Draaitransformatie is een op GEGL gebaseerd penseelachtig hulpmiddel dat het oude iWarp-filter vervangt en rechtstreeks op de afbeelding werkt in plaats van een klein voorbeeldvenster. U kunt een wismodus gebruiken om het kromtrekken dat u hebt toegepast, gedeeltelijk te verwijderen. U hebt verschillende opties om de sterkte en grootte van het kromtrekken aan te passen.
U kunt het gereedschap op verschillende manieren activeren:
From the image-menu:
→ → .
By clicking the tool icon
in the Toolbox.
By pressing the W keyboard shortcut.
De beschikbare gereedschapsopties zijn toegankelijk door te dubbelklikken op het pictogram Draaitransformatie in de gereedschapskist.
![]() |
Opmerking |
---|---|
Tijdens het transformeren wordt een interpolatiemethode gebruikt. Zie Interpolatie voor een beschrijving van deze methoden. |
“Pixels verplaatsen” is het eerste item van de keuzelijst die verschillende kromtrekkende methoden bevat:
Pixels verplaatsen is de standaardmethode.
Vergroot gebied
Verklein gebied
Afbeelding 14.163. Voorbeeld verkleinen
5 keer klikken in het midden van de afbeelding met penseelgrootte = afbeeldingsgrootte.
Draai met de klok mee / tegen de klok in
Afbeelding 14.164. Draai voorbeeld
De hele afbeelding met de klok mee draaien (penseelgrootte = afbeeldingsgrootte) met een cirkelvormige beweging van het penseel.
Size: the size of the brush is increased.
Hardness: TODO (work in progress).
Sterkte: de hoeveelheid verplaatsing van pixels instellen. De maximale verplaatsing is afhankelijk van de straal van het penseel.
Spacing: TODO (work in progress)
“Rand” is de term die GIMP-ontwikkelaars gebruiken voor “gegevens buiten de huidige laag of selectie.” Met het draaien worden pixels van de ene plaats naar de andere verplaatst. Aan de rand van het plaatje moeten er pixels bij verzonnen worden en verderop verdwijnen er pixels. Toch moet er een kleur voor worden bepaald.
“Randgedrag” heeft 3 manieren om die lege gebieden op te vullen:
Geen: dit is de standaard optie. Laat de gebieden leeg en transparant. Voor deze optie is een alfakanaal nodig.
Vastzetten: Bij deze oplossing blijft de uiterste rand van het te draaien gebied op zijn plaats en wordt naar binnen toe steeds herhaald. U kunt het ook zien als dat elke pixel buiten de laaggrens dezelfde kleur heeft als de dichtstbijzijnde pixel binnen de laaggrens.
Herhalen: de getransformeerde laag herhaalt zich in alle richtingen, zodat alles wat aan de ene kant van de rand valt aan de andere kant weer terugkomt.
Zwart, wit: deze opties zijn vergelijkbaar met "geen", maar gebruiken zwart-wit voor pixels buiten het bereik, in plaats van transparantie.
“Voorbeeld” is het afbeeldingsvenster, waarop u werkt, voordat u op Enter drukt om de transformatie door te voeren. Als deze optie is ingeschakeld, is het voorbeeld nauwkeuriger, maar langzamer.
“Tijdens beweging” betekent dat de draai-bewerking herhaald wordt uitgevoerd als u niet klikt maar sleept met de muis. “Periodiek” houdt in dat de draai-bewerking met enige regelmaat wordt herhaald.
Met deze optie kunt u verschillende tussenliggende afbeeldingen genereren tussen de oorspronkelijke afbeelding en de uiteindelijke vervorming van deze afbeelding.
Frames om het aantal beelden in deze animatie in te stellen.
Knop Als animatie aan in het exportdialoogvenster.
: om de animatie te maken. Er wordt een nieuw afbeeldingsvenster gemaakt. Exporteer het als een GIF-afbeelding en vink de optie