecificeerde grootte, wordt u gevraagd te bevestigen of u dat echt wilt doen. Dat is om te voorkomen dat u per ongeluk afbeeldingen maakt die veel groter zijn dan u bedoelt, wat kan leiden tot het crashen van GIMP of ervoor kan zorgen dat het heeeeeeeeeeeellllllllllllllllllllll langzaammmmmmmmmmmmmmm wordt.

Compressieratio wisselgeheugen

Dit stelt de methode voor comprimeren in voor de gegevens van tegels die worden opgeslagen in het wisselgeheugen. Comprimeren kan zowel de grootte van het wisselgeheugen verkleinen als de snelheid ervan verhogen, door in- en uitvoer te minimaliseren. Waarden zijn Snelste (de standaard), Gebalanceerd en Beste compressie, of Geen om comprimeren helemaal uit te zetten.

Aantal te gebruiken threads

Multi-threading maakt het mogelijk gebruik te maken van meerdere bronnen voor de verwerking. Niet alle mogelijkheden maken daar op dit moment gebruik van. Een punt van interesse is dat multi-threading gebeurt door verwerking van GEGL, maar ook in de bron van GIMP zelf, bijvoorbeeld om tekenen af te scheiden van weergeven.

Netwerktoegang

Controleren op nieuwe versie

Als deze optie is ingeschakeld zal GIMP regelmatig bij het opstarten controleren of een nieuwe versie beschikbaar is. Als die er is zult u een waarschuwing krijgen dat u bij kunt werken. Onthoud dat deze optie vereist dat u een internetverbinding heeft en dat GIMP toegang heeft tot het internet.

Miniaturen

Grootte van miniaturen

Deze opties stellen u in staat de grootte van miniaturen in te stellen, weergegeven in het dialoogvenster Bestand openen (en ook opgeslagen voor mogelijk gebruik door andere programma's). De opties zijn Geen miniaturen, Normaal (128x128) en Groot (256x256).

Maximale omvang miniatuurbestanden

Als een afbeeldingsbestand groter is dan de gespecificeerde maximale grootte, zal GIMP er geen miniatuur voor genereren. Deze opties maken het voor u mogelijk te voorkomen dat miniaturen worden gemaakt van extreem grote afbeeldingsbestanden die GIMP vertragen tot kruipen.

Documentgeschiedenis

Houd lijst bij met recent geopende bestanden

Indien geselecteerd worden bestanden, die u hebt geopend, opgeslagen in de Documentgeschiedenis. U krijgt toegang tot de lijst met bestanden met het dialoogvenster Documentgeschiedenis in het hoofdmenu: BestandOnlangs geopendDocumentgeschiedenis.

6.2.2. Het cache-geheugen instellen

Dit gedeelte behandelt de instelling Omvang cache-geheugen onder Systeembronnen.

Gedurende het verwerken van gegevens en het bewerken van afbeelding, heeft GIMP behoefte aan veel meer hoofdgeheugen. Hoe meer beschikbaar is, hoe beter het is. GIMP gebruikt de beschikbare bronnen van het geheugen van het besturingssysteem zo effectief mogelijk, streeft ernaar het werk aan de afbeeldingen zo snel en comfortabel mogelijk te houden voor de gebruiker. Dat gegevensgeheugen, gedurende de behandeling, is georganiseerd in gebufferde blokken met grafische gegevens, die zouden kunnen bestaan in twee verschillende vormen van gegevensgeheugen: in het langzame en niet te verwijderen schijfgeheugen of in het snelle belangrijke RAM-geheugen. GIMP gebruikt bij voorkeur het RAM, en als dit geheugen tekort schiet, gebruikt het de harde schijf voor de resterende gegevens. Naar de stukken gegevens wordt in het algemeen verwezen als naar "tegels" en het gehele systeem wordt de "tegelcache" genoemd.

Een lage waarde voor de tegelcache betekent dat GIMP gegevens heel snel naar de harde schijf verstuurt, en niet echt gebruik maakt van het beschikbare RAM, en de schijven aan het werk zet zonder dat daar echt een reden voor is. Een te hoge waarde voor de tegelcache, en andere toepassingen krijgen te maken met minder systeembronnen, wat hen forceert om wisselgeheugen te gebruiken, wat er ook voor zorgt dat de schijven te hard werken; sommige ervan zouden zelfs kunnen vastlopen of in storingen vallen door een gebrek aan RAM.

Hoe kiest u een getal voor de omvang van de tegelcache? Hier zijn enkele tips om u te helpen te bepalen welke waarde te gebruiken, als ook een paar trucs:

  • De gemakkelijkste methode is om dit helemaal te vergeten en hopen dat de standaard instelling werkt. Dit was een gebruikelijke methode toen computers nog weinig RAM hadden en de meeste mensen eenvoudigweg probeerden kleine afbeeldingen te maken met GIMP, terwijl tegelijkertijd nog een of twee andere toepassingen werden uitgevoerd. Als u iets gemakkelijks wilt en GIMP alleen gebruikt om schermafdrukken en logo's te maken, is dit waarschijnlijk de beste oplossing.

  • Als u een moderne computer hebt met voldoende geheugen, zal het instellen van de tegelcache op ongeveer de helft van uw RAM waarschijnlijk goede prestaties voor GIMP leveren in de meeste situaties, zonder andere toepassing tekort te doen. Waarschijnlijk zou zelfs 3/4 van uw RAM prima zijn.

  • Verander het getal en zie wat er gebeurt. Kijk bij de systeem-eigenschappen van uw computer hoeveel RAM geheugen u hebt en denk om te beginnen in veelvouden van 10% van het totaal. (De hoeveelheid wordt tegenwoordig geteld in gigabytes of gibibytes.)

  • Probeer een aannemelijke waarde te berekenen. Dan weet u in elk geval waar u het over hebt.

Laten we ervan uitgaan dat u een voorkeur hebt voor de laatste optie en een goede waarde wilt hebben om mee te beginnen. Als eerste moet u wat gegevens verzamelen over uw computer. Die gegevens zijn de hoeveelheid geïnstalleerd RAM in uw systeem, het beschikbare wisselgeheugen van het besturingssysteem en een algemeen idee van de snelheid van de schijven die het wisselgeheugen voor het besturingssysteem opslaan en de map die wordt gebruikt voor het wisselgeheugen van GIMP. U hoeft geen testen uit te voeren op de schijven, noch de RPM voor de schijven te controleren, het gaat erom te zien welke duidelijk sneller of langzamer is, of dat ze allemaal soortgelijk zijn. U kunt de map voor het wisselgeheugen voor GIMP wijzigen op de pagina Mappen van het dialoogvenster Voorkeuren.

Het volgende ding om te doen is te bekijken hoeveel bronnen u nodig hebt voor andere toepassingen, die u gelijktijdig wilt uitvoeren met GIMP. Start dus al uw programma's en doe er wat werk mee, behalve GIMP natuurlijk, en controleer het gebruik. U kunt toepassingen gebruiken zoals free of top, afhankelijk van welk besturingssysteem en welke omgeving u gebruikt. De getallen die u wilt zijn het overgebleven geheugen, inclusief de bestandscache. Moderne Unix houdt een klein gebied vrij, om in staat te zijn grote bestands- en buffercaches te onderhouden. Linux's opdracht free doet de berekeningen voor u: controleer de kolom die zegt free, en de regel -/+ buffers/cache. Noteer ook het vrije wisselgeheugen.

Nu is het tijd voor beslissingen en een beetje eenvoudige wiskunde. In de basis is het concept om te beslissen of u alle tegelcache in RAM wilt plaatsen of in RAM plus wisselgeheugen van het besturingssysteem:

  1. Wijzigt u veel van toepassing? Of werkt u lange tijd in GIMP? Als u veel tijd steekt in GIMP, kunt u vrije RAM plus zoveel vrij wisselgeheugen als beschikbaar is overwegen; zo niet, moet u door de volgende stappen. (Als u zich niet zeker voelt hierbij, controleer de volgende stappen.) Als u er zeker van bent dat u elke paar minuten wisselt van toepassing, tel dan alleen het vrije RAM en ga naar de uiteindelijke beslissing; niets meer te controleren.

  2. Leeft het wisselgeheugen van het besturingssysteem op dezelfde fysieke schijf als het wisselgeheugen van GIMP? Als dat zo is, tel RAM en wisselgeheugen bij elkaar op. Ga anders naar de volgende stap.

  3. Is de schijf met het wisselgeheugen van het besturingssysteem sneller of van dezelfde snelheid als de schijf waarop het wisselgeheugen van GIMP staat? Indien langzamer, neem alleen het vrije RAM; indien sneller of soortgelijk, tel vrije RAM en wisselgeheugen bij elkaar op.

  4. U heeft nu een getal, of dat nu alleen het vrije RAM is of de vrije RAM plus het vrije wisselgeheugen van het besturingssysteem. Maak het iets kleiner, om aan de veilige kant te blijven en dat is de tegelcache die u als een goed startpunt zou kunnen gebruiken.

Zoals u ziet gaat het allemaal om het controleren van de vrije bronnen en beslissen of het wisselgeheugen van het besturingssysteem het waard is om te gebruiken of dat het meer voor problemen zal zorgen dan dat het helpt.

Er zijn echter enkele redenen waarom u deze waarde aan zou willen passen. De basis daarvoor zijn wijzigingen in het patroon van het gebruiken van uw computer, of het wijzigen van de hardware. Dat zou kunnen betekenen dat uw aannames over hoe u uw computer gebruikt, of de snelheid ervan, niet langer geldig zijn. Dat zou een herevaluatie vereisen van de vorige stappen, die u naar een soortgelijke waarde kunnen brengen of een compleet nieuwe waarde.

Een andere reden om de waarde te wijzigen is omdat het lijkt alsof GIMP te langzaam wordt uitgevoerd, terwijl het wijzigen naar andere toepassingen snel is: dit betekent dat GIMP meer geheugen zou kunnen gebruiken zonder de andere toepassingen te belasten. Aan de andere kant, als u meer klachten krijgt van andere toepassingen over niet voldoende geheugen, dan zou u er voordeel van kunnen hebben om GIMP er niet zoveel van te laten opslurpen.

Als u besluit om alleen RAM te gebruiken en GIMP wordt langzaam uitgevoerd, zou u kunnen proberen de waarde iets te verhogen, maar nooit om ook al het vrije wisselgeheugen te gebruiken. Als het tegenovergestelde het geval is, gebruiken van zowel RAM als wisselgeheugen, en u hebt problemen met gebrek aan bronnen, dan zou u de voor GIMP beschikbare hoeveelheid RAM kunnen verkleinen.

Een andere truc is om de map Wisselgeheugen op een hele snelle schijf te plaatsen, of op een andere schijf dan die waar de meeste van uw bestanden zijn geplaatst. Spreiden van het bestand voor het wisselgeheugen van het besturingssysteem over meerdere schijven is ook een goede manier om, in het algemeen, dingen wat te versnellen. En natuurlijk, u zou misschien meer RAM moeten kopen of moeten stoppen met veel programma's tegelijkertijd te gebruiken: u kunt niet verwachten een poster te bewerken op een computer met 16MB en dan toch nog snel te zijn.

U kunt ook controleren welke vereisten voor geheugen uw afbeeldingen hebben. Hoe groter de afbeeldingen, en het aantal Ongedaan maken, hoe meer bronnen u nodig hebt. Dit is een andere manier om een getal te kiezen, maar die is alleen goed als u altijd werkt met hetzelfde soort afbeeldingen, en de echte vereisten dus niet teveel variëren. Het is ook nuttig om te weten of u meer RAM en/of schijfruimte nodig hebt.