Hoofdstuk 1. Introductie

Inhoudsopgave

1. Welkom bij GIMP
1.1. Bekende besturingssystemen
1.2. Geschiedenis van GIMP
1.3. Het hulpsysteem van GIMP
1.4. Functies en mogelijkheden
2. Wat is nieuw in GIMP?

1. Welkom bij GIMP

GIMP is een multi-platform programma om alle soorten afbeeldingen te maken en te bewerken. GIMP is een acroniem voor GNU Image Manipulation Program.

GIMP heeft heel veel mogelijkheden. Het kan worden gebruikt als een eenvoudig tekenprogramma, een expert kwaliteitsprogramma voor het retoucheren van foto's, een programma om digitale kunst mee te maken, een online systeem voor het in bulk verwerken, een afbeeldingsrenderer voor massaproductie, een conversieprogramma voor indelingen van afbeeldingen, etc.

GIMP is uit te breiden. Het is ontworpen om te worden uitgebreid met plug-ins en aangepaste gegevens om bijna alles te kunnen uitvoeren. De geavanceerde interface voor scripten maakt het mogelijk om eenvoudig te worden gescript, van de eenvoudigste taak tot de meest complexe bewerkingsprocedures voor afbeeldingen.

GIMP is een toepassing van Free Software, onder de bepalingen van de General Public License versie 3 [GPL]. De GPL verschaft de gebruikers de vrijheid om de broncode, die computerprogramma's vormt, te gebruiken en te wijzigen.

1.1. Bekende besturingssystemen

Een van de sterke punten van GIMP is zijn vrije beschikbaarheid op een breed bereik van besturingssystemen en architecturen. De meeste GNU / Linux distributies hebben GIMP opgenomen als een standaard toepassing. GIMP is ook beschikbaar voor andere besturingssystemen, zoals Microsoft Windows™ of Apple's macOS™ (Darwin). De platforms waarvan bekend is dat GIMP daarop werkt omvatten:

GNU/Linux™, Apple macOS™, Microsoft Windows™, OpenBSD™, NetBSD™, FreeBSD™, Solaris™, SunOS™, AIX™, HP-UX™, Tru64™, Digital UNIX™, OSF/1™, IRIX™, GNU/Hurd™, OS/2™, BeOS™, and its successor Haiku™.

GIMP wordt gemakkelijk geporteerd naar alle andere besturingssystemen, vanwege de beschikbaarheid van zijn broncode. Voor meer informatie, bezoek de thuispagina van de ontwikkelaars van GIMP. [GIMP-DEV].

1.2. Geschiedenis van GIMP

De eerste versie van GIMP werd geschreven door Peter Mattis en Spencer Kimball in 1995. Geduende de jaren hebben veel andere mensen bijgedragen met het helpen van de ontwikkeling, testen, ondersteuning te geven, vertalen en het schrijven van documentatie. Een korte geschiedenis van GIMP is online beschikbaar.

1.3. Het hulpsysteem van GIMP

Het GIMP Documentatieteam verschaft informatie die u probeert te helpen bij het begrijpen van hoe GIMP te gebruiken. De Gebruikershandleiding is een belangrijk deel van deze hulp. De laatste versie is altijd beschikbaar op de website van het Documentatieteam [GIMP-DOCS] in de indeling HTML. Bij het gebruiken van GIMP, is contextgevoelige hulp beschikbaar door te drukken op de toets F1 terwijl de muis boven een menu-item of een ander deel van de interface van GIMP is. De meeste dialoogvensters zullen een hulpknop weergeven die u kunt gebruiken voor toegang tot het relevante delen van de handleiding.

De handleiding in de indeling HTML kan ook lokaal worden geïnstalleerd op uw computer. Installatieprogramma's zijn beschikbaar voor Windows en op Linux zou uw pakketbeheerder een pakket voor gimp-help beschikbaar kunnen hebben. Maar als uw snelheid en bandbreedte van internet het u toestaan, wordt het gebruiken van de online handleiding aanbevolen, omdat die gewoonlijk meer up-to-date is. Bij het installeren van de lokale handleiding, zult u uw voorkeuren voor de hulp moeten aanpassen om de lokale kopie te kunnen gebruiken.

1.4. Functies en mogelijkheden

Hier volgt een korte opsomming van de mogelijkheden die GIMP u biedt:

  • Een volledige verzameling tekengereedschap zoals penselen, een potlood, een verfspuit, klonen, enzovoorts.

  • Op tegels gebaseerd geheugenbeheer, dus de grootte van een afbeelding wordt alleen beperkt door de beschikbare schijfruimte.

  • Monsterneming van sub-beeldpunten voor alle tekengereedschappen, voor hoge kwaliteit zachte randen.

  • Volledige ondersteuning voor alfakanaal voor het werken met transparantie.

  • Lagen en kanalen.

  • Een procedurele database voor het aanroepen van interne functies voor GIMP vanuit externe programma's, zoals Script-Fu.

  • Uitgebreide mogelijkheden om scripts te maken.

  • Mogelijkheid om wijzigingen ongedaan te maken en opnieuw uit te voeren (slechts beperkt door de hoeveelheid schijfruimte)

  • Gereedschappen voor vervormen, zoals draaien, schalen, hellen en spiegelen.

  • Ondersteunen van een breed bereik aan bestandsindelingen, inclusief: JPEG, PNG, GIF, PSD, DDS, XPM, TIFF, TGA, MPEG, PS, PDF, PCX, BMP en nog veel meer.

  • Gereedschappen om te selecteren, zoals rechthoek, ellips, vrije vorm, toverstaf, Bézier-bogen en een intelligente schaar.

  • Plug-ins om op een eenvoudige manier nieuwe bestandsindelingen en nieuwe filters voor effecten toe te voegen.