Kommandoen “Opret et nyt lag”, som giver dig mulighed for at tilføje et nyt, tomt lag til billedets lagstak lige over det aktive lag.
åbner dialogen
![]() |
Bemærk |
---|---|
Når en flydende markering er til stede, vises denne kommando som . Ved at bruge dette bliver den flydende markering til et normalt lag uden at åbne dialogen Nyt lag. |
Du kan tilgå denne kommando
i hovedmenuen via
→ved at bruge tastaturgenvejen Skift+Ctrl+N
i dialogen Lag via i dialogens genvejsmenu eller ved at klikke på ikonet
nederst i dialogen
Under titlen “Opret et nyt lag” vises navnet på det billede, som det nye lag bliver en del af. Til højre for titlen vises et miniaturebillede af det pågældende billede. Det giver dig mulighed for at kontrollere, at du tilføjer laget til det rigtige billede, når der er mere end ét billede åbent.
Navnet på det nye lag. Det har ingen funktionel betydning; det er blot en praktisk måde for dig at huske formålet med laget på. Standardnavnet er “Lag”, men det husker det sidste navn, du brugte. Hvis der allerede findes et lag med det navn, du har valgt, tilføjes der automatisk et nummer for at gøre navnet unikt (f.eks. “Lag #1”), når du klikker på for at oprette laget.
Hvis du klikker på en af disse farveknapper, vil “Øje”-ikonet få denne baggrundsfarven i dialogen Lag. Dette kan hjælpe dig med at identificere eller gruppere lag, så de bliver lettere at få øje på, når du har mange lag i dit billede.
Et lags tilstand bestemmer, hvordan laget kombineres med lagene under det. Standardindstillingen er “Normal”. Rullelisten indeholder et bredt udvalg af lagtilstande, også kendt som blandingstilstande. Til højre er der en anden rulleliste, hvor man kan vælge mellem “Standard” eller “Forældet”.
Lagtilstande er beskrevet mere detaljeret i Lagtilstande og Forældede lagtilstande.
Det farverum, der bruges til at blande eller sammensætte laget med lagene under det. “Blanding” bestemmer, hvordan farverne i det øverste og nederste lag blandes sammen, og “sammensætning” hvordan det øverste og nederste lag flettes sammen med hensyn til gennemsigtigheden af hver pixel.
Afhængigt af lagtilstanden (se ovenfor) kan en eller begge af disse indstillinger være deaktiveret. Den er kun aktiveret for lagtilstande, hvor indstillingen har en effekt. Når den er aktiveret, er standardindstillingen Auto. De andre valgmuligheder er RGB (lineær) og RGB (perceptuel). Bemærk, at hvad Auto betyder, afhænger af den valgte lagtilstand. Det er ikke det samme for alle tilstande. Nogle bruger lineær, andre bruger perceptuel.
De lineære og perceptuelle (ikkelineære) kodninger er beskrevet under valg af præcision og kodning og i Ordlisten.
![]() |
Bemærk |
---|---|
Når du ændrer lagtilstand, bliver både Blanderum og Sammensætningsrum altid nulstillet til Auto for at sikre, at indstillingerne giver mening for den pågældende lagtilstand. |
Lagets Tilstand, som nogle gange kaldes dets “blandingstilstand” (Normal, Multiplicér osv.), styrer, hvordan farveværdierne for laget og dets baggrund kombineres (sammen med indstillingen Blanderum). Et lags sammensætningstilstand styrer, hvordan lagets alfaværdier og dets baggrund kombineres (sammen med indstillingen Sammensætningsrum). Lagets baggrund er det indhold, som laget er sammensat mod; det er nemlig kombinationen af lagene under det.
Der er to interessante områder, når man sammensætter laget mod baggrunden: baggrundens uigennemsigtige område og lagets uigennemsigtige område. Lagets blandingstilstand bestemmer, hvordan farverne i gennemskæringen mellem disse to regioner skal kombineres: dvs. den fælles uigennemsigtige region i både baggrunden og laget (pixels, der kun tilhører en af disse regioner, behøver ikke at blive kombineret med noget og beholder deres oprindelige farve). Lagets sammensætningstilstand styrer, hvilken del af disse områder der skal bevares, og hvilken der skal kasseres.
Eksemplerne nedenfor viser sammensætningen af to lag, hvor det nederste lag indeholder en rød, udtyndet cirkel, og det øverste lag indeholder en grøn, udtyndet cirkel, ved hjælp af tilstanden “Læg til” og forskellige sammensætningstilstand (anvendt på det øverste lag).
Forening: Beholder de uigennemsigtige områder af både laget og dets baggrund.
Klip til baggrunden: Beholder kun baggrundens uigennemsigtige områder (dette inkluderer det fælles uigennemsigtige område for både baggrunden og laget dvs. deres gennemskæring).
Klip til laget: Beholder kun lagets uigennemsigtige område (dette inkluderer det fælles uigennemsigtige område for både baggrunden og laget dvs. deres gennemskæring).
Gennemskæring: Beholder kun det uigennemsigtige område, som er fælles for baggrunden og laget dvs. deres gennemskæring.
Auto: “Auto”-tilstanden er ikke en separat sammensætningstilstand, men svarer snarere til en af de andre sammensatte tilstande, afhængigt af lagets blandingstilstand: for “Normal”, “Opløs” og “Forén” svarer den til “Forening”, og for de andre tilstande (der understøtter forskellige sammensætningstilstande) svarer den til “Klip til baggrunden”.
Indstiller uigennemsigtigheden for maling på laget. Standard er 100%.
Det nye lags mål. Når dialogen vises, er værdierne initialiseret til billedets mål. Du kan ændre dem ved at bruge de to tekstfelter. Du kan også ændre enhederne i rullelisten til højre.
Som standard er begyndelsespunktet for det nye lag billedlærredets øverste venstre hjørne. Her kan du indstille lagets nøjagtige position. Ved at vælge en negativ forskydning kan du indstille laget til at være delvist uden for billedlærredet.
Der er mange muligheder for at udfylde det nye lag: den aktuelle Forgrundsfarve, den aktuelle Baggrundsfarve, Middelgrå (CIELAB), Hvid, Gennemsigtighed og det aktuelle Mønster.
Tilvalgene Synlig, Lås pixels, Lås placering og størrelse, Lås synlighed og Lås alfa i højre side af denne dialog er beskrevet i dokumentationen til dialogen Lag. Se Lagegenskaber.