4.13. Het gereedschap kooitransformatie

Afbeelding 14.159. Kooitransformatie in de gereedschapskist

Kooitransformatie in de gereedschapskist

Het gereedschap kooitransformatie is een speciaal bewerkingsgereedschap waarmee u het transformatiegebied kunt selecteren door ankerpunten in te stellen door met de vrije hand te tekenen, vergelijkbaar met de manier waarop u dit doet met het gereedschap Vrije selectie (Lasso). Het gereedschap voegt niets toe aan de afbeelding totdat u de transformatie bevestigt door op Enter te drukken.

4.13.1. Het gereedschap activeren

U kunt het gereedschap op verschillende manieren activeren:

  • From the image-menu: ToolsTransform ToolsCage Transform.

  • By clicking the tool icon in the Toolbox.

  • By pressing the ShiftG keyboard shortcut.

4.13.2. Gereedschapsopties

Afbeelding 14.160. Kooitransformatie opties

Kooitransformatie opties

Gereedschap opties van uw actieve gereedschap worden normaliter getoond in een venster onder de gereedschapskist. Als dat venster er niet is kunt u hem oproepen via het menu VenstersDokbare VenstersGereedschap Opties dat de opties van het actieve gereedschap laat zien.

De kooi creëren of aanpassen

Bij het activeren van de Cage Tool is deze optie geselecteerd. U kunt nu in de afbeelding klikken om ankerpunten rond het gewenste gebied te maken. Als u in een later stadium ankerpunten wilt toevoegen, klikt u op deze optie.

Vervorm de kooi om de afbeelding te vervormen

GIMP schakelt automatisch over naar deze optie wanneer de omtrek van de kooi klaar is. Nu kunt u de ankerpunten rond in de afbeelding en zelfs daarbuiten slepen om de afbeelding te transformeren. Het transformeren begint wanneer u de muisknop loslaat.

U kunt meer dan één ankerpunt activeren door de Shift-toets ingedrukt te houden terwijl u op de punten klikt. U kunt ook meer punten selecteren door de muisknop ingedrukt te houden terwijl u een rechthoek rond de gewenste punten tekent.

Vul de oorspronkelijke positie van de kooi met een kleur

Als de transformatieactie resulteert in lege gebieden, worden deze gebieden gevuld met een kleur als deze optie is ingeschakeld. Het lijkt erop dat de kleur meestal wordt gekozen van de eerste pixel van de kooilijn.

4.13.3. De Kooitransformatie gebruiken

Afbeelding 14.161. Voorbeeld van de kooitransformatie

Voorbeeld van de kooitransformatie
Het gebied in de kooi geselecteerd
Voorbeeld van de kooitransformatie
Getransformeerd

Wanneer u op het kooipictogram in de gereedschapskist klikt, is de kooioptie ingesteld op De kooi maken of aanpassen. U kunt nu een kooiomtrek in de afbeelding tekenen door achtereenvolgens rond het gebied te klikken dat u wilt transformeren. Klik op het startpunt om de selectie te voltooien. GIMP zal dan wat wiskunde doen en de tweede optie activeren Vervorm de kooi om de afbeelding te vervormen zodat u de punten van de lijn kunt slepen om de kooi en de afbeelding te vervormen.

De geselecteerde punten veranderen in een vierkant. Sleep de punten in de afbeelding om deze te transformeren. De transformatie vindt plaats elke keer dat u de muisknop loslaat. Het transformeren kan enige tijd duren, dus wees geduldig, vooral bij het werken met grote selecties.

Als u meer punten aan de lijn wilt toevoegen, moet u Kooitransformatiegebied maken of aanpassen selecteren in het dialoogvenster met gereedschapsopties. Plaats de punten op de lijn en schakel terug naar Vervorm de kooi om de afbeelding te vervormen om de afbeelding of laag te transformeren.

Wanneer het werk klaar is, drukt u op Enter om het te bevestigen.