Innehållsförteckning
GIMP är ett verktyg till flera olika plattformar för att skapa och redigera alla sorters bilder. GIMP står för GNU Image Manipulation Program. På svenska betyder detta GNU:s bildmanipuleringsprogram.
GIMP har många förmågor. Det kan användas som ett enkelt ritprogram, som ett fotoretuscheringsprogram för experter, som ett verktyg för att skapa digital konst, för satsvis behandling av bilder, som en massproducerande bildrenderare, för konvertering av bildformat o.s.v.
GIMP är expanderbart och förbättringsbart. Det är konstruerat för att utvidgas med insticksmoduler och anpassade data för att kunna göra i stort sett allt. Det avancerade skriptgränssnittet tillåter att allt från den enklaste uppgiften till den mest komplexa bildmanipuleringsprocessen beskrivs i skript.
GIMP är fri programvara licensierad under GNU General Public License version 3 [GPL]. GPL ger användare friheten att komma åt och ändra källkoden som datorprogram består av.
En av GIMPs styrkor är att det är fritt tillgängligt för en stor bredd av operativsystem och arkitekturer. De flesta distributionerna av GNU/Linux inkluderar GIMP som ett standardprogram. GIMP finns också tillgängligt för andra operativsystem som Microsoft Windows™ och Apples macOS™ (Darwin). Plattformar på vilka GIMP är känt att ha fungerat inkluderar:
GNU/Linux™, Apple macOS™, Microsoft Windows™, OpenBSD™, NetBSD™, FreeBSD™, Solaris™, SunOS™, AIX™, HP-UX™, Tru64™, Digital UNIX™, OSF/1™, IRIX™, GNU/Hurd™, OS/2™, BeOS™ och dess efterföljare Haiku™.
GIMP kan lätt porteras till andra operativsystem på grund av att dess källkod är tillgänglig. Besök GIMPs utvecklarwebbsida för mer information. [GIMP-DEV].
Den första versionen av GIMP skapades 1995 av Peter Mattis och Spencer Kimball. Genom åren har många andra bidragit genom att hjälpa till med utveckling, testande, tillhandahålla support, översätta och skriva dokumentation. En kort historik för GIMP finns tillgänglig på nätet.
GIMPs dokumentationsgrupp tillhandahåller information för att hjälpa dig förstå hur du använder GIMP. Användarhandboken är en viktig del av denna hjälp. Den senaste versionen finns alltid tillgänglig i HTML-format på dokumentationsgruppens webbplats [GIMP-DOCS]. När du använder GIMP kan du få sammanhangskänslig hjälp genom att trycka på F1 när muspekaren är placerad på ett menyobjekt eller någon annan del av GIMPs gränssnitt. De flesta dialogrutor kommer också visa en hjälpknapp som du kan använda för att komma åt relevant del i handboken.
Handboken i HTML-format kan också installeras lokalt på din dator. Installerare finns tillgängliga för Windows, och på Linux kan din pakethanterare ha ett paket med namnet gimp-help. Men om din internethastighet och bandbredd tillåter det så rekommenderas det att använda näthandboken då den vanligen är mer uppdaterad. När du installerar den lokala handboken kommer du behöva justera dina hjälpinställningar så att de använder den lokala kopian.
Nedanstående tabell är en kort överblick av en del av de funktioner och förmågor som GIMP erbjuder dig:
En komplett uppsättning ritverktyg som inkluderar penslar, en penna, en färgspruta, kloning o.s.v.
Blockbaserad minneshantering, så att bildstorlek endast begränsas av tillgängligt diskutrymme.
Underbildpunktssampling för alla målarverktyg för att ge högkvalitativ kantutjämning.
Fullständigt alfakanalstöd för att arbeta med transparens.
Lager och kanaler.
En procedurdatabas för att anropa interna GIMP-funktioner från externa program, såsom Script-Fu.
Avancerade skriptförmågor.
Ångra/gör om flera gånger (begränsas endast av ditt diskutrymme).
Transformeringsverktyg som inkluderar rotera, skala, skeva och vänd.
Stöd för en mängd olika filformat, inklusive JPEG, PNG, GIF, PSD, DDS, XPM, TIFF, TGA, MPEG, PS, PDF, PCX, BMP och många andra.
Markeringsverktyg, inklusive rektangel, ellips, frihand, luddig, bezier och sax.
Insticksmoduler som möjliggör att enkelt lägga till nya filformat och nya effektfilter.