Dialogul „gradient” oferă o paletă de gradienți care este utilizată pentru a selecta un gradient — un set de culori aranjate într-o scală liniară — pentru a fi utilizate cuInstrumentul gradient și numeroase alte operațiuni. De asemenea, vă oferă acces la mai multe funcții pentru manevrarea gradienților. Puteți selecta un gradient făcând clic pe el în listă: acesta va fi apoi afișat în zona de instrumente perie/model/gradient. Câteva zeci de degradeuri reușite vin pre-instalate cu GIMP. Puteți crea mai multe folosind Editorul Gradient Informații generale despre degradeuri și modul în care acestea sunt utilizate în GIMP pot fi găsite în secțiunea Gradienți.
Primele cinci degradeuri sunt deosebite: reproduc degradeul dintre culorile din prim-plan și fundal ale uneltelor în diferite moduri.
FG la BG (Hardedge): numai alb-negru, cu o limită ascuțită.
FG to BG (HSV clock-wise/counter-clockwise Hue): all hues in the color wheel between the Foreground and the background color, clockwise or counter-clockwise.
FG la BG (RGB): gradient implicit, între prim-plan și culorile de fundal ale cutiei de instrumente, în modul RGB.
FG spre transparent: foloseste doar o culoare (culoarea prim-plan) de la opacitate completă pentru a completa transparența. Acest gradient este foarte util atunci când lucrați cu colaje ușor amestecate sau efecte de ceață.
Acest dialog este un dialog andocabil; a se vedea secţiunea Secțiune 2.3, „Dialoguri și andocare” pentru ajutor privind manevrarea.
Puteți să îl accesați:
from the main menu:
→ → ;from the Tab menu in any dockable dialog by clicking the tab menu button and selecting → ,
from the Toolbox, by clicking on the current gradient in the Brush/Pattern/Gradient area (if you have checked the „Show active brush, pattern and gradient” option in the toolbox preferences).
Din imagine utilizând comanda rapidă Ctrl+G.
In the detached windows which exists only if at least one dialog remains open. In this case, you can raise the „Gradients” dialog from the main menu: → .
menu, there is a list ofOperația cea mai de bază, și cel mai frecvent folosită este pur și simplu să faceți clic pe unul dintre degradeuri în lista de derulantă, în scopul de a face degradeul curent pentru GIMP, care va fi apoi utilizat de orice operațiune care implică un degrade.
Dacă faceți dublu clic pe un degrade, deschideți editorul gradient unde se va putea edita numele. Rețineți, totuși, că vă sunt permise schimbări de nume de degradeuri doar pentru cele pe care le-ați creat, nu și pentru cele care vin pre-instalate cu GIMP. Dacă încercați să redenumiți un gradient pre-instalat, va fi posibilă editarea numelui, dar de îndată ce ați dat enter sau faceți clic în altă parte, numele va reveni la valoarea sa originală. Este o regulă generală că nu puteți modifica resursele pe care GIMP le pre-instalează: perii, modele, degradeuri, etc; doar pe cele pe care le creezi tu însuți.
În meniul tab, puteți alege între
și . În modul grilă, degradeurile sunt prevăzute într-o matrice dreptunghiulară. Ele arata destul de agresiv atunci când sunt vizualizate în acest fel, și nu este foarte ușor să alegeți ce doriți, din cauza interferenței vizuale cu cele vecine. În modul listă, implicit mai utilizabil, degradeurile sunt aliniate vertical, cu fiecare rând care indică numele său.În meniul tab, opțiunea Previzualizare mărime vă permite să adaptați dimensiunea previzualizărilor degrade pe gustul dvs.
The button bar at the bottom offers the following functionality:
Acest buton activeazăEditorul degrade.
This creates a new gradient, initialized as a simple grayscale, and activates the Gradient Editor so that you can alter it.
Gradients that you create are automatically saved in the
gradients
folder of your personal
GIMP directory. Any gradient files (ending with
the extension .ggr
) found in one of these
folders, will automatically be loaded when you start
GIMP. You can add more directories to the
gradient search path, if you want to, in the Gradients tab of the
Data Folders
section of the Preferences dialog.
This creates a copy of the currently selected gradient. You will be able to edit the copy as editing the original is not supported.
Acest lucru elimină toate urmele de gradient, dacă aveți permisiunea de a face acest lucru. Se cere confirmarea înainte de a se face orice.
Dacă adăugați degradeuri la folderul personal degradeuri
prin alte mijloace decât acest dialog, acest buton conduce la reîncărcarea listei, astfel încât noile intrări să fie disponibile.
The functions performed by these buttons can also be accessed from the dialog pop-up menu, activated by right-clicking anywhere in the gradient list, or via
in the Tab menu.Meniul degradeuri vă oferă, de asemenea, unele funcții suplimentare:
Acest lucru vă permite să salvați degradeul în formatul folosit de POV-Ray 3D Ray program de urmărire.
Această comandă vă permite să copiați locația fișierului degrade în Clipboard. Apoi, puteți să-l utilizați într-un editor de text.
Show in File Manager opens the location of the gradient in the default File Manager on your system.
Această comandă creează o imagine eșantion umplută cu gradientul selectat. Aveți posibilitatea să selectați lățimea și înălțimea imaginii, precum și direcția degradeului în fereastra de dialog.
The CSS (Cascading Style Sheets) language is used to format the display of HTML and XML files, for instance background color, background gradient, or font size. The "CSS Save" plug-in is a CSS3 linear gradient generator that allows you to save a CSS3 code snippet, containing the gradient data for a given GIMP gradient. This code snippet is a text file: you can copy-paste it to the stylesheet related to your HTML file, to get a gradient background on opening the HTML file in Firefox, Chrome or Safari web navigators. This CSS3 code snippet can also be used as a gradient in SVG files.
Here is an example of a CSS3 code snippet, using the Blue Green gradient:
Un fragment CSS creat cu Save as CSS.
background-image: linear-gradient(top, rgb(0,123,255) 0%, rgb(72,226,255) 56%,
rgb(0,255,161) 100%);
Puteți utiliza etichetele pentru a reorganiza afișarea gradientelor. A se vedea Secțiune 3.7, „Etichetare”.
Editorul degrade vă permite să editați culorile într-un degrade. Acesta poate fi utilizat numai pe degradeuri pe care le-ați creat (sau pe o copie a unui degrade de sistem), dar nu și pe degradeuri de sistem care vin pre-instalate cu GIMP. Acesta este un instrument sofisticat care poate solicita un pic de efort pentru a fi înțeles. Conceptul din spatele său este că un degrade poate fi descompus într-o serie de segmente adiacente, fiecare segment constând dintr-o tranziție lină de la culoarea de pe marginea din stânga la culoarea de pe marginea din dreapta. Editorul degrade vă permite să împachetați împreună orice număr de segmente, cu orice culori doriți pentru marginile din stânga și din dreapta ale fiecărui segment, și cu mai multe opțiuni pentru forma tranziției de la stânga la dreapta.
Puteți activa editorul degrade în mai multe moduri:
prin dublu clic pe dungile degrade în dialogul degrade,
din meniul contextual veți obține prin clic dreapta pe nume degrade selectat,
by clicking on the button in the Gradient Dialog,
from the Gradient Menu you get by clicking on in the Gradient Dialog.
This is where you can change under what name the gradient shows up in the list of gradients.
Below the name, you see the current result of your work. If you move the mouse pointer on this display, it works somewhat like a color-picker. Information about the pixel under the mouse is shown below the preview and slider area.
Position is a number between 0.000 on the left and 1.000 on the right side of the gradient. Below that the color values in RGB and HSV mode are shown, followed by the Luminance and Opacity values.
Dacă faceți clic-;i-glisați pe ecran, atunci se afișează numai poziția și datele RGB. Dar ele sunt trecute la culoarea de prim-plan în caseta de instrumente și la cele patru gradiente prima listă (apăsând tasta Ctrl, culoarea este transmisă la culoarea de fundal a uneltelor).
Sub afișarea degrade, veți vedea un set de triunghiuri alb-negru aliniate în rând, care vă permit să ajustați capetele și puncte de mijloc în previzualizare gradient. Un segment este spațiul dintre două triunghiuri negre consecutive . În interiorul fiecărui segment este un triunghi alb, care este folosit pentru a „modifica” culorile din segment, în același mod în care cursorul de mijloc în instrumentul de niveluri modifică culorile de acolo. Aveți posibilitatea să selectați un segment făcând clic între cele două triunghiuri negre care îl definesc. Se transformă de la alb la albastru. Aveți posibilitatea să selectați o gamă de segmente prin Shift-clic pe ele. Intervalul selectat constă întotdeauna dintr-un set de segmente consecutive , Deci, dacă se trece peste toate cu Shift-clic, acestea vor fi incluse în mod automat. Dacă este bifată „actualizare instantă ”, afișajul este actualizat imediat după orice mișcare pe slider; Dacă este nebifată, actualizările apar numai atunci când eliberați butonul mouse-ului.
You can move sliders, segments and selections. If you simply click-n-drag a slider, you only move the corresponding transition. By click-n-drag on a segment you can move this segment up to the next triangle. By Shift+click-n-drag on a segment/selection, you can move this segment/selection and compress/dilate next segments.
Sub glisoare este o bara de defilare. Aceasta intră în joc numai dacă măriți cu ajutorul butoanelor din partea de jos.
Mai jos, un specimen de culoare arată culoarea de sub cursorul mausului. Informații despre această culoare și sugestii utile sau mesaje de feedback pot apărea aici.
The button bar at the bottom offers the following functionality:
Făcând clic pe acest buton se micșorează afișarea gradientului pe orizontală.
Făcând clic pe acest buton se extinde afișarea gradientului orizontal. Apoi, puteți utiliza bara de defilare pentru a muta afișajul la stânga sau la dreapta.
Făcând clic pe acest buton, redimensionează afișajul orizontal, astfel încât să încapă exact în fereastră.
Puteți accesa meniul Editor degrade fie făcând clic dreapta pe afișajul degrade, fie alegând elementul de sus în meniul tab al dialogului. Meniul vă permite să editați culoarea punctului final (setați culorile muchiei stânga și dreapta pentru fiecare segment), amestecați culorile, selectați un model de culoare și editați segmente. Acest editor funcționează numai cu degradeuri particularizate sau cu o copie a unui gradient de sistem.
Următoarele comenzi pot fi găsite în meniu:
Editarea culorii punctului final
Acest submeniu vă permite să selectați culoarea punctului de final din culorile din prim-plan și din fundal. De fiecare dată când schimbați culoarea din prim-plan sau din fundal, această culoare de final poate fi modificată și ea. Alternativa este de a selecta o culoare de final
.Următoarele comenzi pot fi găsite în meniu:
Fixed
Foreground Color
Foreground Color (Transparent)
Background Color
Background Color (Transparent)
Aceste opțiuni vă permit să alegeți o culoare pentru criteriul final respectiv, utilizând un editor de culori.
Notă | |
---|---|
Această comandă este corelată cu cea anterioară și devine inactivă dacă ați selectat orice altă valoare decât pentru tipul de culoare corespunzător stânga [dreapta]. |
Aceste opțiuni vă oferă o serie de modalități alternative de atribuire a culorilor la punctele finale. Din submeniul pe care îl puteți alege (presupunând că avem de-a face cu punctul final stâng):
Această alegere va determina culoarea punctului final drept al segmentului vecin din stânga pentru a fi atribuit punctului final stâng al intervalului selectat.
Această alegere va determina culoarea punctului final drept al zonei selectate să fie atribuită punctului final stâng.
Această opțiune conduce la culoarea curentă a prim-planului sau a fundalului GIMP, așa cum se arată în caseta de instrumente, pentru a fi atribuită punctului final. Rețineți că modificarea culorii de prim-plan sau a fundalului nu va schimba culoarea punctului final.
În partea de jos a meniului sunt 10 sloturi de memorie „ ”. Aveți posibilitatea să atribuiți culori pentru a le putea utiliza folosind opțiunea de meniu „Salvare” descrisă mai jos. Dacă alegeți unul dintre sloturi, culoarea din acesta va fi atribuită punctului final.
Aceste opțiuni conduce la culoarea punctului final în cauză pentru a fi atribuită „slotului de memorie” selectat din submeniu.
Puteți, de asemenea, faceți clic și glisați o culoare din caseta de instrumente culori FG-BG sau dintr-o paletă
la un punct final (un triunghi negru), pentru a seta culorile stânga [dreapta],
în zona de afișare degrade, pentru a adăuga un nou punct final cu această culoare pe ambele fețe.
Funcții de amestecare și de colorat pentru segment
Această opțiune determină cursul tranziției de la un punct final al intervalului (segment sau selecție) la celălalt, prin montarea tipului de funcție specificat la punctele finale și punctul median al intervalului:
Opțiune implicită. Culoarea variază liniar de la un punct final al intervalului la celălalt.
Degradeul variază mai rapid pe capetele de gamă decât pe mijloc.
Opusul tipului curbat. Gradientele variază mai rapid pe centrul zonei decât pe capetele sale.
Gradient variază mai rapid în partea stângă a intervalului decât pe dreapta.
Gradient variază mai rapid pe dreapta decât pe stânga.
Gradient changes from left value to right value in one step without intermediate colors.
Această opțiune vă oferă control suplimentar al tipului de tranziție de la un punct final la altul: ca o linie, fie în spațiu RGB sau în spațiul HSV.
Următoarele comenzi pot fi găsite în meniu:
RGB
HSV (counter-clockwise hue)
HSV (clockwise hue)
Modificarea segmentelor
Această opțiune are o răsturnare de la dreapta la stânga a intervalului selectat (segment sau selecție), întorcând toate culorile și locațiile din capete.
Această opțiune scindează intervalul selectat (segment sau selecție) în două părți, fiecare dintre acestea fiind o copie comprimată perfectă a gamei inițiale.
Această opțiune scindează fiecare segment din intervalul selectat în două segmente, divizarea fiind la locația triunghiului alb.
Această opțiune este similară cu cea anterioară, dar împarte fiecare segment la jumătatea distanței dintre capete, în loc de la triunghiul alb.
Această opțiune șterge toate segmentele din intervalul selectat, (segment sau selecție), înlocuindu-le cu un singur triunghi negru în centru și lărgind segmentele de ambele părți pentru a umple golul.
Această opțiune mută triunghiul alb pentru fiecare segment din intervalul selectat până la un punct la jumătatea distanței dintre triunghiurile negre învecinate.
Această opțiune conduce la triunghiuri alb-negru în intervalul selectat pentru a fi mutat, astfel încât distanțele de la una la alta sunt toate egale.
Culori de amestecare
Aceste opțiuni sunt disponibile numai dacă sunt selectate mai mult de un segment.
Această opțiune determină ca culorile de la punctele finale interioare din zonă să fie mediate, astfel încât tranziția de la fiecare segment la altul să fie netedă.
Această opțiune face același lucru ca opțiunea anterioară, dar cu opacitate în loc de culoare.
When enabled, the gradient editor will automatically load the currently active gradient. If it is disabled, the gradient editor will not change when the active gradient changes.
Atenție | |
---|---|
Nu există „Anulare” utilizabilă într-un editor de degradeuri, așa că fiți cu grijă! |
Toate aceste opțiuni pot părea oarecum plictisitoare. Aici este un exemplu pentru clarificare:
Open the Gradient Dialog. Click . The Gradient Editor is opened and shows a gradient from black to white.
Right click in this new gradient and select Split Segment Uniformly. If wanted, adjust the number of segments.
În meniul contextual veți obține făcând clic dreapta în gradient, setați Culoarea extremității din și Culoarea extremității din dreapta pentru segmentul selectat sau grupul de segmente.
Repetați același mod de operare pentru alte segmente. Apoi utilizați funcțiile de amestecare pentru segment pentru a obține diverse efecte.